NASILJE U ŠKOLSKIM KLUPAMA Srednjoškolci 1.r u školi Nuikole Tesle “našalili se” s prijateljem

U razredu ga objesili pa snimali

otv-tesla-txt.jpg
import
10.10.2006.
u 17:57

Jesu li se trojica učenika 1. r razreda zagrebačke Tehničke škole Nikole Tesle u petak pokušala našaliti s  razrednim kolegom A. P. objesivši ga o vješalicu u učionici, ili je riječ o klasičnom nasilju, pokazat će kriminalistička obrada koja je u tijeku.

Škola zvala policiju
Uprava škole je o nemilom događaju, nakon što se A. P. požalio učiteljici hrvatskog jezika da su ga kolege objesili te da zbog toga otežano diše, alarmirala policiju i roditelje.
Dijete je pregledao liječnik u Dječjoj bolnici u Klaićevoj, ustvrdivši da nema ozljeda, ali ga je, radi sigurnosti, poslao i na pregled u bolnicu Sestara milosrdnica. A. P. se otada nalazi kod kuće jer, smatraju  roditelji, potreban mu je oporavak.  
Dječaci koji s akterima prošlotjednog događaja dijele školske klupe, jučer su tvrdili kako  nitko od navodnih “zlostavljača” nije imao nakanu ozlijediti A. P-a

Koliko će visjeti
– Dečki su se šalili. Htjeli su vidjeti koliko će A. P. dugo moći visjeti – rekla je preplašena skupina učenika 1.r koja je svjedočila događaju. Kako su došli na ideju “poigrati” se s kolegom, nisu željeli otkriti jer, rekli su, profesori su im zabranili razgovarati s novinarima. No, vješanje im se učinilo zabavnim pa su ga čak i snimali mobitelima.
Razredno vijeće 1. r jučer je razgovaralo s trojicom učenika “zlostavljača” kako bi razjasnili što ih je nagnalo na ovaj postupak.
Za razliku od školaraca, koji opisuju  vješanje kao zabavu,  policija nije uvjerena kako se radi o bezazlenoj igri. Vješanju je, tvrde u policiju,  prethodio i verbalni sukob učenika.
–  U jednom trenutku, troje tjelesno jačih učenika svladalo je dječaka te su ga za kapuljaču objesili o vješalicu. Tkanina je pukala pa je pao na pod – kaže glasnogovornica PU zagrebačke Aleksandra Ljuba.
Policija je, dodaje glasnogovornica,  o događaju obavijestila Centar za socijalni rad, a  po završetku kriminalističke obrade odlučit će o prijavi koju će protiv trojice malodobnika podnijeti Državnom odvjetništvu.


Dejan spasio kolegu

Dok su ostali učenici 1. r razreda navijajući promatrali kako se A. P. nemoćno koprca obješen o vješalicu, nesretnom je učeniku u pomoć pritekao samo jedan kolega. Poderavši tkaninu na kapuljači A. P-a, nesretnog učenika oslobodio je Dejan A. Šokirani A. P. opao na pod, a navijačke strasti promatrača naglo su splasnule. Hrabri Dejan, kako doznajemo, ne smatra se herojem. I on je učenik prvog razreda, a zlostavljanoga kolegu nije poznavao.


U Tesli ne toleriraju nasilje

– Ovakav slučaj još nismo imali u školi stoga smo morali obavijestiti policiju – rekla je Ivanka Sluganović, voditeljica turnusa u Tesli. Nastava, napomenula je, traje tek pet tjedana pa profesori još nisu ni upoznali djecu do te mjere da bi mogli utvrditi je li prošlotjedno vješanje bila igra ili je riječ o nasilju. – Djeca dolaze s različitim navikama iz osnovne škole, mi ne znamo kakvo je njihovo ponašanje. Moramo im dati do znanja da se nasilje u našoj školi ne tolerira - ustvrdila je I. Sluganović. Čak i ako su se učenici pokušali našaliti s kolegom A. P., dodala je, nisu ni bili svjesni da je igra mogla tragično završiti, a prozvani bi u tome slučaju bili profesori.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije