Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VREMENSKA PROGNOZA

U srijedu iznadprosječne temperature, a onda slijedi pogoršanje: Prijete nevrijeme i obilna kiša

U popodnevnim satima u Puli pao pljusak
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/8
14.09.2022.
u 08:29

Prva polovica ovog tjedna bit će u znaku stabilnog vremena, prevladavajuće sunčanog, većinom suhog i iznadprosječno toplog za sredinu rujna. Osobito će u srijedu i četvrtak biti vrlo toplo, ponegdje i vruće uz izraženu južinu, pad tlaka te umjeren do jak jugozapadnjak, na Jadranu i jugo. Udari vjetra mogu ponegdje biti i olujni, pogotovo u gorju, objavio je DHMZ početkom tjedna

U većini krajeva bit će barem djelomice sunčano i iznadprosječno toplo. Oblačniji će biti zapad zemlje, a ponajprije na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj, poslijepodne raste vjerojatnost za mjestimičnu kišu, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za utorak.

Puhat će umjeren, ponegdje i jak jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka između 26 i 31 stupnjeva Celzijusovih.  DHMZ je izdao žuti meteoalarm za većinu zemlje, što znači da je vrijeme potencijalno opasno.

- Mjestimice jaki, u višim predjelima i olujni udari jugozapadnjaka - upozoravaju.

Foto: DHMZ

Magistar fizike-geofizike Izidor Pelajić iz DHMZ-a prognozirao je za HRT kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima.

"Idućih dana sve oblačnije i nestabilnije. U četvrtak još u većini unutrašnjosti vrlo toplo uz izraženu južinu i mjestimičnu kišu, koja bi osobito u gorju i na zapadu unutrašnjosti mogla biti i obilna. Petak i subota ostavljat će jesenski dojam - oblačno, tmurno, povremeno s kišom, gdjegod i obilnijom. Vjetar će okrenuti na sjeveroistočni, pri čemu će se temperatura zraka osjetno sniziti.

Na Jadranu promjenjivo oblačno s povremenom kišom koja će ponegdje biti obilna, često će pasti u kraćem vremenu i biti praćena grmljavinom. Moguće su nevere. Jugo i jugozapadnjak će jačati, a u subotu na sjevernom dijelu nakon kiše vjetar će naglo okrenuti na jaku buru s kojom će se do mora spustiti i hladniji zrak sa sjevera.", prognozirao je Pelajić.

Što se tiče kakvo će vrijeme biti u četvrtak, Državni hidrometerološki zavod izdao je žuti meteoalarm za gotovo cijelu Hrvatsku, izuzev Dubrovačke regije.

Foto: DHMZ

Stabilan početak tjedna, zatim izražena promjena

Državni hidrometerološki zavod objavio je početkom tjedna prognoza za cijeli tjedan koju ovim putem prenosimo u cijelosti.

"Prva polovica ovog tjedna bit će u znaku stabilnog vremena, prevladavajuće sunčanog, većinom suhog i iznadprosječno toplog za sredinu rujna. Osobito će u srijedu i četvrtak biti vrlo toplo, ponegdje i vruće uz izraženu južinu, pad tlaka te umjeren do jak jugozapadnjak, na Jadranu i jugo. Udari vjetra mogu ponegdje biti i olujni, pogotovo u gorju.

Foto: DHMZ

No u izraženoj jugozapadnoj i zapadnoj visinskoj struji na prednjoj strani prostrane doline u četvrtak i petak će pritjecati vrlo nestabilan zrak bogat vlagom, a u mogućem scenariju stvaranja ciklone južno od Alpa kišovito bi bilo još i u subotu.

Foto: DHMZ

U takvoj situaciji, a prema trenutno dostupnim prognozama, ponovno treba biti spreman na ponegdje obilnu oborinu, osobito duž obale i krajevima uz Jadran pri čemu će promjena vremena najprije zahvatiti zapad Hrvatske.  Vrlo je vjerojatno da će lokalno pasti i više od 100 mm kiše, moguće i u kratkom periodu u obliku intenzivnih pljuskova s grmljavinom ili olujnih nevremena što može uzrokovati bujične i urbane poplave.

Foto: DHMZ

S prolaskom spomenutih sinoptičkih sustava i pritjecanjem osjetno hladnijeg zraka (Slika 5) tijekom vikenda će vjerojatno biti i jake, moguće i olujne bure, pogotovo na sjevernom Jadranu", navode iz DHMZ-a.

VIDEO: Predsjednik Milanović planira ići na sprovod kraljice Elizabete

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije