PRIJETNJE

U Velikoj Britaniji sve više zločina iz mržnje protiv Rusa: 'Mrzim vas, ubijate ljude!'

Demonstrators hold banners as they take part in the 'Stop the War in Ukraine' protest
Foto: May James/REUTERS
1/3
03.03.2023.
u 09:43

Na nekim je područjima broj takvih napada udvostručen u prošloj godini u usporedbi s 2021., a među napadnutima su i djeca osnovnoškolske dobi

Rusi su u Velikoj Britaniji bili izloženi nasilnim napadima, prijetnjama i vandalizmu, a broj takvih zločina iz mržnje povezanih s ratom u Ukrajini raste. Pokazalo je to istraživanje Sky Newsa koji je opisao detalje o desecima zločina iz mržnje protiv državljana ruske nacionalnosti otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Na nekim područjima broj takvih napada udvostručen je u prošloj godini u usporedbi s 2021., a među napadnutima su i djeca osnovnoškolske dobi. Stručnjaci upozoravaju da je broj zabilježenih prekršaja vjerojatno samo vrh ledenog brijega budući da mnogi ostaju neprijavljeni, a očekuje se da će se porast nasilja nastaviti tijekom trajanja rata.

Kuhar ruske nacionalnosti Aleksej Zimin požalio se da je njegov londonski restoran primio prijetnje, iako je on sam protivnik rata. Prijavljen je i napad na gradilištu u Derbyshireu, gdje je napadač rekao: "Mrzim vas Ruse, ubijate ljude." Policija je u Hertfordshireu objavila je da je jednom napadutom Rusu rečeno: "Svi Rusi su ubojice." Sumnjivi bijeli prah poslan je jednoj londonskoj odvjetničkoj tvrtki s pismom u kojem se osuđuju njezine veze s Rusijom. Policija u Devonu i Cornwallu rekla je da je netko pratio žrtve po supermarketu nazivajući ih pogrdnim imenima i prijeteći im da će ih ubiti jer su Rusi.

Ženu podrijetlom iz Rusije u Sjevernom Walesu susjed je pitao: "Zašto si još uvijek ovdje? Odj... kući." U Lancashireu je osumnjičenik više puta nazvao jednu ženu sa skrivenog broja i ostavio poruku: "Jeste li vi ruske kurve?" Policija u Manchesteru nakon invazije na Ukrajinu zabilježila je 13 zločina iz mržnje protiv Rusa, dvostruko više nego 2021. i šest puta više nego 2020. godine. Slično je i u drugim dijelovima Velike Britanije.

"Zločin iz mržnje ne odražava vrijednosti moderne Britanije", rekao je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova.

>> VIDEO Dokumentarac "Ukrajina: Godinu dana poslije"

Komentara 6

DU
Deleted user
11:08 03.03.2023.

Narod ko narod...... Priprosti ljudi uvijek i sve vide crno i bijelo. Nema to smisao za nijanse. Kad naprave nepopravljivu štetu ili izazovu tragediju, kad se sve smiri uglavnom se ispričavaju, "pa joj znate, pa nije to baš tako bilo, jesmo, pretjerali smo, kako sam tako mogao" itd. To što žive možda desetljećima ili naraštajima u nekoj zemlji koja im je postala domovina, u tom trenutku za priprosti dio puka nema veze. Moglo se to očekivati, sigurno to nije samo u Britaniji i ne samo za Ruse.

SS
sokac sa drave
11:38 03.03.2023.

I tako oni sto su tamo 1860-tih godina okupirali toliko drugih zemalja da je tri cetvrtine kugle zemaljske pripadalo imperatorici engleske krune.Samo u indije je devet osoba caki djece radilo za jednog engleza.I bas oni kazu drugi su imperijalisti.Danas kazu nigerija nije nasa kolonija ali sva nafta je nasa.I onda Gandhi organizira miroljubiv otpor krvnicima a oni postavili mitraljeze i poceli ratttatttttta .Englezi su izmislili rasizam i kazu na nogometnoj utakmici trebaju svi klekniti kao mi smo protiv rasizma.I sve tako dok se netko nije sjetio i kaze mi nismo nikada bili rasisti vi jeste i klecite.Oni kazu rusi se moraju povuci iz ukrajine ali oni nece iz afrike,kanade,australije,novog zelanda i ostalih.Povukli su se jedino iz hong konga nakon sto su kinezi rekli kupite bebe i krpice vise se necemo igrati jer mi dolazim vojno po svoje.

GA
galico
10:26 03.03.2023.

Online i pozadinski bojovnici Umjesto da na teren dođu pomoći Ukrajincima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije