Marko Biočina
Autor
Marko Biočina

U Vladi nisu čuli za Lafferovu krivulju

Zoran Milanović i Slavko Linić
Robert Anic/PIXSELL
25.04.2014. u 12:00

Hrvatska je u crnoj spirali. Veći porezi smanjuju prihode pa vode – novim porezima

Kad bi veća porezna stopa automatski garantirala i veće porezne prihode, Vladina politika zatvaranja proračunskog deficita povećanjem poreza, trošarina i uvođenjem novih nameta bila bi razumljiva. Ipak, da to nije tako, još je 1974. godine dokazao američki ekonomist Arthur Laffer.

Raspravljajući o poreznoj politici s nekim dužnosnicima tadašnje vlade SAD-a, na salveti im je nacrtao pravilnu krivulju demonstrirajući tezu kako je porezni prihod jednak i u slučaju kad porezna stopa iznosi 100 posto kao i kad iznosi 0 posto. Pojednostavljeno rečeno, rastom poreznog opterećenja rastu i prihodi, ali samo do određene “kritične točke”. Kad porezni teret nadmaši tu točku, prihodi počnu padati jer se porezna baza počinje smanjivati, odnosno sve je manje onih koji, uz tako veliko opterećenje, mogu poslovati i plaćati porez.

Hrvatska se već nekoliko godina nalazi u takvoj crnoj spirali pa povećanje poreza ojačava recesiju, uzrokuje pad proračunskih prihoda te u konačnici vodi – do novog povećanja poreza. Takva politika ima rok trajanja, a prije ili kasnije ipak će dovesti do radikalnih mjera kakve Vlada deklarativno najavljuje, ali stalno izbjegava. 

>> Vlada ipak uvodi porez na štednju! Linić: Imaju ga i drugi

Komentara 11

ME
medjimurje
13:00 25.04.2014.

To se uci na ekonomiji al nazalost nijedan od sadasnjih clanova vlade a posebice Linic - pojima nemaju . Da su u stanju imalo logicno razmisljat to bi im bilo svejedno jasno al svi njihovi potezi su jednostavo priglupi i vode nas u sve doblji glib - vrijeme je za nove izbore !

LE
lea3010
13:02 25.04.2014.

Svi idu prema napred, jedino nas naša draga vlada baca još više na koljena i unazaduje... Svakim danom sve više... Prijevremeni izbori da su bili već bi bilo kasno

Avatar Carrera
Carrera
14:07 25.04.2014.

pa zar nije već svima jasno da ova vlada pojma nema o ekonomiji??? jer da znaju nebi nam sad gospodarstvo bilo dotučeno do nogu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije