mogao bi mu biti oštećen vid

U vlaku napadnut ruski istraživački novinar koji kritički izvještava o ruskoj vladi: "Ovo je za naše dečke"

FILE PHOTO: Russian investigative newspaper Novaya Gazeta's editor-in-chief Dmitry Muratov speaks with journalists in Moscow
MAXIM SHEMETOV/REUTERS
08.04.2022.
u 00:03

Ruske novine Nova Gazeta obustavile su rad prošlog mjeseca zbog sve većih prijetnji ruske vlade, a neće izlaziti do kraja ruske invazije na Ukrajinu

Nepoznati napadač bacio je crvenu boju s acetonom na Dmitrija Muratova, glavnog urednika neovisnih ruskih novina Nova Gazeta, istraživačkog novinara koji kritički izvještava o ruskoj vladi.

Muratov je napadnut u kupeu vagona dok je putovao za Samaru, piše Forbes. Na slikama koje je na Twitter profilu podijelila novina Nova Gazeta vidi se Muratov okupan crvenom bojom, a uništen je i ostatak kupea u vlaku.

- Napadač je rekao: "Muratov, evo jednog za naše dečke" - rekao je Muratov u svojoj izjavi koju je objavila Nova Gazeta Europe.

Muratov je nakon napada dobio liječničku pomoć i mogao bi mu biti oštećen vid, rekao je glavni urednik organka Nova Gazeta Europe i bivši politički urednik Nova Gazeta Kirill Martinov.

Ruske novine Nova Gazeta obustavile su rad prošlog mjeseca zbog sve većih prijetnji ruske vlade, a neće izlaziti do kraja ruske invazije na Ukrajinu. Službeni Twitter račun Nova Gazeta retvitirao je slike Muratova, a to im je prva objava otkako su 28. ožujka stali s radom.

Muratov je dobio Nobelovu nagradu za mir 2021. zajedno s filipinskom novinarkom Mariom Ressom za borbu za slobodu tiska “u sve izazovnijim uvjetima”. Muratov je 22. ožujka najavio da će prodati svoju Nobelovu medalju kako bi prikupio novac za ukrajinske izbjeglice, a svega šest dana kasnije Nova Gazeta pauzirala rad, nakon zaprimljenog drugog službenog upozorenja ruskog medijskog regulatora Roskomnadzora.

Cenzura u Rusiji je postala jača, sa zakonom usvojenim u ožujku koji dopušta 15-godišnje zatvorske kazne za objavljivanje onoga što vlada smatra lažnim informacijama o ratu, zbog čega su gotovo sve neovisne novinske kuće prestale s radom u zemlji.

Ovaj napad nije prvi na istaknutog nezavisnog ruskog novinara otkako je Rusija napala Ukrajinu: na vratima stana Alekseja Venediktova, glavnog urednika nezavisnog časopisa, ostavljena je odsječena svinjska glava i naljepnica s natpisom "židovska svinja". 

Komentara 16

KO
Kološanin
01:05 08.04.2022.

Tko ne bi poželio živjeti u takvoj divnoj zemlji? Bože sačuvaj

DQ
Dq
07:40 08.04.2022.

HDZ-ov agent novinara napada govnima , pa ispada da njihov diktator to radi puno kvalitetnije. Diktature s istoka i zapada imaju iste ciljeve , pokoriti sve one koji drugačije misle.

Avatar possibilis
possibilis
08:38 08.04.2022.

Da je bar bilo clanaka koji kriticki izvjestavaju o pandemiji. Ili Plenkovicu. Mozda bi zivjeli bolje. Ali Vecernji ne da. Ali eto...oni koji se uklapaju u narativ- oni smiju "izvjestavati kriticki".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije