PLANOVI

U vojarni državni arhiv umjesto igla i razbijenih boca

arhiv
Marko Jurinec / Pixsell
12.03.2011.
u 09:00

Bivša varaždinska vojarna u Križanićevoj ulici potpuno je devastirana i susjedi zaziru od nje, a s druge strane, Državni arhiv muku muči s prostorom

Igle, razbijene boce i prozori te grafiti u posljednjoj neupotrijebljenoj zgradi bivše vojarne u Križanićevoj ulici noćna su mora susjeda, veleučilišta i pretežno mlađih stanara novog POS naselja. Po hodnicima čak su i omoti koji pokazuju da je netko unutra “roštiljao” pečenice. Ogromna zgrada potpuno je devastirana.

Rasuti po gradu

S druge strane, Državni arhiv u Varaždinu već desetljećima muči se s prostorom te spise čuva na čak četiri lokacije u gradu, a prostora za prihvat novih spisa iz raznih institucija i tvrtki gotovo i nema.

- Slijedeći tjedan idemo do Jasena Mesića, ministra kulture, da vidimo kad i koliko bi država dala da zgradu uredimo za arhiv. Bilo bi dobro da ove godine obnovimo staru projektnu dokumentaciju – izjavio je dogradonačelnik Zlatko Horvat. S Damirom Hreljom, ravnateljem arhiva, obišao je vojarnu, kako bi vidjeli u kakvom je stanju. Treba je potpuno obnoviti, no stari zidovi debeli i pola metra jamče da je ipak riječ o solidnom objektu.

Još 2003. predviđen je za arhiv te je napravljen projekt uređenja. No tad je u igru uskočilo Veleučilište u Varaždinu. Za njega je u međuvremenu ipak predviđena vojarna u Optujskoj ulici. Arhiv je potom planiran u Jalkovcu pa na Ribnjaku, u šumi Jelačićki.

Nadaju se i Ribnjaku

- No dio zemljišta na Ribnjaku u sudskom je sporu između grada i privatnih tužitelja, koji polažu vlasnička prava na njega. Spor još nije riješen – objašnjava Hrelja te dodaje da je Arhiv opet “vraćen” u Križanićevu početkom godine

- Mislim da ovdje nema problema s vlasništvom, to pripada gradu. Za uređenje najviše bi novca trebala dati država, no očekujemo ga i od županije – kaže Horvat te dodaje da bi uređenje stajalo do 13 milijuna kuna.

- U ovom objektu, dobili bi spremišta za preuzimanje građe u sljedećih 10 godina. Mogli bi preseliti građu iz “Đačkog doma”, koji je u procesu povrata franjevcima te iz privremenih spremišta pored Studentskog doma – kaže Hrelja. A kroz 10-ak godina nada se da će dobiti i suvremeni arhivski centar na Ribnjaku, ili da će dograditi još jedan objekt u Križanićevoj.

Ključne riječi

Komentara 1

GE
generacija57
20:48 12.03.2011.

A gdje budu onda klošari spavali,a narkomani se drogirali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije