Pritišću ih rokovi

Učenici bi svaki dan na praksi trebali provesti i do 20 sati?!

kuhar
Goran Kovačić / Arhiv VL-a
26.04.2010.
u 16:11

Ravnateljica pulske Srednje ugostiteljske škole Ljilja Radoš nada se da ćemo, prema uzoru na Europu, prilagoditi i početak školske godine.

Ravnatelji srednjih škola u Istri još su lani tražili da se početak nastave u rujnu pomakne za barem dva tjedna jer je Istra turistička županija. Ovaj zahtjev nije upućen Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa radi toga da bi se učenici više kupali i sunčali, nego da bi mogli odraditi praktičnu nastavu.

Kraći proljetni praznici

– Za sada još ne znam kakav će biti odgovor Ministarstva, ali nadam se da ćemo slijediti primjer europskih zemalja, u kojima se nastava prilagođava potrebama i specifičnosti pojedine regije. Pomakne li se početak nastave u rujnu, mi bismo smanjili proljetne praznike, pa bi sve ostalo u okvirima 175 radnih dana. Kod nas praktičnu nastavu ima oko 600 učenika, i to više od 90 posto njih u objektima Arenaturista. Za svoj rad učenici dobiju učeničku naknadu od 4,5 kune po satu za učenika prvog razreda do 7,5 kuna po satu za učenike trećeg razreda – kaže Ljilja Radoš, ravnateljica Srednje škole za ugostiteljstvo i turizam u Puli.

Uvjet za završni ispit

– Za učenike ugostiteljsko-turističkih razreda praktična nastava prevelik je teret. Kuhari, konobari i slastičari moraju godišnje realizirati od 580 do 680 sati praktične nastave. Od rujna do lipnja gotovo nije ni moguće organizirati praktičnu nastavu jer su ugostiteljski objekti zatvoreni pa se samo dio prakse odradi u školskom kabinetu, što nije isto kao kada budući konobar ili kuhar radi u turističkom objektu. Iako nijedan učenik ne bi smio raditi više od 8 sati na dan, da bi ispunio propisane sate praktične nastave – trebao bi raditi i do 20 sati dnevno. Sve zbog toga jer praktičnu nastavu mogu realizirati nakon završetka nastave, do 31. kolovoza. Zato bi rješenje bilo pomaknuti početak školske godine u rujnu. U Istri je šest ugostiteljsko turističkih škola s približno 800 učenika kojima treba praktična nastava. Učenik praktičnu nastavu mora odraditi jer je to maturantu uvjet za završni ispit, a drugima je uvjet za upis u sljedeći razred – objašnjava profesor kuharstva Ljudevit Sabo.

Ove će godine u Istri četvrte razrede srednje škole završiti 1489 učenika, a u školama s tri razreda 488 učenika. Najviše će učenika, njih 878, završiti strukovne škole, a među njima je najviše ugostiteljsko-turističkih razreda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije