Preparirana glava štuke, šareni kanape sendviči
posloženi u obliku gljiva i palenta u četiri boje, uz
paštetu od ribe - pravo su malo umjetničko djelo na pladnju,
a sve je to, uključujući višesatnu pripremu i
dugogodišnje iskustvo, rad vještih ruku domaćih
“majstora od kuhače”, članova Udruge kuhara
Virovitičko-podravske županije.
Što se nekad
dobro jelo
Njih je trenutačno 39, svi su vrijedni kuhari u restoranima od Pitomače
do Orahovice, a jedina im je želja spasiti žgance s mlijekom, kiseli
kupus s dimljenim veprom, poznati stari pileći saft te saletanke i
šape, podsjetnike na vrijeme “kad se zaista dobro
jelo”, od naleta laganih kremica, brze i nezdrave hrane, te
raznih stranih naziva pečenog, pirjanog mesa ili pripremljene ribe od
koje se samo lako - lomi jezik ili nabijaju kilogrami.
- Zapravo želimo sačuvati onu raskošnu kulinarsku
baštinu naše županije, koja je tako raznolika i
bogata i koja se pokazala itekako traženom i cijenjenom. Želimo
sačuvati sve naše tradicionalne recepte, ali ih i
prilagoditi današnjem vremenu - kaže Darko Baričević,
predsjednik udruge i dugogodišnji kuhar i ugostitelj.
Slijedi i kuharica
Darko i svojim učenicima, s obzirom na to da je stručni učitelj
kulinarstva u Srednjoj školi u Pitomači,
naglašava da je uz dobar miris i okus, hranu potrebno
pripremiti tako da bude i oku ugodna. - Jedna obična sarma može
izgledati kao umjetnost na tanjuru - kaže Darko Baričević,
objašnjavajući da kuhari u okviru Udruge uz natjecanja
pohađaju i sve važne seminare o modernoj kuhinji i suvremenim načinima
posluživanja hrane. Razmjenjuju recepte i namjeravaju izdati i prvu
kuharicu s tradicionalnim receptima županije, u kojoj se spajaju okusi,
mirisi i boje Slavonije i Podravine.
ZA NEPCE