Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u susret sezoni

Ugostiteljstvo podiže plaće za 17 posto, konobari: 'To nije dovoljno, trebali bismo imati oko 2.000 eura'

Konobari u ugostiteljskim objektima na moru
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
07.05.2024.
u 09:57

"Vlada mora kroz poreznu politiku dodatno olakšati izdatke poslodavcima, kako bi se dio tih sredstava prelio na zaposlene. Inače, plaće će i dalje biti nedovoljne, a domaća radna snaga će i dalje napuštati Hrvatsku"

Turistička sezona je sve bliže, a mnogi pokazatelji, od rezervacija do predsezonskih aktivnosti, sugeriraju da bi mogla biti izuzetna. Stoga su ugostitelji u potrazi za radnom snagom, posebno kuharima i konobarima, nudeći povećane plaće, koje su za hrvatske prilike značajne. Ipak, te plaće i dalje zaostaju za onima u inozemstvu, poput Italije ili Austrije, gdje su gotovo dvostruko veće.

Međutim, sindikati nisu zadovoljni. "Vlada mora kroz poreznu politiku dodatno olakšati izdatke poslodavcima, kako bi se dio tih sredstava prelio na zaposlene. Inače, plaće će i dalje biti nedovoljne, a domaća radna snaga će i dalje napuštati Hrvatsku", tvrdi Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

Kao što ističu neki konobari, plaća od oko dvije tisuće eura bi zaustavila odljev domaće radne snage. No, takav iznos izaziva šok na ostatak hrvatskog tržišta rada, posebno kad se uspoređuje s primjerima radnika u drugim sektorima i cijenama pića u domaćim lokalima koje su slične onima u inozemstvu.

VEZANI ČLANCI: 

Zato su ovih dana ubrzano, neki čak i panično, proširene primjene Kolektivnog ugovora u ugostiteljstvu, što rezultira povećanjem minimalne plaće za radnike u sektorima smještaja i prehrane za prosječno 17 posto. Ugovor je stupio na snagu prvog svibnja, proširujući se na sve radnike i poslodavce u ugostiteljstvu prema odluci Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Time se minimalna plaća približava iznosu od 900 eura, izvještava Novi List.

>>> FOTO Venecija pronašla dobitni model: Za plaćanje ulaza u grad u samo 11 dana zaradili skoro milijun eura

Konobari u ugostiteljskim objektima na moru
1/11
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
11:10 07.05.2024.

Konobari traže 2 tisuće eura? Sramota. Mladi liječnici specijalizanti imaju manje od toga ,a rade kao konji i petkom i svetkom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije