Korumpirani

Uhićeni policajci znali svaki potez istrage o Bandiću, Kamenskom...

'28.09.2012., Koprivnica - Svecanom akademijom PU koprivnicko-krizevacka je obiljezila Dan policije.  Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
Autor
Ivanka Toma
29.11.2012.
u 08:57

Sad je jasno zašto mnoge afere nisu doživjele sudski epilog

Šteta koju su prouzročili korumpirani policajci, redom pripadnici najelitnije policijske organizacije, nemjerljivih je razmjera i predstavlja najveći udarac koji je itko dosad zadao borbi protiv kriminala. Uhićeni pripadnici policijskog USKOK-a Selma Abadžić, Tomislav Jerkić, Branko Damjanović, Andrea Kužić, uz ranije uhićenog Marka Svalinu, te Anitu Zorko iz Odjela gospodarskog kriminala PU zagrebačke, koja je jedina puštena da se brani sa slobode, bili su zaduženi za sve najvažnije predmete iz područja gospodarskog kriminala i korupcije koji su se posljednjih godina otvarali.

Dio kriminala bez kazne

Dokažu li se sumnje da su bili korumpirani, to će biti i odgovor na pitanja koja si godinama uzalud postavljamo – kako to da unatoč nizu afera u HAC-u i činjenica koje su o njima objavljene u medijima nitko iz nadležnog ministarstva nije pao ni pod kakvu sumnju tijela kaznenog progona. Tu je i slučaj zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji stalno vuče sumnjive poteze, ali se nikada nisu stvorile okolnosti koje bi ga dovele makar na obavijesni razgovor u policiju. Usto, ni jedan od velikih korupcijskih slučajeva koji su sada već na sudu nije započeo policijskom prijavom, već ih je USKOK istražio bez ikakve, ili uz skromnu asistenciju policije.

Slučajevi Centra za vozila, izmjene urbanističkog plana Grada Zagreba, Badel, afera Uriho – ustanova za rehabilitaciju, potom manipulacije novcem Fonda za razvoj i zapošljavanje koji je dijelio poticaje, slučaj Kamensko, HAC, Industrogradnja, Hrelin gradnja, HEP, pronevjere novca iz fondova EU, te slučaj Vodoopskrbe, pročistača otpadnih voda Grada Zagreba, samo su manji dio slučajeva za koje su bili zaduženi policajci koji su sada i sami predmet kaznenog postupka zbog korupcije.

Osim što se dio kriminala više nikada neće moći dokazati, neizmjerna šteta leži i u činjenici da se sve istrage na kojima su radili ovi policajci moraju obraditi iznova. To je, naime, jedini način da se utvrdi jesu li pojedini dokazi pogrešno interpretirani, jesu li izostavljeni ili sakriveni. A time su godine rada poštenih policajaca i tužitelja bačene u vodu.

Povećavali se kvadrati

Nije samo to. Pitanje je kakve bi bile političke i društvene posljedice glavnih aktera pojedinih afera da je policija na njima pošteno radila. Primjerice, aktualni gradonačelnik Milan Bandić po posljednjim anketama ima najbolje izglede na predstojećim izborima. Bi li, međutim, to bilo tako da na slučaju izmjena GUP-a nisu radili policajci koji su sada pritvoreni zbog korupcije? Podsjetimo, Bandiću su se spočitavale čak 44 izmjene i dopune prostornih planova. Ispravcima iza kojih je stajao Bandić povećavala se izgradivost lokacija na Bundeku, Svetom Duhu, Španskom, Vrbiku i u drugim zonama u gradu, a stopa izgradivosti skočila je i do 50 posto. Intervencijama su se povećavali izgradivi kvadrati, dodavali katovi, a na zemljištima koja su bila predviđena za društvenu namjenu nicali su stambeno-poslovni kompleksi. Ministarstvo graditeljstva utvrdilo je da su intervencije u GUP bile nezakonite, policija je čak saslušavala bivšu tajnicu Skupštine Grada Zagreba Gretu Augustinčić Pavičić, ali nije se dogodilo ništa. Afera s pročistačem voda teška je 20 milijuna eura, iza nje je također Bandić, ali epiloga još nema.

Tko je pretukao Galinca?

Otvoreno je i pitanje Industrogradnje, a nerazjašnjeno je i zašto je prije četiri godine brutalno pretučen predsjednik uprave Josip Galinec. Nagađalo se da je povod bio to što nije želio prodati Industrogradnjin Hotel I na zagrebačkom Laništu. Tada je zbog gradnje Arene vrijednost zemljišta bitno porasla, a porasla je i vrijednost Hotela I.

Centar za vozila kojemu je na čelu Davorin Pavlović, nekadašnji šef tehnike u MUP-u, prijatelj bivšeg ministra policije Tomislava Karamarka koji je s njim surađivao i u njegovoj tvrtki Soboli, spominjao se u aferi Daimler. Centar je, naime, osnivač tvrtke IM metal osumnjičene za isplaćivanje tri milijuna eura mita hrvatskim dužnosnicima kako bi se nabavila vatrogasna vozila njemačke tvrtke Daimler Chrysler.

Zlouporaba sredstava iz fondova EU sve je više...

Ključne riječi

Komentara 71

SI
silversurfer22
09:07 29.11.2012.

..svakome po 20 godina za primjer...

CR
crocro
09:07 29.11.2012.

Za skandale takvih razmjera podnose se neopozive ostavke na svim razinama nadležnog resora. A ako se ne podnose svojom voljom onda se dijele razriješenja dužnosti brzinom svjetlosti. A onda građani vide čišćenje i uređenje dvorišta i pljeskaju. U suprotnom nemamo se čemu radovati.

BA
Bandit
09:06 29.11.2012.

Eto koliko je ELITNA jedinica ,je samo za odabrane lopov do lopova od predsjednika drzave do onoga najmanjega opcinara,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije