Skandal u Kini

Uhićeno 37 osoba zbog ilegalne prodaje cjepiva

Cjepivo
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
23.03.2016.
u 10:15

Ilegalni krug trgovanja ovim lijekovima traje još od 2011. godine. Kineska vlast o skandalu koji je doveo do obračuna veleprodaje, kupaca i proizvođača cjepiva nije na vrijeme obavijestila građane

Policija kineske obalne provincije Shandong uhitila je 37 osoba zbog ilegalne prodaje cjepiva. Vrijednost cjepiva iznosi 88 milijuna dolara, a spominje se da su nepravilno hlađena i transportirana.

Ilegalni krug trgovanja ovim lijekovima traje još od 2011. godine, a skandal je doveo do obračuna veleprodaje, kupaca i proizvođača cjepiva.

Uvezena cjepiva s različitih lokacija prodavala su se licencirana, ali i bez dozvole, javlja novinska agencija Xinhua. Sumnja se da je u ilegalno trgovanje uključeno tisuće ljudi iz 20 različitih provincija.

Foto: Filip Brala/PIXSELL
Photo: Filip Brala/Pixsell

– Važno ja naglasiti da nepravilno čuvani lijekovi, kao i oni isteklog roka trajanja ne mogu uzrokovati toksične reakcije. U konkretnom slučaju radi se o minimalnom sigurnosnom riziku – rekli su iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Tamošnja policija prošli mjesec već je uhitila majku i kćer optužene za kupnju i prodaju ilegalnih cjepiva.

Iako vlasti za skandal znaju od travnja prošle godine, javnost je službeno obaviještena u petak. Prije svega, kako bi nadležni stupili u kontakt s potencijalnim žrtvama lijekova.

Kineska javnost, uznemirena odlukom, smatra da su o skandalu trebali biti prije obaviješteni. Trenutačno se istražuju tri farmaceutske tvrtke u Kini.

>> Ukida se cijepljenje beba protiv tuberkuloze i nabavlja još doza cjepiva protiv HPV-a

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije