u ruskoj oblasti Kursk

Ukrajinci Moskvi stvaraju probleme dronovima od – drva, CIA tvrdi da Kijev planira zadržati dio osvojenog teritorija

Aftermath of a Russian missile attack in Kryvyi Rih
Foto: Stringer/REUTERS
1/4
30.08.2024.
u 20:15

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je izdalo zabranu ulaska u Rusiju za 92 američka građanina, uključujući novinare, odvjetnike i sveučilišne profesore

Rusija priprema protuofenzivu kako bi vratila teritorij u Kurskoj oblasti koji su proteklih tjedana osvojile ukrajinske trupe, no ruske snage suočit će se s "teškom borbom", izjavio je zamjenik direktora CIA-e David Cohen, koji smatra da će se tek vidjeti koliki je značaj ukrajinske operacije pokrenute 6. kolovoza. Kijev je tvrdio kako nema namjeru pripojiti teritorij koji je zauzeo, no ukrajinske trupe podižu obrambene linije i čini se da namjeravaju zadržati "dio tog teritorija neko vrijeme", rekao je Cohen i dodao da će se Putin morati suočiti i s reakcijama u Rusiji zbog gubitka teritorija.

'Muškarcima ne trebaju dude'

Reuters je objavio i priču o 21-godišnjem ruskom ročniku Husainu kojeg su u Kursku zarobile ukrajinske trupe. Husain je sa svojom postrojbom bio u vojnoj bazi 15 kilometara udaljenoj od granice s Ukrajinom. Dva dana prije ukrajinskog napada supruzi je rekao da je situacija mirna i da je jedini znak rata u Ukrajini bilo zujanje dronova iznad glava. Dva dana kasnije tisuće ukrajinskih vojnika probile su granicu s Kurskom u munjevitom napadu koji je iznenadio Moskvu.

Husain je zarobljen i razmijenjen, a kad je iz moskovske bolnice nazvao suprugu, rekao joj je da se njegova jedinica našla pod teškim ukrajinskim granatiranjem te da su on i druga dva ročnika jedini preživjeli. Njegova se supruga sad boji da će ga, kad se oporavi, ponovno poslati na bojišnicu. Ruski muškarci moraju odslužiti godinu dana vojnog roka prije svoje 30. godine, a svake godine ih se poziva oko 280.000. Upad u Ukrajinu otvorio je javnu raspravu o tome treba li u bitku baciti neobučene ročnike.

POVEZANI ČLANCI:

Predsjednik Vladimir Putin je prije agresije na Ukrajinu rekao da ročni vojnici ne sudjeluju u borbama te da nikad i neće. Već idući dan rusko ministarstvo obrane priznalo je da su se neki ročnici borili u Ukrajini. Istrage pokazuju da su stotine vojnih obveznika poslane u Kursk. Deseci su nestali ili zarobljeni. Među poginulima su Artjom Dobrodumski star 22 godine i 18-godišnji Danil Rubcov koji je poginuo u Kurskoj oblasti 7. kolovoza. Ruske udruge civilnog društva koje savjetuju muškarcima kako izbjeći služenje vojnog roka kažu da su zabrinute zbog pritiska na ročnike da potpišu ugovore kako bi postali profesionalni vojnici, objavio je Reuters. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov tvrdi da su novinski izvještaji o slanju ročnika u bitke apsolutno iskrivljavanje stvarnosti. Ruski vojni zapovjednik u Kursku odbacio je zabrinutost roditelja da su njihovi sinovi možda premladi ili neiskusni da bi sudjelovali u borbama.

– Ne bismo trebali pretvarati 18-godišnje ročnike, koji su muškarci, u djecu kojoj treba dati dudu i poslati u krevet – kazao je general bojnik Apti Alaudinov, zapovjednik čečenskih specijalnih snaga Akhmat. Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je izdalo zabranu ulaska u Rusiju za 92 američka građanina, uključujući novinare, odvjetnike i čelnike ključnih vojno-industrijskih tvrtki zbog "rusofobnog stava Washingtona". Na popisu je bilo i nekoliko sveučilišnih profesora.

POVEZANI ČLANCI:

Ukrajina je pojačala svoje dugometne udare unutar Rusije u posljednjih nekoliko mjeseci, lansirajući na desetke bespilotnih letjelica iz vlastite proizvodnje. Dron AQ 400 Scythe ima domet od 750 kilometara. Prije osamnaest mjeseci tvrtka Terminal Autonomy koja ga proizvodi nije ni postojala, a danas proizvodi više od sto dronova dugog dometa mjesečno te stotine bespilotnih letjelica kraćeg dometa AQ100 Bayonet, koje mogu letjeti nekoliko stotina kilometara.

Problemi za obične Ruse

Dronovi su izrađeni od drva i sklapaju se u bivšim tvornicama namještaja u Ukrajini. U tvrtki svoje dronove opisuju kao "leteći namještaj", koji, kažu, sastavljaju kao Ikea. Dron Bayonet stoji nekoliko tisuća dolara, dok ruski projektil protuzračne obrane korišten za njegovo obaranje može koštati više od milijun dolara, objavio je BBC. Profesor Justin Bronk iz Royal United Services Institutea kaže da ukrajinski napadi bespilotnim letjelicama dugog dometa stvaraju velike probleme Moskvi jer pokazuju običnim Rusima da ih "država ne može u potpunosti obraniti i da je Rusija ranjiva".

>> FOTOGALERIJA Rusiju 25 godina vodi ovaj čovjek: Zovu ga diktatorom i ratnim zločincem, a privatni život krije kao zmija noge

Aftermath of a Russian missile attack in Kryvyi Rih
1/29
Ključne riječi

Komentara 6

SE
Serengeti
17:02 31.08.2024.

Presmiješno... ispada da će Ukrajinci pobijediti Ruse sa drvenim dronovima. Ne znam zašto su im dosad slali oružja u vrijednosti 100 MILIJARDI dolara... trebali su im samo poslati koju tonu slavonskoga hrasta 🤣😂

KI
kingtom
12:30 31.08.2024.

To su rusi sami napali Kursk regiju da mogu optužiti Ukrajinu.

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
00:32 31.08.2024.

A mali ukrajinski milijarder planira zadrzati ne samo novac poznat iz afere s offshore racunima prije rata (Pandora papiri) vec i ovo sto se zaradilo u ratu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije