PENTAGON TRAŽI OBJAŠNJENJE

Veliki udarac za Ukrajinu: Uništen F-16 koji su nedavno dobili od Amerikanaca

Ukrainian F-16 fighting aircrafts are seen in the air during marking the Day of the Ukrainian Air Forces in an undisclosed location in Ukraine
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
1/7
29.08.2024.
u 17:33

Avioni su u Ukrajinu, nakon dugog natezanja sa Zapadom, stigli početkom kolovoza, pretpostavlja se kako je pad bio rezultat pogreške pilota.

Ukrajinski borbeni zrakoplov F-16 uništen je u nesreći u ponedjeljak, prema američkim dužnosnicima, i to samo nekoliko tjedana nakon što su prvi takvi avioni američke proizvodnje stigli u Ukrajinu. Preliminarna izvješća pokazuju da zrakoplov nije oboren neprijateljskom vatrom, iako se incident dogodio na dan masovne ruske raketne paljbe u ponedjeljak, rekao je dužnosnik. Pad je vjerojatno bio rezultat pogreške pilota, piše Wall Street Journal.

Ukrajina je prvi put upotrijebila zrakoplove F-16 u borbi za obaranje ruskih projektila tijekom ovotjednih napada, prema predsjedniku Volodimiru Zelenskom. Ukrajinske zračne snage nisu htjele potvrditi pad niti status pilota. Pentagon je zatražio od ukrajinskih zračnih snaga komentar. Vijest da je jedan od nekoliko zrakoplova F-16 uništen veliki je udarac za Kijev, koji je za te zrakoplove molio mjesecima prije nego što je američki predsjednik Joe Biden prošle godine konačno dao zeleno svjetlo europskim zemljama za transfer zrakoplova.

Kijev se nada da će ovaj napredni zapadni zrakoplov dati njegovim snagama prednost na bojnom polju, posebno u obaranju nadolazećih ruskih projektila. Međutim, i oni su ranjivi na ruske rakete protuzračne obrane i predstavljaju metu visoke vrijednosti za moskovske snage.

>>> FOTO Američki avioni F-16 na tajnoj lokaciji u Ukrajini

Ukrainian F-16 fighting aircrafts are seen in the air during marking the Day of the Ukrainian Air Forces in an undisclosed location in Ukraine
1/5

Zelenski je početkom kolovoza potvrdio dugo očekivani dolazak ovih američkih borbenih zrakoplova u Ukrajinu, više od 29 mjeseci od početka ruske invazije."F-16 su u Ukrajini. Uspjeli smo. Ponosan sam na naše dečke koji vladaju ovim zrakoplovima i već su ih počeli koristiti za našu zemlju," poručio je tad  Zelenskij na lokaciji koju vlasti nisu željele otkriti iz sigurnosnih razloga. Dolazak zrakoplova predstavljao je prekretnicu za Ukrajinu nakon višemjesečnog čekanja. Nejasno koliko ih je na raspolaganju Ukrajini te koliko će utjecati na poboljšanje zračne obrane i stanje na bojištu. Rusija cilja baze koje bi ih mogle smjestiti i obećala je da će ih srušiti kako ne bi utjecali na rat.

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Rusiju 25 godina vodi ovaj čovjek: Zovu ga diktatorom i ratnim zločincem, a privatni život krije kao zmija noge

Ukrainian F-16 fighting aircrafts are seen in the air during marking the Day of the Ukrainian Air Forces in an undisclosed location in Ukraine
1/29

 

Ključne riječi

Komentara 74

Avatar Zgubider..
Zgubider..
19:48 29.08.2024.

"...Veliki udarac za Ukrajinu: Uništen F-16 koji su nedavno dobili od Amerikanaca..."___Nije Ukrajina dobila nikakve zrakoplove od Amerikanaca! Ti zrakoplovi su donacije Belgije, Nizozemske, Danske i Norveške...

JU
JustinCase
18:47 29.08.2024.

Predpostavlja se... bolje receno, "naletio" na rusku raketu

Avatar superhik74
superhik74
20:26 29.08.2024.

Odlicno su poceli s game changer (wunderwafe # 5) u prvom okrsaju srusen. Vec je preokrenuo tijek rata kao sto su veliki "analiticari" prognozirali. Ne samo da su izgubili avion nego i pilota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije