RAT U EUROPI

Ukrajinci rano jutros napali Krim dronovima, Putin poručio: Imamo dobru rezervu kazetnog streljiva

Russian warship arrives in Sevastopol bay after marine drone attack
Foto: RUSSIAN BLACK SEA FLEET PRESS SE
1/4
16.07.2023.
u 11:54

Glavni zapovjednik ukrajinskih snaga Valerij Zalužni je u intrevjuu za američki Washington Post priznao da je bilo ukrajinskih napada na ruski teritorij

Wagnerove trupe prešle su granicu Bjelorusije iz Rusije, tvrdi ukrajinska granična straža. Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko tvrdi kako Rusi posljednjih nekoliko dana u okupiranom gradu Energodaru, nedaleko od nuklearne elektrane Zaporižje, dijele letke kojima pozivaju Ukrajince da presele u Rusiju. Predsjednik Južne Koreje posjetio je Ukrajinu kako bi se sastao s Volodimirom Zelenskim.

TIJEK DOGAĐAJA:

12.08 -  Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da njegova vojska raspolaže s "dobrom rezervom" kazetnog streljiva, prijeteći da će ga upotrijebiti na bojišnici protiv Ukrajine ako ga Kijev bude koristio. Washington je najavio skoru isporuku Ukrajini tog vrsta streljiva čija je upotreba kontroverzna jer može izazvali kolateralne civilne žrtve.

"U Rusiji postoji dobra rezerva kazetnog streljiva, različitog tipa", rekao je Putin u intervjuu televizijskoj postaji Rossia-1 koji je objavljen u nedjelju.

"Dosad ga nismo koristili, nismo ni morali, iako smo u jednom trenutku imali nestašicu streljiva što je poznato", naglasio je ruski predsjednik.

“Ali ako bude korišteno protiv nas, zadržavamo pravo na odmazdu”, dodao je.

U utorak je ruski ministar obrane Sergej Šojgu već istaknuo da će, "ako Sjedinjene Države isporuče Ukrajini kazetno streljivo, ruske oružane snage biti prisiljene koristiti slična sredstva za uništavanje". Ukrajinski vojnici od početka rata optužuju ruske snage da koriste to kontroverzno streljivo.Po Putinu, Washington je najavio da će opskrbiti tim oružjem Kijev jer ima manjak streljiva koje bi mogao ponuditi Ukrajini.

"Ukrajinska vojska koristi dnevno od 5000 do 6000 granata od 155mm. SAD ih proizvode 15.000 mjesečno, dakle nemaju ga dovoljno, a ni Europa ga nema dovoljno. Nemaju ništa bolje za predložiti od kazetnog streljiva", rekao je Putin.

Ta je vrsta streljiva zabranjena u brojnim zemljama, posebno u europskim, potpisnicama Konvencije iz Osla iz 2008., kojoj se nisu pridružile ni SAD, ni Rusija niti Ukrajina.

11:55 - Jedan od najboljih ukrajinskih mačevaoca Denis Borejko (34) poginuo je u ratu protiv Rusije, objavio je na Twitteru Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova. Nije poznato gdje je poginuo bivši svjetski i europski juniorski prvak u disciplini mač, tek kako se 2022. dobrovoljno pridružio ukrajinskim oružanim snagama.

"Denis je bio svjetski i europski juniorski prvak, majstor sporta međunarodne klase. Bio je i osnivač kluba u Dnjipru," napisao je Geraščenko. "Od prvih dana ruske invazije u veljači 2022. godine, Denis je pomagao ukrajinskoj vojsci i teritorijalnoj obrani Dnjepra, a u ožujku 2022. dobrovoljno se pridružio ukrajinskim oružanim snagama," dodao je.

Prošlog je tjedna potvrđeno da će ukrajinski mačevaoci bojkotirati pojedinačna natjecanja na Svjetskom prvenstvu koje će se održati u Milanu od 22. do 25. srpnja, a na kojima će sudjelovati sportaši iz Rusije i Bjelorusije. Prema posljednjim podacima koje je u travnju dao ministar sporta i predsjednik Nacionalnog olimpijskog odbora Vadym Gutzeit, 262 ukrajinska sportaša su ubijena, a 363 sportska objekta uništena su u ratu.


11:22 - Posljednji brod, prema sporazumu postignutom uz posredovanje UN-a koji omogućuje siguran izvoz ukrajinskog žita iz Crnog mora, napustio je luku Odesu rano u nedjelju prije isteka roka za produljenje sporazuma, prema Reutersovom svjedoku i MarineTraffic.com.

Rusija nije pristala registrirati nijedan novi brod od 27. lipnja i inicijativa će isteći u ponedjeljak osim ako je Moskva ne pristane produljiti. Glasnogovornik Ujedinjenih naroda rekao je u petak da glavni tajnik Antonio Guterres čeka odgovor ruskog predsjednika Vladimira Putina na prijedlog produljenja sporazuma.

POVEZANI ČLANCI:

Putin je rekao južnoafričkom predsjedniku Cyrilu Ramaphosi u telefonskom razgovoru u subotu da se obveza o uklanjanju prepreka ruskom izvozu hrane i gnojiva tek treba ispuniti, priopćio je Kremlj. Rusija je u više navrata prijetila da će odustati od sporazuma, sklopljenog uz posredovanje UN-a i Turske u srpnju 2022. nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Prethodno je 17. svibnja produljen za dva mjeseca. Ukrajina i Rusija su među najvećim svjetskim izvoznicima žitarica.


10:30 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njegove snage spriječile Ukrajinu u napadu na crnomorsku luku Sevastopolj u nedjelju, uništivši sedam zračnih i dva podvodna drona. "Jutros je spriječen pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa sedam bespilotnih letjelica i dvije bespilotne podvodne letjelice na objekte na području poluotoka Krima u blizini grada Sevastopolja", objavilo je ministarstvo na Telegramu.

Nema ozlijeđenih niti materijalne štete, dodaje ministarstvo.

Rečeno je da su dvije bespilotne letjelice oborene iznad Crnog mora na velikoj udaljenosti od obale, dok su ostalih pet presrele ruske snage za elektroničko ratovanje. Dvije bespilotne letjelice (UUV), odnosno dronovi koji su uništeni u napadu otkriveni su u sjevernom dijelu Crnog mora, priopćilo je ministarstvo.

GALERIJA Ukrajinski vojnici godinu i pol se bore protiv agresora

Russian warship arrives in Sevastopol bay after marine drone attack
1/20

Pomorski promet, uključujući putničke trajekte, obustavljen je na nekoliko sati rano u nedjelju, objavile su gradske prometne vlasti.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća.

Iz Ukrajine nije bilo izravnih komentara o napadu na Sevastopolj, luku na Krimskom poluotoku, koju je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine. Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritorij pod ruskom kontrolom u Ukrajini, ali je posljednjih mjeseci govorila da uništavanje ruske vojne infrastrukture pomaže protuofenzivi Kijeva. 


7:16 - Borci iz skupine Wagner stigli su u Bjelorusiju iz Rusije, rekli su u subotu ukrajinski i poljski dužnosnici, dan nakon što je Minsk priopćio da su plaćenici obučavali vojnike te zemlje jugoistočno od prijestolnice. "Wagner je u Bjelorusiji", rekao je Andrij Demčenko, glasnogovornik ukrajinske granične službe, u izjavi objavljenoj na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Dodao je da je u Bjelorusiji primijećeno kretanje "odvojenih skupina" iz Rusije.

Neki Wagnerovi borci su u Bjelorusiji najmanje od utorka, rekla su Reutersu dva izvora bliska borcima. Bjelorusko ministarstvo obrane objavilo je u petak video na kojem se vidi, kako je rečeno, borce Wagnera koji podučavaju bjeloruske vojnike na vojnom poligonu u blizini grada Osipoviči.

POVEZANI ČLANCI:

Wagnerov prelazak u Bjelorusiju bio je dio dogovora kojim je okončan pokušaj pobune te skupine u lipnju nakon preuzimanja kontrole nad ruskim vojnim stožerom, marširanja na Moskvu i prijetnje uvlačenjem Rusije u građanski rat, rekao je predsjednik Vladimir Putin.

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin nije viđen u javnosti otkako je kasno 24. lipnja napustio južni ruski grad Rostov na Donu.

Zamjenik ministra koordinatora specijalnih službi Poljske Stanislaw Zaryn rekao je da Varšava također ima potvrdu prisutnosti Wagnerovih boraca u Bjelorusiji. "Trenutačno ih može biti nekoliko stotina", rekao je Zaryn na Twitteru. Poljska je ranije u srpnju rekla da jača svoju granicu s Bjelorusijom kako bi odgovorila na sve potencijalne prijetnje.


7:13 - Ruska protuzračna obrana i flota u Crnom moru angažirane su u odbijanju napada ukrajinskih bespilotnih letjelica iznad krimske luke Sevastopolj rano u nedjelju, rekao je dužnosnik postavljen od Moskve. Napadi su zabilježeni iznad luke Sevastopolj i gradskih okruga Balaklave i Hersona, rekao je Mihail Razvožajev, guverner Sevastopolja postavljen od Moskve, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Nije bilo neposrednih detalja o razmjerima napada ili bilo kakvoj šteti od napada na Krimski poluotok, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.

VIDEO Borbe na Dnjepru

 

Komentara 126

DU
Deleted user
08:04 16.07.2023.

Ne piše se dobro ruskom agresoru jer Ukrajinci su tvrd orah i ne popuštaju ni milimetra i ne saginju glavu već idu naprijed do potpunog oslobođenja Ukrajine.

SA
saudinus
07:18 16.07.2023.

Ukrajina samo hrabro.

SK
skakač
08:07 16.07.2023.

Oružane snage Ukrajine eliminirale su "malog zelenog čovjeka" koji je 2014. zauzeo Krim U Ukrajini je eliminiran još jedan ruski borac - potpukovnik Oleksandr Gorin prethodno je bio na čelu 382. zasebnog bataljuna mornaričkog pješaštva Crnomorske flote Ruske mornarice. Visoki časnik agresorske zemlje poginuo u Zaporožskoj regiji Horin je vjerojatno eliminiran kao rezultat napada na sjedište ruske vojske u okupiranom Berdjansku 11. srpnja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije