Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVEĆAVA SE PREDNOST RUSA

Teški dani za Ukrajinu: Ovo je pet pravaca gdje im Rusi sad najviše prijete

FILE PHOTO: A rescuer walks during a search operation for bodies under the rubble of a building destroyed by Russian shelling, amid Russia's Invasion of Ukraine, in Borodyanka
Foto: ZOHRA BENSEMRA/REUTERS
1/6
19.02.2024.
u 15:40

Nadjačane ljudstvom i oružjem, ukrajinske kopnene snage su sada u možda najnesigurnijoj poziciji od prvih mjeseci rata

Nakon pada Avdiivke ruske snage nastavljaju ofenzivu na tom području nastojeći sada stvoriti tzv. buffer zonu oko samoga grada, a kako bi olakšali njegovu obranu. U tom smislu Rusi su ušli u obližnje selo Lastočkino u kojem se vode borbe. No, i na ostalim dijelovima ogromnog fronta Rusi nastavljaju ofenzivne akcije. Nadjačane ljudstvom i oružjem, ukrajinske kopnene snage su sada u možda najnesigurnijoj poziciji od prvih mjeseci rata. Ruska ofenziva trenutačno je podijeljena na pet glavnih linija napada u istočnoj i južnoj Ukrajini.

1. Avdiivka

Rusija je zauzela dugogodišnje i jako ukrajinsko uporište u blizini grada Donjecka. Oleksandr Tarnavski, šef ukrajinskih snaga na jugu, rekao je da Ukrajina nije imala izbora nego da se povuče. "U situaciji kada neprijatelj napreduje na leševima vlastitih vojnika s prednošću granata 10 prema 1, pod stalnim bombardiranjem, to je jedino ispravno rješenje", rekao je u priopćenju.

>> VIDEO Uznemirujuća snimka vojnika iz Avdiivke

Otprilike 50.000 ruskih vojnika bilo je posvećeno borbi za Avdiivku u ovom smjeru, iako su brojevi varirali. Deseci tisuća Rusa su ubijeni ili ranjeni, prema zapadnim i ukrajinskim dužnosnicima, ali Rusija je unatoč tome stalno obnavljala svoje redove, rotirala snage i jačala napade što je dovelo do pada grada. Najveći je to uspjeh ruske vojske od pada Bakhmuta. Na tom smjeru Rusi su nastavili ofenzivna djelovanja nastojeći sada proširiti sigurnu zonu oko Avdiivke. Rusi su tako ušli u naselje Lastočkino, dva kilometra od Avdiivke, a borbe se u tom selu nastavljaju.

2. Marinka

Do prošlog mjeseca, ruske su snage konačno istjerale posljednje ukrajinske branitelje Marinke, još jednog većeg grada koji je na prvoj liniji fronte bio od 2014. godine i poprište snažnih borbi.

Od Marinke je nakon dvije godine ruskih bombardiranja i bitaka ostalo vrlo malo. Ali njegovo zauzimanje omogućilo je Rusima da usmjere pozornost na jug i još jedno vitalno ukrajinsko uporište, Vuhledar, koji se nalazi na uzvišenom području i koji je bio poprište nekoliko teških ruskih gubitaka. Ali s Marinkom pod kontrolom, Rusi napadaju Vuhledar sa sjevera. Trenutno napreduju kroz selo Novomihailivka, koje je oko 20-km sjeveroistočno. Moguće je da žele izolirati Vuhledar obzirom na njegov dobar položaj koji omogućuje obranu.

>> FOTO/VIDEO 'Naši ljudi su kod kuće': Pogledajte emotivan susret oslobođenih ukrajinskih zarobljenika

FILE PHOTO: A rescuer walks during a search operation for bodies under the rubble of a building destroyed by Russian shelling, amid Russia's Invasion of Ukraine, in Borodyanka
1/16

Nije jasno koliko su Rusi okupili snaga u ovom smjeru, ali ukrajinski dužnosnici rekli su da je Rusija zadržala oko 40.000 vojnika u obližnjem području Mariupola kako bi bili raspoređeni za napade s juga. Vojnici koji se bore u području Vuhledar rekli su da će pad Avdiivke vjerojatno osloboditi dio ruskih snaga koji bi mogao biti upotrijebljen u ovom smjeru.

3. Robotino

Rusija nastoji poništiti najveće dobitke Ukrajine prošle godine.

Kada je ukrajinska neuspješna ljetna protuofenziva kulminirala prošle godine, njezine su snage uspjele napredovati samo oko 15-ak kilometara duboko u južnu frontu, zaustavljajući se iza malog sela Robotino. Robotino je tako postao simbol te bitke, a na dan kada je objavljeno povlačenje Avdiivke Rusi su započeli svoju ofenzivu na tom području gdje su grupirali velike snage. Tijekom vikenda Rusi su uspjeli osvojiti određena područja oko naselja, pretrpjevši pri tome određene gubitke u tehnici i ljudstvu. Danas stižu informacije da su Rusi ušli u dijelove naselja Robotino. Pad tog sela i poništavanje osvojenog područja u ukrajinskoj proljetnoj ofenzivi značio bi sigurno veliki udarac za Ukrajinu, obzirom na velike žrtve koje je Ukrajina imala u tom području tijekom svojih napada.

POVEZANI ČLANCI:

Ruska vojska ima više vojnika koncentriranih na ovoj bojišnici nego na fronti u Avdiivki, rekao je prošli tjedan Dmytro Lykhovii, glasnogovornik ukrajinskih vojnika koji se bore na jugu. A samo koji dan kasnije te su snage krenule u ofenzivu.

4. Kremina

Otkako su Rusi istjerani s okupiranih područja u sjeveroistočnoj Ukrajini prije više od godinu dana - izgubivši kontrolu nad više od 500 naselja na 11.000 četvornih kilometara - bore se da ga pokušaju vratiti. Prošle je godine malo teritorija promijenilo vlasnika, unatoč intenzivnim borbama u šumskim pojasevima duž ovdašnje fronte. Sada Rusija ponovno počinje ići naprijed, iako sporo usprkos žestokom ukrajinskom otporu.

Ruske snage lagano napreduju u dva smjera od grada Kremine: prema razorenom gradu Kupjansk na sjeveru i prema Limanu, južno od njega. Rusija već mjesecima drži ukupne snage od oko 110.000 vojnika u tom području, unatoč gubicima, rekao je novinarima ranije ovog mjeseca Illia Yevlash, glasnogovornik ukrajinske vojske u tom području.

5. Bahmut

Rusija je u svibnju uništila i zatim zauzela grad Bakhmut, što je bila njezina posljednja značajna teritorijalna dobit na bojnom polju prije nego što je osvojila Avdiivku. Kad su Rusi zauzeli Bakhmut, njihove su snage bile iscrpljene, a Wagnerova plaćenička skupina koja je vodila borbu bila je u otvorenoj pobuni protiv ruskog ministarstva obrane.

Ukrajinske nade da će iskoristiti nered za protunapad oko bokova grada uglavnom su bile bezuspješne, a i ono osvojeno Rusi su kasnije uglavnom vratili. Na nekim područjima su čak i napredovale dalje i sada su Rusi ti koji imaju potpunu inicijativu na ovom području.

General Oleksandr Sirski, novoimenovani zapovjednik ukrajinskih snaga, rekao je nedavno da su Rusi odlučni probiti njihovu obranu oko Chasiv Yara, što bi im dalo kontrolu nad uzvisinama u tom području i izložilo veliki grad Kramatorsk pojačanoj topničkoj vatri. Oko 62.000 ruskih vojnika je na terenu u smjeru Bakhmuta, prema ukrajinskim procjenama. "Situacija je napeta, zahtijeva stalno praćenje cjelokupne situacije i brzo donošenje odluka na terenu", rekao je general Sirski u izjavi ranije ovog mjeseca.

>> FOTO Bivši šef ukrajinske vojske Valerij Zalužni

FILE PHOTO: A rescuer walks during a search operation for bodies under the rubble of a building destroyed by Russian shelling, amid Russia's Invasion of Ukraine, in Borodyanka
1/10
Ključne riječi

Komentara 36

ZA
zagabria4
18:36 19.02.2024.

Preporučam da i dalje ne pregovaraju sve dok Rusi ne dođu do Madrida. Onda eventualno malo reda radi pregovori. A Amerika se smije u pozadini, prodaje oružje i slabi Europu i Rusiju kao konkurente. +5 za pamet u Europi, ili ono što je ostalo od te pameti, a nije puno ostalo

NS
N.S.P.
17:07 19.02.2024.

Znaci Ukrainci propadaju skroz cim se ovde pise da gube

Avatar ZLO
ZLO
17:24 19.02.2024.

Gotovo je to bilo od prvog dana. Steta toliko izginulog mladog slavenskog svijete za interese Blackrocka i Vangarda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije