Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objavljene snimke

Ukrajina uništila ključnu rusku bazu, pa udarila na Krim. Rusija bijesni i optužuje SAD: 'Ovo neće ostati bez odgovora'

Foto: screenshot X
1/7
Autori: Hina, Večernji.hr
23.06.2024.
u 19:11

Rusko ministarstvo obrane optužilo je Sjedinjene Države da su odgovorne za nedjeljni raketni napad na civile u gradu Sevastopolju na Krimu.

Ukrajinska mornarica objavila je satelitske snimke koje prikazuju uništenje ruskog skladišta korištenog za lansiranje dronova iranske proizvodnje, javlja BBC. Fotografije su objavljene nakon vijesti o ogromnoj eksploziji u regiji Krasnodar. Moskva još nije komentirala situaciju.

Dužnosnici ukrajinske mornarice izjavili su da su u napadu, koji se dogodio u petak navečer, poginuli brojni instruktori i kadeti koji su učili upravljati iranskim dronovima Shahed. U postu na Telegramu, dužnosnici ukrajinske mornarice izjavili su da je operacija planirana i izvedena u suradnji s ukrajinskim obavještajnim agencijama. Skladište se nalazilo na obali Azovskog mora nasuprot okupiranog ukrajinskog grada Mariupolja, prema podacima tvrtke Planet Labs koja je snimila fotografije.

"Nove satelitske slike potvrđuju uništenje skladišta i pripremnih objekata za Shahed-136/Geran-2 dronove, kao i objekata za obuku, kontrolu i komunikaciju u Krasnodarskom kraju tijekom noći 21. lipnja," napisali su dužnosnici mornarice u postu na Facebooku.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama prikazuju dva velika skladišta podijeljena cestom koja ide u smjeru sjever-jug snimljene 11. travnja. Naknadne fotografije snimljene u subotu prikazuju jedno skladište potpuno uništeno, dok je drugo pretrpjelo značajnu štetu.

U međuvremenu ruski su dužnosnici u okupiranom Krimu rekli da su tri osobe, uključujući dvoje djece, poginule u ukrajinskom raketnom napadu na plažu na poluotoku. Mihail Razvozhaev, kojeg je Moskva postavila za regionalnog guvernera 2020. godine, rekao je da je gotovo 100 ljudi ozlijeđeno od raketnih fragmenata u napadu na Učkujevku kod grada Sevastopolja.

Ukrajinske zračne snage priopćile su da su uništile dvije od tri rakete koje je Rusija lansirala prema regiji Kijeva. Tijekom svog noćnog obraćanju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski još jednom je ponovio apel zapadnim državama za isporuku novih količina sustava protuzračne obrane, posebno pozivajući na isporuku američkih sustava Patriot.

Rusko ministarstvo obrane optužilo je Sjedinjene Države da su odgovorne za nedjeljni raketni napad na civile u gradu Sevastopolju na Krimu, poluotoku koji je Rusija anektirala 2014., jer je navodno izveden projektilima ATACMS, koje je Washington isporučio Kijevu. "Odgovornost za namjerno izveden raketni napad na civile u Sevastopolju, krimskome gradu, prvenstveno je na Washingtonu, koji je isporučio to oružje Ukrajini", ali i na vlastima u Kijevu, stoji u priopćenju ministarstva. "No takve akcije neće ostati bez odgovora", dodao je.

U travnju je Washington objavio da je u Ukrajinu poslao projektile ATACMS. Kijev ih je dugo tražio od Zapada da bi mogao izvoditi napade i dalje iza crte bojišnice. Ukrajina je u listopadu prvi put upotrijebila američke rakete ATACMS protiv Rusije, no ove koje su joj nedavno poslane imaju veći domet - i do 300 km.

VEZANI ČLANCI: 

Ključne riječi

Komentara 38

D1
Dinamo 1982
19:44 23.06.2024.

Ruska vojska i njihova tehnologija su šaka jada. Nakon svakog poniženja oni prijete i ne događa se ništa. Jedino ponekad pogode kakvu tržnicu ili stambenu zgradu. Ovo više nije rat, ovo je poniženje i blamaža Crvene armije , diktatora i i njegove trule nesposobne države.

AN
Antonio1952
20:23 23.06.2024.

Rusi vec trecu godinu tuku po civilima.

ŠS
Štap sa glavom
20:27 23.06.2024.

Kada se pogleda ta osovina zla Rusija, S. Koreja i Iran čovjek se zapita kuda sve to vodi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije