NOVI PLAN

Ukrajinski špijuni spremaju iznenađenje za Putina: 'Okupatori se neće imati gdje sakriti'

Vladimir Putin
Reuters/PIXSELL
21.12.2023.
u 09:34

"SBU izvodi precizne udare. Pogađamo neprijatelja iglom ravno u srce. Svaka od naših specijalnih operacija ima jasno postavljeni cilj i postiže svoje rezultate", kazao je šef ukrajinske sigurnosne službe.

Ukrajinske tajne službe sljedeće godine planiraju intenziviranje obavještajnih operacija i izvođenje diverzantskih napada duboko u teritoriju pod ruskom kontrolom, a sve kako bi rat doveli što bliže Kremlju, rekao je za Politico general bojnik Vasil Maljuk, šef ukrajinske sigurnosne službe SBU.

- Ne možemo otkriti naše planove. Trebaju ostati iznenađenje za neprijatelja. Pripremamo iznenađenja - naglasio je Maljuk. - Okupatori moraju shvatiti da se neće moći sakriti. Pronaći ćemo neprijatelja posvuda - dodao je.

Iako nije iznio detalje akcije, Maljuk je dao nekoliko naznaka. Logistički ciljevi i vojni resursi na okupiranim ukrajinskim teritorijima vjerojatno će i dalje biti u središtu pozornosti. Nadalje, planiraju se udari koji će dosegnuti neprijatelja preko granica. - Uvijek tražimo inovativna rješenja. Dakle, možemo očekivati da će pamuk i dalje gorjeti - našalio se Maljuk. Inače, riječ "pamuk" Ukrajinci koriste da bi opisali eksplozije u Rusiji i okupiranim teritorijama Ukrajine koje su organizirale ukrajinske specijalne službe. 

S obzirom na to da je borbeni front duž stotine kilometara gotovo mrtav tijekom većeg dijela ove godine, podvizi SBU-a potiču moral Ukrajinaca i istovremeno štete ratnim sposobnostima Rusije. - SBU izvodi precizne udare. Pogađamo neprijatelja iglom ravno u srce. Svaka od naših specijalnih operacija ima jasno postavljeni cilj i postiže svoje rezultate. Sve to zajedno otežava Ruskoj Federaciji vođenje rata i približava našu pobjedu - rekao je Maljuk.

VEZANI ČLANCI:

Jedno područje fokusa bit će Krim i Crno more. Maljukov veliki projekt je dron Sea Baby, koji se na ukrajinskom zove maljuk, što znači "mali momak". Dron nosi oko 850 kilograma eksploziva i sposoban je djelovati u olujnim uvjetima, što ga čini teškim za otkrivanje. - Pomoću tih malih momaka postupno guramo Crnomorsku flotu Ruske Federacije iz Krima - rekao je Maljuk.

U listopadu 2022. godine morski dronovi SBU-a napali su Sevastopol Bay oštetivši četiri ruska ratna broda. Ove godine su dronovi pogodili dva nosača raketa, tanker, amfibijski napadni brod i oštetili veliki vojni tegljač i najnoviji ruski izviđački i hidrografski brod. To je prisililo Moskvu da premjesti veći dio flote iz baze u okupiranom Sevastopolu na Krimu, ostavljajući zapadno more bez ruskih plovila i omogućujući Ukrajini ponovno korištenje svojih luka za prijevoz.

Kerčki most još uvijek stoji nakon napada kamion-bombom 2022., ali samo je djelomično otvoren, rekao je Maljuk. - To je za nas legitimna meta, prema međunarodnom pravu i pravilima ratovanja. Ukrajinski zakon također nam dopušta napad na ovaj objekt. I moramo uništiti logistiku neprijatelja", dodao je.

VEZANI ČLANCI:

Maljuk tvrdi da Kijev pažljivo razmatra ciljeve prije napada, nastojeći ostati unutar pravila rata, za razliku od Rusije, koja je, tvrdi, ispalila rakete, artiljeriju i bespilotne letjelice na vojne i civilne ciljeve. - Pri planiranju i pripremi svojih specijalnih operacija, SBU pažljivo bira ciljeve. Radimo na vojnim objektima ili na onima koje neprijatelj koristi za izvršenje svojih vojnih zadataka. Djelujemo u potpunosti sukladno normama međunarodnog prava - izjavio je Maljuk.

SBU većinu svojih operacija provodi na teritoriju Ukrajine - u Donbasu, Krimu i Crnom moru. - Ovo je naša zemlja i koristit ćemo sve moguće metode kako bismo je oslobodili od okupatora - rekao je Maljuk. Što se tiče planiranja nečega u Rusiji, SBU tvrdi da se fokusira samo na ciljeve koji se koriste u vojne svrhe, poput logističkih koridora za opskrbu oružjem - poput željezničkog tunela u Sibiru pogođenog dvama eksplozijama (SBU nije preuzela odgovornost), kao i ratnih brodova, vojnih baza i sličnih ciljeva.

- Sve operacije SBU-a o kojima čujete isključivo su naš rad i naši jedinstveni tehnički razvoji - rekao je Malyuk. - Ruska Federacija trebala bi biti spremna na udarce - zaključio je za Politico.

VIDEO Ovo je hit: Plenković napravio selfie sa psom, ne zna se tko je sretniji

Ključne riječi

Komentara 16

DU
Deleted user
17:33 21.12.2023.

Svaka prava država će branit svoju manjinu u susjednoj državi.Tako smo i mi iz Hrvatske išli pomagati u BiH Hrvatima koji su bili ugroženi od armije BiH. Samo je naš predsjednik tada bio pametan pa smo na granici mijenjali oznakee preko HV stavljalo se HVO. Zbog toga se ne mogu načuditi komentarima protiv Rusije koja samo brani svoju manjinu u Ukrajini koja nije ni tako mala, ima ih u postotcima kao i Hrvata u BiH.

KR
Krug
18:45 21.12.2023.

Ja čekam rezultate istrage tko je otrovao ženu Budanova i tko je prisluškivao Žaluznog.

SS
sokac sa drave
14:48 21.12.2023.

Lijepo opisano cijeli spektar lijepih zelja koje spadaju u naucnu fantastiku sa nicim konkretnim poduprto.Cvjet mladosti vojnici od dvadeset do trideset pet godina je izginulo za vijekovitu ceznju njemaca i amerike se docepati najplodnijeg zemljista na svijetu.Vise vjerujem onoj teoriji da ce u ukrajini ostati samo oni koji uzmu ruske putovnice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije