U stakleniku Belja u Mitrovcu, u Baranji, prošlog tjedna su ubrane prve ovogodišnje rajčice. Ukupno 50 tona zrelih rajčica odmah nakon branja je transportirano prema distributivnim centrima i trgovinama kako bi se našle u prodaji prije Uskrsnih blagdana, izvijestili su iz Belja plus.
Proizvodnja rajčica u stakleniku u Mitrovcu odvija se cijele godine, a svježe rajčice se beru od travnja do prosinca. U stakleniku Belja uzgajaju se grapolo i beef rajčice, a za razliku od uvoznih koje su ranijih godina dominirale na tržištu, „domaće rajčice su zrele, ukusne i sočne“.
Najtraženije u proljeće
-Godišnje u našem stakleniku uberemo 2700 tona rajčica i zajedno s ostalim hrvatskim proizvođačima osiguravamo tek 30 posto godišnjih potreba za rajčicom. Naše rajčice su posebno cijenjene zbog svog domaćeg okusa i mirisa, a najviše su tražene u proljetnim mjesecima kad krećemo s berbom. Proizvodnja rajčica dio je kompleksa Mitrovac u kojem se spajaju farma mliječnih krava, bioplinska elektrana i staklenik. Riječ je o ekološki osviještenoj i naprednoj stočarskoj i povrtlarskoj proizvodnji u sinergiji s obnovljivim izvorima energije – kaže Davor Bošnjaković, direktor Belja plus.
U stakleniku koji se prostire na površini veličine 8 nogometnih igrališta trenutno rade 42 radnika koji rade u dvije smjene i svakodnevno brinu za biljke poštujući sve higijenske standarde. U stakleniku se koristi isključivo biološka zaštita bez ikakvog korištenja pesticida.