Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVOMOĆNO OSUĐENI ZBOG RATNOG ZLOČINA

Ukupno dobili 24 godine zatvora jer su zlostavljali civila, pucali mu u leđa i tijelo mu ostavili u kukuruzištu

Sud - sudac - sudnica
Grgo Jelavić/PIXSELL
27.06.2024.
u 14:05

Osuđeni su Jovan Vitorac (70), Milan Ćorković (72) i Đuro Šušnjara (76) zbog ubojstva civila Stanka Bugarina

Na ukupno 24 godine zatvora, nepravomoćno su na zagrebačkom Županijskom sudu osuđeni Jovan Vitorac (70), Milan Ćorković (72) i Đuro Šušnjara (76), zbog ratnog zločina nad civilima. Vitorac je nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora, Ćorković na osam, a Šušnjara na šest. Sva trojica su državljani Srbije, sudilo im se u odsutnosti jer su nedostupni, a kako su im izrečene zatvorske kazne više od pet godina zatvora, određen im je i obligatorni istražni zatvor. 

Prema nepravomoćnoj presudi, osuđeni su jer su točno neutvrđenog dana krajem rujna 1991. tijekom napada JNA i TO na grad Petrinju, za vrijeme trajanja oružanog sukoba Hrvatske vojske i JNA, TO te srpskih paravojnih formacija na području Republike Hrvatske, počinili navedeno kazneno djelo. Ćorković je bio zapovjednike čete Donja Bačuga, odreda TO Banski Grabovac, Jovan Vitorac bio je zapovjednik voda u navedenoj četi, dok je Šušnjar bio pripadnik navedenog voda. Prema optužnici, Ćorković i Vitorac imali su stvarne i formalne ovlasti zapovjedna i nadzora nad svim pripadnicima voda i čete pa ih se tereti da su  s pripadnicima svoje jedinice u jednoj kući u Petrinji pronašli civila Stanka Bugarina kojeg su potom ispitivali i fizički zlostavljali.

Nakon toga su mu naložili da krene sadašnjom Kupskom ulicom u pravcu kukuruzišta koje je bilo na kraju iste ulice. Ćorković i Vitorac su, prema optužnici, zapovijedali Šušnjaru i drugim nepoznatim  pripadnicima svoje jedinice da pucaju iz svog osobnog naoružanja u  Bugarina koji im je bio okrenut leđima. S njima ispalili su više  hitaca u njega iz svog osobnog naoružanja. Bugarin na mjestu preminuo, a njegovo mrtvo tijelo ostavljeno na rubu navedenog kukuruzišta. Optužnica protiv njih trojice je podignuta 30. studenoga 2017., a nepravomoćna presuda je donesena početkom lipnja.

Komentara 4

DA
damascus
15:48 27.06.2024.

Srbija će morati te osuđene staviti u zatvor, izvještavati, uz provjeru međunarodnih faktora, da ovi služe dosuđenu kaznu. U protivnom, Hrvatska mora izjaviti da Srbija ne ispunjava (i zato) uvjete iz poglavlja 23 pristupnih pregovora sa EU. Jednostavno ako jee RH pravna država.

VI
virinvanizaćoška
14:46 27.06.2024.

Sudili im sad? Baš ih briga, oni su svoje proživjeli, na našu sramotu. I onda mi Milanović priča o DORH-u.

GE
Gefufna
16:20 27.06.2024.

Sude nedostupnima a lo Slavoniji setaju silovatelji i ratni zlocinci iz Vukovara. Pupi ih stiti i nitko ih ne smije taknuti. Banana drzava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije