RAZOREN POJAS GAZE

'Urbani masakr', obnova niti za 50 godina

A satellite image shows the Canada Well water facility in Tel al-Sultan, Rafah, after the site was damaged in an Israeli Army explosion
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS
1/3
31.08.2024.
u 18:30

Pod krinkom eliminacije Hamasa u Pojasu Gaze provodi se sustavno uništenje, upozorava francuski Mediapart

Pojas Gaze u potpunosti je razoren i nema nikakvih elementarnih uvjeta za život, pokazuje najnovija istraga koju je proveo francuski Mediapart te otkriva alarmantne razmjere razaranja u Pojasu Gaze, zbog čega stručnjaci sve glasnije zahtijevaju da se sustavno uništavanje urbanih područja, poznato kao "urbani masakr", klasificira kao "zločin genocida".

Sustavno uništavanje

Razlog za to leži u činjenici da izraelska tvrdnja kako je cilj rata eliminacija Hamasa nije dostatna za objašnjenje masovnog i sustavnog uništavanja kuća, zgrada i infrastrukture. U iscrpnoj istrazi pod naslovom "Masakr gradova u Gazi... Žele nas natjerati da zaboravimo da smo ovdje živjeli", francuska platforma Mediapart naglašava slučaj bombardiranja zgrade općine Rafah, čije je snimanje iz zraka samo jedna od stotina snimki koji svjedoče o uništavanju cijelih stambenih četvrti i infrastrukture od izraelskih snaga. Ova razaranja obuhvaćaju rezidencije, službene zgrade, spremnike vode, tvornice, postrojenja za pročišćavanje vode i škole, pretvarajući ih u ruševine. Cilj je, kažu, da Palestinci u idućih 50 godina ne mogu obnoviti sve što je srušeno u 11 mjeseci.

U međuvremenu, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock otvorila je mogućnost da Njemačka pristane na uvođenje sankcija Europske unije protiv dva krajnje desničarska izraelska ministra. Tijekom sastanka Europske unije, Baerbock, koja pripada stranci Zeleni, naglasila je kako pravni standardi i optužbe protiv dvojice izraelskih političara moraju biti ključni čimbenici u donošenju takve odluke.

Sankcije za mržnju

Ministar vanjskih poslova EU Josep Borrell predložio je da se imena izraelskog ministra financija Bezalela Smotricha i ministra domovinske sigurnosti Itamara Ben Gvira stave na popis europskih sankcija zbog poticanja na mržnju i kršenja ljudskih prava. Ako se taj prijedlog prihvati, ministri neće moći ući u EU. Istodobno, Izrael je odobrio niz "humanitarnih primirja" u Gazi kako bi se djeca mogla cijepiti protiv dječje paralize.

 

GALERIJA Rat u Gazi: Život u Rafahu
A satellite image shows the Canada Well water facility in Tel al-Sultan, Rafah, after the site was damaged in an Israeli Army explosion
1/23
Ključne riječi

Komentara 2

DU
DugouhiDuško
06:48 01.09.2024.

Mogu zamisliti reakciju zapada da je Putin na mjestu ove dvojice.

XM
Xman
23:02 31.08.2024.

Boli ministre ona stvar za EU sankcije jer Amerika i Engleska stoje iza njih i oni mogu ciniti genocid a da niko nesmije nista reci. Sto ne hapse Izraelske zvanicnike za ubistvo desetine tisuca zena i djece nego se izivljavajuu na malima i kao sprovode neki zakon koji sami krse .Ovakav zapadni sistem mora da se promjeni dabi se doslo do nekog novog pravednijeg siztema koji bi vazio za sve i zato je citava zemaljsaka kugla u k..zbog necije pohlepe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije