Pokrenuta istraga

USKOK ispitao Fiolića zbog zgrade koju je unajmio Čobanković

'01.12.2011., Zagreb -  Zgrada na adresi Planinska 2a i 2b koju je vlada navodno kupila pod sumnjivim okolnostima. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
1/6
14.03.2012.
u 12:00

Ministarstvo regionalnog razvitka plaća 4000 eura po četvornome metru za najam zgrade od 2009., a zgrada i danas zjapi prazna.

USKOK je pokrenuo istragu o zgradi u Planinskoj ulici u Zagrebu, koju je Ministarstvo regionalnog razvitka u travnju 2009. godine uzelo u najam od Hypo leasinga po cijeni od čak 79,913.000 kuna. Istražitelji su ovih dana o toj transakciji ispitali bivšeg saborskog zastupnika Stjepana Fiolića jer je on samo mjesec dana prije nego što je ministarstvo uzelo u najam zgradu u Planinskoj tu istu zgradu preko svoje tvrtke Mesnice Fiolić prodao Hypo leasingu.

Sporna cijena

Ministarstvo regionalnog razvitka tada je vodio Petar Čobanković, a Vladinu odluku o suglasnosti za sklapanje tog posla između Hypo leasinga i Čobankovićeva ministarstva potpisala je tadašnja potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. A ta je odluka jedna od spornijih koju je donijela bivša HDZ-ova vlada. Osim cijene po kojoj je zgrada ukupne površine od 2700 četvornih metara plaćena, a to je astronomskih 4000 eura po četvornome metru, sporno je i to što ta zgrada još zjapi prazna pa je upitna svrsishodnost njezina ionako skupog najma. A sporna je i uloga tadašnjeg saborskog zastupnika HDZ-a, tada vladajuće stranke, koji je na tim transakcijama zaradio oko 5,8 milijuna eura.

Mesnice Fiolić prvobitno su bile vlasnice polovice te zgrade, a od tvrtke Veterinaria kupile su još 35 posto za sedam milijuna kuna.

Fiolić je 3. ožujka 2009. godine, kako smo već pisali, sklopio kupoprodajni ugovor za tih 85 posto vlasništva nad zgradom s Hypo leasingom, i to po cijeni od 6,8 milijuna eura. Isti dan, Hypo leasing kupuje i ostalih 15 posto zgrade u Planinskoj od Centra za stočarstvo, i to za 1,1 milijun eura.

Samo mjesec dana nakon toga, točnije 2. travnja, hrvatska Vlada daje suglasnost Ministarstvu regionalnog razvitka za kupnju te zgrade preko financijskog najma. A već sljedeći dan Čobanković potpisuje ugovor o financijskom najmu u razdoblju od 2010. do 2019. godine s Hypo leasingom vrijedan 11,5 milijuna eura. No, taj ugovor nije imao potrebnu suglasnost Državnog odvjetništva, jer kad Republika Hrvatska kupuje ili prodaje nekretninu, mjerodavna tijela dužna su prije sklapanja ugovora nacrt ugovora dostaviti na mišljenje DORH-u. Kad smo početkom prosinca prošle godine pisali prvi put o slučaju Planinska, Jadranka Kosor nam je tada preko glasnogovornika poručila da je taj predmet prije potpisivanja dobio suglasnost DORH-a te da se za sva pitanja obratimo toj instituciji. A u DORH-u su demantirali tadašnju predsjednicu Vlade kazavši nam da nikad nisu dali suglasnost za kupnju zgrade u Planinskoj te da im taj predmet nikad nije ni dostavljen na mišljenje! U DORH-u su za sporni ugovor doznali tek kada ih je Ministarstvo poljoprivrede, godinu i pol nakon sklapanja ugovora, pitalo treba li takav ugovor mišljenje DORH-a. A pitali su to tek nakon što ih je Državna revizija upozorila da nemaju potrebno mišljenje.

Jadranka Kosor u utorak nam je pak preko glasnogovornice HDZ-a Sunčane Glavak poručila da ona nema nikakve veze s tim slučajem jer je odluku o financijskom najmu zgrade u Planinskoj donijela Vlada na prijedlog resornog ministarstva. A tadašnji resorni ministar Čobanković tvrdi da se njegovo ministarstvo htjelo okupiti na jednoj lokaciji jer je bilo raspršeno u unajmljenim prostorima na više od 20 lokacija.

"Odličan prostor"

Nakon što su dobili ponudu od Hypo leasinga, kaže Čobanković, stručnjaci iz ministarstva obišli su lokaciju u Planinskoj i zaključili da je riječ o odličnom prostoru. Prije toga su, navodi bivši ministar, tražili od Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom prostor za ministarstvo, ali su dobili odgovor da nema slobodnog prostora. Čobanković tvrdi da Fiolić nije imao nikakve veze sa sklapanjem posla između njegova ministarstva i Hypo leasinga. O cijeni najma kaže da ona uključuje i građevinsko zemljište, oslobađanje od komunalnog doprinosa. No koliko je zgrada u Planinskoj bila potrebna Ministarstvu regionalnog razvitka pokazuje i podatak da je ta zgrada prešla u vlasništvo Ministarstva poljoprivrede nakon što je Čobanković postao ministar poljoprivrede. Čobanković nam nije znao objasniti zašto ta zgrada više nije bila potrebna Ministarstvu regionalnog razvitka nakon njegova odlaska.

Stjepan Fiolić u utorak nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Komentara 21

SW
swimm
14:16 14.03.2012.

HDZ zna kako se krade ....iz stotine primjera ocito je da im ostali nisu ni do koljena iako ih ima

Avatar tomi2009
tomi2009
14:23 14.03.2012.

A šta reći....sve je već rečeno jednom sintagmom zločinačka organizacija i Amen

CH
Chisinau
12:18 14.03.2012.

Neznam koliko je pametno ,ili bolje reći koliko ima smisla komentirati ovaj članak jer takvih i sličnih slučajeva ima koliko ti srce želi u ovoj lijepoj našoj.Nikad nitko nije za ništa odgovarao pa neće ni za ovo.Koliko je novaca utučeno u sanaciju banaka akoliko se dobilo od prodaje istih?Tko je razorio Plivu ipretvorio je u običnu pakiraonicu a bila je velesila na ovim prostorima u farmaceutici.Ijoš mnogo štošta se da nabroiti ali neću se prisječati jer mi je i sa ovim tlak skočio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije