KORUMPIRANI SUCI

USKOK podnio optužnicu protiv suca Pešutića i još četiri osobe

robert pešutić
Goran Kovačić/Pixsell
09.01.2012.
u 17:09

Optuženi su zbog primanja i davanja mita, zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja u primanju mita i poticanja na zloporabu položaja i ovlasti, a sve vezano za donošenje presuda i odgode odlazaka na izdržavanje zatvorske kazne

Protiv splitskog suca Roberta Pešutića, njegova kolege s istoga Općinskoga suda u Splitu suca Ante Unkovića te Nade Karin, Gabrijele Soldo i Gordana Bičaka USKOK je pred Županijskim sudom u Rijeci podnio optužnicu. Optuženi su zbog primanja i davanja mita, zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja u primanju mita i poticanja na zloporabu položaja i ovlasti, a sve vezano za donošenje presuda i odgode odlazaka na izdržavanje zatvorske kazne. U optužnici je predloženo i oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od optuženih, a riječ je o ukupno oko 15 tisuća eura. Od petero optuženih samo je sudac Pešutić bio u istražnom zatvoru u Rijeci iz kojega je izašao lani u prosincu nakon što je Županijski sud prihvatio u zamjenu za zatvor jamstvo od milijun kuna u nekretninama njegove obitelji. U zatvoru je bio gotovo dva mjeseca, od 12. listopada kada je dan nakon uhićenja u Splitu doveden u Rijeku koja je delegirana za pokretanje i vođenje kaznenog postupka na prijedlog glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Optužnicom se sudac Pešutić tereti da je potkraj 2010. godine u Splitu trećeokrivljenici N. Karin ponudio da će za tri tisuće eura osigurati da sudac Unković donese oslobađajuću presudu za jednog okrivljenika pa mu je ona u dva navrata predala po 1500 eura koje je on potom predao Unkoviću koji je za primljeni novac donio oslobađajuću presudu. Tri godine ranije, 2007., Pešutić i četvrtooptužena G. Soldo su, nakon što je protiv jedne osobe pokrenut kazneni postupak, od te osobe zatražili 10 tisuća eura što je bilo osiguranje da sudac Pešutić u njegovu slučaju donese povoljnu presudu, odnosno da se, ako pravomoćna presuda ne bude povoljna, obnovi postupak ili odgodi izvršenje zatvorske kazne. U dva navrata preko G. Soldo novac je stigao do suca koji je "sredio" da se do donošenja odluke o obnovi postupka odgodi odlazak u zatvor po pravomoćnoj presudi.

Pešutića se tereti i da je od kraja 2008. do 27. svibnja 2011. na traženje petookrivljenika Gordana Bičaka, koji je bio pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu, odugovlačio s radom na predmetu i pozitivno rješavao njegove zahtjeve za zadržavanje izvršenja kazne pa je Bičaku omogućeno da, unatoč pravomoćnoj presudi, do danas ne ode u zatvor.

Također se prvookrivljenik Robert Pešutić tereti da je, 2009. godine, od supruge jednog okrivljenika u čak tri navrata zatražio i primio novac kao nagradu za izricanje povoljne presude. Žena je, da bi spasila muža od zatvora, sucu predala 500 dolara, dvije tisuće kuna, a potom mu je, kad je treći put za istu uslugu zatražio novac, predala sve što je imala kod sebe – tisuću kuna i sto dolara. Nakon toga muža joj je sudac Pešutić uvjetno osudio.

Usto, u optužnici se Pešutić tereti i da je 2010., u Splitu, od jedne osobe, kao nagradu za donesenu presudu, dobio na dar ručni sat vrijedan oko tri tisuće kuna.

Komentara 9

Avatar Django
Django
19:29 09.01.2012.

Biti će da ovo ima više veze sa politikom nego sa pravdom. Ili je nekome stao na žulj.

US
U sridu
20:36 09.01.2012.

Nevezano za ovaj clanak,kada ce vise pravosudje osuditi nekoga? USKOK stalno radi a ovi samo razvlace i pustaju sve redom vani! DOKLE VISE?

TO
Toni50
17:35 09.01.2012.

Protiv splitskog suca Roberta Pešutića, njegova kolege s istoga Općinskoga suda u Splitu suca Ante Unkovića te Nade Karin, Gabrijele Soldo i Gordana Bičaka USKOK je pred Županijskim sudom u Rijeci podnio optužnicu. Ovdje mora da se radi o milijardama jel za milijune nitko nedira suce. Šta je sa ovima u V. Gorici nitko ih nedira iako smo se mnogfi godinama žalili i Vesni Škare Ožbolt ali smo mali glupi obični garađani pa nitko da mrdne prstom niti tadašnji predsjednik Mesić, niti Ivo Sasnader nitko se nije uszdio da malo preispita šta se tamo radi i kako funkcioniraju ... Zašto su ludi koji traže pravdu oboljeeli i zamrzili krivosuđe.. Koje nas je osramotilo i oštetilokao kao hrvate idiote svojim podmuklim presudama.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije