PREVARA S NEKRETNINAMA

USKOK tražio pritvor za 12-ero osumnjičenika, u Remetincu ih završilo 10

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/2
11.04.2022.
u 15:18

USKOK je tražio da se za 12-ero osumnjičenika od njih 26 odredi istražni zatvor, no sutkinji istrage u slučaju dvojice osumnjičenika, prijedlog USKOK-a je odbila

Krešo Matić, koji je policiji i pravosuđu poznat od ranije jer je osuđivan zbog prevara sa stanovima te Dario Sakač, dvije su osobe koje su USKOK i policija označili kao mozgove zločinačkog udruženja koje je osnovano kako bi se bavilo -  nekretninskim prevarama.

Njih su dvojica, kao i još osmero njihovih suosumnjičenika završili u  Remetincu jer im je sutkinja istrage Županjskog suda odredila jednomjesečni istražni zatvor. Većini je istražni zatvor određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, a Mati Šokiću, osim zbog opasnosti od ponavljanja djela i zbog opasnosti od bijega.

USKOK je inače tražio da se za 12-ero osumnjičenika od njih 26 odredi istražni zatvor, no sutkinji istrage u slučaju dvojice  osumnjičenika, prijedlog USKOK-a je odbila. Među njima je odvjetnik Mario Poljak, kojem je istražni zatvor zamijenjen mjerama opreza, odnosno zabranjeno mu je da se približava, odnosno da komunicira s određenim osobama.

Što se pak tiče Matića i ostalih, sumnjiče se da su da su prevare u sklopu zločinačkog udruženja počinili od studenog 2019. do travnja 2022., a pri tome su bili poprilično inventivni. Prvo su na za sada neutvrđene načine prikupili podatke o preminulim osobama iza kojih su ostale nekretnine ili čije nasljedstvo iz nekog drugog razloga nije raspoređeno. Nakon toga bi, kako se sumnja, krivotvorili potrebnu dokumentaciju kako bi stanove mogli prodavati.

Matić je čak na Trgu banu Jelačića imao poslovni prostor u kojem je  bilo sjedište njegove tvrtke.  Prema istražiteljima, to je bio prostor u kojem je zločinačko udruženje djelovalo, čime se stvarao privid legalnosti, a tome  je zasigurno pripomoglo što je u tom zajedničkom prostoru   bi smješten i odvjetnički ured.

Svaki član zločinačkog udruženja imao je svoju ulogu, pa je netko, kako se sumnja, bio zadužen za pribavljanje potrebnih podataka, drugi za krivotvorenje papira,  a imali su  čak i osobu koja je bila zadužena za čuvanje nekretnina na koje su se osumnjičenici nezakonito upisali.  

Jedan od osumnjičenika je i  policajac PU zagrebačke, kojeg se sumnjiči da je za mito od 200 eura iz informacijskog sustava MUP-a pribavljao tražene podatke o osobama i vozilima,  a USKOK  je  protiv svih 26 osumnjičenika donio rješenje o provođenju istrage. 

>> VIDEO Hrvatski rukometaš Denis Tot preminuo u Sjevernoj Makedoniji

Komentara 1

Avatar Hrvatski-Čovik
Hrvatski-Čovik
15:24 11.04.2022.

USKOK tražio pritvor za 12-ero osumnjičenika pravih hrvata, u Remetincu ih uz Boga i domoljublje završilo 10 i sada su tek uistinu svoji na svome i imaju Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije