Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMADINA ZA VEČERNJI TV

Milanović treba biti SDP-ov kandidat za predsjednika države. Za nas se tukao na ovim izborima

Foto: Antonio Tatar
1/6
30.04.2024.
u 10:36

Razgovor ste mogli pratiti na svim platformama Večernjeg lista, kao i u tekstualnom obliku na našemu portalu.

Primorsko-goranski župan i član SDP-a Zlatko Komadina gostovao je u studiju Večernji TV-a, gdje je s našom novinarkom Petrom Maretić Žonja razgovarao o rezultatima izbora i mogućim postizbornim koalicijama i slaganju vlade. Razgovor ste mogli pratiti na svim platformama Večernjeg lista, kao i u tekstualnom obliku na našemu portalu.

Uvodno je rekao tko je najbliže sastavljanju parlamentarne većine. "U pravilu onaj tko je 'najdeblji', a to je HDZ. Međutim, ne mora tako biti, SDP pokušava formirati manjinsku vladu. Ipak, ne vjerujem u stare karte", rekao je. Kazao je i da ne vjeruje da će biti novi izbori. "Vjerujem da će se naći način za formiranje većine, to će biti neko opravdanje građanima 'da ne bi ovi i ovi došli pred vlast, mi ćemo se žrtvovati i dati ruku mrskom neprijatelju'", smatra Komadina.

Osvrnuo se i na pregovore HDZ-a s Domovinskim pokretom. "Ne vjerujem da je Plenković toliko desni. Sumnjam da voli skretanje HDZ-a udesno, ali je Plenković svjestan situacije da su njihovi birači proizveli ovu situaciju. U DP-u su većinom bivši članovi HDZ-a. Nemaju oni kamo, a Plenković voli ići previše desno...", poručio je. Komentirao je i činjenicu da Domovinski pokret ne želi u vladu sa SDSS-om, dosadašnjim koalicijskim partnerom HDZ-a. "Ima tu još mogućnosti da se zatvori vlada i bez manjina, da one ostanu podrška Vladi iz Sabora, a da ne ulaze u Vladu. HDZ-u i Domovinskom pokretu nedostaju dvije ruke do 76 u Saboru, a dva imena kao da se vide ovih dana. Jedna muška osoba i jedna gospođa, da ih sada ne imenujem."

Što bi desna vlada HDZ-a i Domovinskog pokreta značila za Hrvatsku? "Ne bi to zvučalo lijepo ni u Hrvatskoj ni izvana, ali to nije ništa čudno. Događa se u cijeloj Europi skretanje udesno, posebno u Španjolskoj. Kada gledamo i broj danih glasova u Hrvatskoj, što me malo iznenadilo jer je bila velika izlaznost... Kad gledate broj mandata udesno i ulijevo, građani su proizveli više desnih opcija nego lijevih", odgovorio je.

VEZANI ČLANCI:

Komentirao je i zahtjeve SDP-a Domovinskom pokretu. "Imam puno poznanika i prijatelja koji to smatraju neprirodnim savezom i izdajom birača, da birači to nisu htjeli, što je vjerojatno i točno. Jedina okolnost kada idete s nekim tko vam je protivnik jest da imate još većeg protivnika. Ova platforma zapravo je platforma protiv HDZ-a. Međutim, meni se čini da tolika mržnja prema HDZ-u nije među desnijima, a da ljevica ide s krajnjom desnicom, djeluje mi poprilično nestvarno. Bit će teško Grbinu zatvoriti tu priču, ali ne smije odustati", rekao je Komadina, dodajući da je "stvaranje vlade SDP-a i DP-a vrlo vjerojatno nemoguće".

Osvrnuo se i na ideju šefa SDP-a Peđe Grbina da se dogovorom SDP-a i DP-a konstituira Sabor, a da se onda, najvjerojatnije u rujnu, ide na nove izbore. "Malo je nezgodno sve skupa jer su europski izbori pred vratima. Mislim da će se ova kora za pitu razvlačiti i iza europskih izbora, osim ako naš Zoran ne odigra opet kao što je odigrao sa srijedom, primjerice da sazove sjednicu Sabora sljedeći tjedan", rekao je. "Nemam informaciju, nego intuiciju. Začudno mi je da ništa nije rekao prethodnih dana, djeluje kao da nešto sprema", dodao je. Poručio je i da mu djeluje "dosta izgledno" scenarij u kojem bismo imali konstituiran Sabor, ali ne i složenu Vladu.

Odgovorio je i na upit treba li Milanović biti SDP-ov kandidat za predsjednika države. "Kada gledate logički, upravo on treba. Za koga se on tukao na ovim izborima? Upravo za SDP. Mislim da je Milanović trebao ručnu povući u kampanji. Nije mu trebala ona krava s Butkovićem, ali to su mu namjestili da Butković preuzme retoričku bitku s Milanovićem, a poštedi Plenkovića. Međutim, nije mi jasno da Butković ne razlikuje kravu od bika..."

Spomenuvši predsjednika Zorana Milanovića, osvrnuo se i na Ustavni sud. "Čudno je što su izjavili za Milanovića, da se ne može kandidirati. To su sve mišljenja i tumačenja. Ako bi on dao ostavku kada bi skupio većinu, tko bi mu to mogao zabraniti? Što, upucat će ga puškom? Složio bih se s Peđom Grbinom da to mogu objesiti mačku o rep."

Žao mu je što Možemo nije išao s SDP-om na izbore. "Mi smo to pregovarali, pogotovo Grbin. Kada imate izborne jedinice gdje ne prelazite prag, ludo je ne imati predizbornu koaliciju da se dobije više mandata. Četiri više ovima je četiri manje onima i onda je to sasvim drukčija priča. Izgleda da bi na novim izborima morali biti razumniji. Nemaju iskustva u pregovaranju i iskustva izbora", rekao je. Na njihove izjave da su zadovoljni rezultatima izbora, kazao je: "Ispada da im je komotno u oporbi. Oni su na ovim izborima išli i protiv HDZ-a, ali i dijelom protiv SDP-a. Morali su za točkastu koaliciju imati dovoljno odgovornosti i znanja. Da su išli zajedno, razlika ne bi bila 19 mandata, nego devet."

SDP je, podsjetimo, u ponedjeljak obavio drugi krug pregovora s predstavnicima Domovinskog pokreta, kojima je na stol iznio opciju konstituiranja Sabora i rješavanja statusa glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića i tzv. Lex AP-a. Šef SDP-a Peđa Grbin naglasio je da se s DP-om nije razgovaralo o kadrovskim pitanjima.

Kazao je i da će suradnja s DP-om možda biti kratkotrajna, nakon čega bi iduća opcija bili novi izbori. "Vidjet ćemo može li to funkcionirati jedno duže razdoblje, a ako ne može, onda je najpoštenije da idemo na nove izbore", ustvrdio je.

FOTO Ovako izgleda pakao na zemlji: Stanovnici se prže na plus 40, pogledajte u čemu pronalaze spas

1/30

Komentara 32

AS
Asus
11:03 30.04.2024.

Nevjerojatno kako SDP i Možemo vole komentirati što će napraviti HDZ i DP a sami su nebitni

GM
geometrik.m
10:53 30.04.2024.

Ljevicari nkada nisu rekli kako če novac zaradit nego samo kako če zaradjeno drugih podjelit. Oni jedino to znaju.Taj covjek kada je vidio sta od njega narod ocekuje kao buduceg ministra, a sam zna da za to nije sposoben dao ostvku, toboze covjek se razbolijo. Svi redom govore o nekakvoj demokraciji , na koncu su podrzali silovatelja države to jest anarhiju. Od izgubljenih izbora kazu da su pobjedili

CA
cassiano
11:30 30.04.2024.

U Hrvatskoj ne postoji krajnja desnica,ali zato postoji krajnja ljevica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije