oporavlja se

Uspjela akcija spašavanja orla štekavca ispalog iz gnijezda

orao štekavac (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/5
13.07.2012.
u 14:37

Onemoćala ptica ležala je na šumskom putu i nije mogla letjeti, a ekolozi su izašavši na teren shvatili kako je riječ o mladom orlu kojeg su ovog proljeća prstenovali

Četveromjesečni orao štekavac spašen je danas u akciji koju su u migalovačkoj šumi proveli djelatnici brodske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima.

Zaprimivši dojavu lugara o onemoćaloj ptici koja leži na šumskom putu i ne može letjeti, ekolozi su izašli na teren i shvatili kako je riječ o mladom orlu kojeg su upravo ovog proljeća prstenovali. Bio je veoma iscrpljen, pa su ga odvezli u Centar za zbrinjavanje zaštićenih životinja u Ruščici.

– Orao je bio veoma izgladnio i lagan kao pero. Čim smo došli u centar, vlasnik ga je nahranio purećim mesom. U Ruščici će vjerojatno provesti dva do tri tjedna, dok se ne oporavi kondicijski i kilažom, a potom će biti pušten na slobodu – kaže ravnatelj ustanove Mario Pavičić.

Pretpostavlja se kako je orlić ispao iz gnijezda te u međuvremenu izgubio jednog od roditelja, jer još nije dobro ovladao letenjem. Riječ je, naime, o vrsti koja tek u petoj godini dostiže punu zrelost. Moguće je i da je izbačen iz gnijezda, što se ponekad događa najmanjim i najslabijim ptićima. I to je jedan od razloga zbog kojih se ovaj grabežljivac nalazi na popisu ugroženih i strogo zaštićenih vrsta.

Monitoring orlova obavlja se svakog proljeća, ali tek nakon desetak godina moći će se pouzdano ustanoviti raste li ili opada njihova populacija. 

– Stanje je svake godine drukčije. Primjerice, u Migalovcima u posljednje četiri godine uopće nije bilo aktivnih gnijezda, da bi se onda odjednom pojavio jedan par. Pretpostavljamo kako je riječ o istom paru koji se jedne godine gnijezdi u jednom, a druge u drugom gnijezdu – ističe Pavičić i dodaje kako je upravo zbog toga važno provođenje monitoringa.

Radovi u blizini aktivnih gnijezda, uznemiravanje, lov i sječa velikih šumskih površina razlozi su zbog kojih populacija orla štekavca izumire. Na potezu dugom 186 kilometara u Brodsko-posavskoj županiji evidentirano je svega šest parova tog ponosnog gorostasa ptičjeg svijeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije