Zbog neprovjerene pirotehnike ostaje se bez očiju, šaka, prstiju...

Usprkos policijskim racijama, u Konjščinskoj trgovina cvjeta

konjščinska
Luka Klun/Pixsell
23.12.2009.
u 23:56

Akciju “Mir i dobro” testirali smo u zagrebačkoj Dubravi, u ulici gdje cvjeta šverc na veliko i malo.

U Konjščinskoj ulici u Dubravi - poznatoj po jeftinoj trgovini, unatoč blagdanskoj policijskoj akciji “Mir i dobro” usmjerenoj na prevenciju i suzbijanje neovlaštene uporabe pirotehničkih sredstava, u utorak smo se uvjerili da se ilegalna prodaja svih vrsta petardi nesmetano odvija na toj popularnoj lokaciji.

“Trebate petarde?”

– Trebate petarde? – upitao nas je mlađi muškarac na ulazu u ulicu, a kada smo potvrdili odveo nas je do automobila i otvorio prtljažnik s robom. Isto su postupili i ostali prodavači raspoređeni duž ulice u grupama po tri ili više. – Puno pitate, a ništa ne kupujete. Jeste li možda policija? – bili su sumnjičavi, a neki su se čak naljutili jer ništa nismo kupili.

Oprez ih ipak nije spriječio da nam pokažu raznolik asortiman uglavnom hrvatskih proizvođača. U ponudi su petarde zvučnih imena (piratice, zenge, bingbang), te vatrometne rakete različitih veličina.

Najskuplji u ponudi bio je vatromet, stoji 400 kuna (samo za nas - 50 eura), traje 10 minuta, a ima više od 80 punjenja.

Najopasniji - iz Kine

Upozorili su nas da se ne smijemo, kada ga zapalimo, nalaziti u krugu od 20 metara te da ga ne palimo u blizini stakla?! Kao zamjenu, jer “taj nisu baš provjeravali”, ponudili su nam “sigurne”, manje i jeftinije rakete.

Kad je riječ o proizvodima bez deklaracije, posebno iz Kine, za koje policija upozorava da su iznimno opasni, prodavači prezirno odmahuju glavom, govoreći da takvi ne valjaju.

– Na testiranju takve rakete morali smo bježati i skrivati se iza drveća – ispričali su u utorak u PUZ-u M. Vlaić, načelnik Sektora civilne zaštite, i D. Posilović, načelnik Odjela za javni red, kada su građane upozorili da zbog neoprezne uporabe pirotehnike njihova djeca mogu ostati bez šaka, prstiju, očiju, lica, živaca, tetiva...

Na štandovima je, uz dozvolu, dopuštena prodaja sredstava I. razreda (malih petardi, konfeta-bombica, pucajućih žabica i vrpci...) starijima od 14, a II. (za starije od 16) i III. razred (za starije od 18) veće petarde, vatrometi, topovski pucnji, rimske svjećice... dopušten je samo u trgovinama, i to od 15. prosinca do 1. siječnja.

Čak 219 kutija petardi, 269 komada raketa i 41 kutija vatrometa plijen je racije od petka na velikogoričkoj tržnici. Isti dan je i u Dubravi u “volkswagenu passatu” 29-godišnjaka zaplijenjeno 390 komada petardi.

Ključne riječi

Komentara 7

DO
doktorica
07:31 24.12.2009.

Odatle su potekli naši \"biznismeni\".

TC
tigar-cro
07:52 24.12.2009.

Po, \"dobrom\", obicaju, nase \"jake snage MUP-a, \"spavaju\"...dok netko ne strada!!

TH
than
00:08 24.12.2009.

Odite u konjscinsku dan prije Nove godine... Ja sam prosle jedva izvukao zivu glavu koliko su navalili da kupim bilo sto...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije