Racionalna potrošnja

Doznajte kako uštedjeti tisuće kuna na režijama!

Ušteda energije
Foto: Pixsell
1/2
03.01.2014.
u 07:29

Preporučuje se ugradnja razdjelnika koje će morati imati svi stanari zgrada do 2016. godine

Gašenjem ploče na štednjaku minutu prije nego voda prokuha moguće je štedjeti energiju i prokuhati vodu, a u godinu dana gašenjem uređaja koji imaju takozvani stand by, odnosno upaljeni su i kad se ne koriste, poput televizora, moguće je uštedjeti šest posto energije koja se potroši u kućanstvu. To su samo neki od trikova kako biti energetski učinkovit i prije svega smanjiti račune i uštedjeti.

Edukacija stanara

Ulaskom Hrvatske u EU energetski certifikat mora imati svaka nekretnina koja se iznajmljuje ili prodaje, a na temelju njega može se izračunati potrošnja energenata. Malo građana zna kako to napraviti. Na jednoj od poduka stanovništva o toj temi, kao i o manjim investicijama koje kućni budžet mogu poštedjeti velikih računa, bili smo u zagrebačkom naselju Trnsko.– Nakon što smo organizirali radionicu s upraviteljima zgrada, radionicu za djecu u školama, ovo je bila radionica za sve one koji su htjeli naučiti kako jednostavno uštedjeti i racionalno upravljati energijom – objasnila je Petra Andrić, moderatorica iz Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR). Oko 20 posto energije gubi se zbog loše izolacije zgrada, a rješenje ovog problema među najskupljim je investicijama za uštede. Mali su zahvati pak izvedivi odmah.

Štednja struje

– Postavljanje izolacijske brtvene trake na prozore i vrata najjeftinija je investicija. Njome se može izolirati prostor, a ako pak govorimo o većim no ne preskupim investicijama, onda preporučujemo ugradnju termostatskih ventila i razdjelnika topline na radijatore koje će morati imati svi u zgradama do 2016. godine – objasnila je moderatorica DOOR-a. Ovako je u 15 godina moguće uštedjeti i 12.000 kuna, a investicija je dobra jer se energija plaća pravednije, odnosno po stvarnoj potrošnji stanara. I na rasvjeti se može štedjeti.– Samo šest štednih žarulja u deset godina sačuvalo bi u kućnom budžetu oko 4150 kuna – dodala je Petra Andrić.Investicija koja zahtijeva veće troškove jest izolacija krova i fasade. Prema podacima iz brošure “200 EE savjeta” računi za grijanje ovako se mogu srezati i do 80 posto, ovisno o kvaliteti izolacije, no i investicija je znatno veća. – Dok se pronađu novac za neke skupe poteze, može se štedjeti i na razne druge načine koji ne koštaju previše – zaključila je moderatorica.

>> I HT će prodavati struju: 'Nudimo dobru cijenu i uslugu'

Komentara 64

TI
tipus
09:15 03.01.2014.

Autorice, kućanstvo kojemu 6 % godišnje potrošnje struje uznosi 13 W, ne mora uopće štedjeti struju. Čak i da troši sto (100) puta više, nema razloga za štednju. Gospođo Dijana vidim da Vam Wati i postotci nisu jača strana, paa ću Vam malo pomoći. Da bi dobili broj od kojeg broja 6% iznosi 13, moramo 13 podijeliti sa 6 te rezultat pomnožiti sa brojem 100. 13 / 6 = 2,1666666 i puta 100 = 216,666666 vjerojatno niste mislili na Wate nego na Wat sate, pa je to u ovom slučaju, 216,666666 Wh. Jedan KiloWat sat, u daljnjem tekstu KWh, (1KWh ima 1000 Wh) nam HEP po skupoj tarifi naplaćuje 1,06 Kn. Znači godišnja potrošnja u kunama bi iznosila cca 25 lipa iliti 0,25 Kuna, po skupoj tarifi. Gospođo Dijana kad Vam već daju da napišete tekst o nečemu, onda to malo proučite ili pitajte nekoga tko zna nešto o tome, a ne pišite gluposti koje nemaju veze s vezom.

CR
Croasan
08:19 03.01.2014.

Više od svega navedenog, uštedjeli bi da možemo ukinuti TV pretplatu !

DU
Deleted user
07:48 03.01.2014.

Najviše ćete uštediti ako se grijete na 15 stupnjeva, ležite u krevetu i šparate kalorije. Najbolje bi se bilo hibernirat na dvije godine dok se ne promijeni vlast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije