OSUĐENI ZBOG ZLOPORABA S TUĐIM NOVCEM

Uvjetno osuđena i mora platiti 3000 eura kazne jer je tražila novac iz EU fondova lažno tvrdeći da obrađuje vinograd

Ilustracija
Srecko Niketic/PIXSELL
23.10.2024.
u 08:01

I sud u Vilniusu imao je posla jer su dvije osobe osuđen zbog krivotvorenja dokumenata, lažnog upravljanja financijskim evidencijama, podmićivanjima  javnog službenika i nezakonitog stjecanja 130.000 eura.

Zbog prevare na projektima uzgoja vinograda i voćnjaka u slovačkom Tokaju, koji su financirani iz EU fondova, na sudu u Bratislavi direktorica tvrtke koju je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) teretio za tu zloporabu uvjetno je osuđena na 18 mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine. Mora platiti i novčanu kaznu od 3000 eura, a ako je ne plati, prijeti joj  kazna zatvora od šest mjeseci zatvora. Osuđena je i njezina tvrtka, koja mora platiti novčanu kaznu od 5000 eura te se tri godine ne smije natjecati za novac iz EU fondova. 

U navedenom slučaju EPPO je istraživao prevaru koja je bila povezana   sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU-a (CAP), počinjenom između 2018. i 2020. EPPO je optuženicu teretio  da je priložila izjavu u kojoj je netočno  tvrdila da njezina  tvrtka upravlja određenim poljoprivrednim površinama. Međutim, nadzorom je utvrđeno da se na tim površinama već dulje vrijeme  vinogradi ne obrađuju, što je bio uvjet za dobivanje novca uz EU fondova. Proračun EPPO je takvim postupanjem oštećen za 45.000 eura, dok bi tvrdi EPPO  da nije otkriveno da je prijava lažirana, nastala šteta od 41.000 eura

VEZANI ČLANCI

I sud u Vilniusu imao je posla jer su dvije osobe osuđen zbog krivotvorenja dokumenata, lažnog upravljanja financijskim evidencijama, podmićivanjima  javnog službenika i nezakonitog stjecanja 130.000 eura. Riječ je o istrazi pokrenutoj 2023. tijekom koje je otkriveno da je više posredničkih tvrtki bilo uključeno u napuhavanje cijena usluga istraživanja i  eksperimentalnog razvoja (R&D) za projekte financirane iz EU-a i države, s ciljem unapređenja digitalnih inovacija i biotehnologije. Prema presudi, utvrđeno je da su optuženici namjerno stvorili fiktivne lance preko kojih su kupovane usluge istraživanja i razvoja pri čemu su, tvrdio je EPPO, simulirali prijenos novca te na prevaru pribavili 130.000 eura iz EU i nacionalnih fondova. Prema nalogu suda optuženici zajedno moraju platiti novčanu kaznu od 118.000 eura, a 130.000 eura koji su se na prevaru dokopali im se oduzima i taj će novac biti vraćen Ministarstvu gospodarstva i inovacija Republike Litve, koje upravlja Akcijskim programom ulaganja u fondove EU. Tom presudom, pojasnio je EPPO, je okončan i veliki kazneni postupak, koji je počeo istragom korupcije povezanom s javnom nabavom u Nacionalnom institutu za hranu i veterinarsku procjenu rizika Litve.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije