UKRAJINSKA KRIZA

UŽIVO IZ STUDIJA VEČERNJEG: Cijeli dan pratite analize stručnjaka nakon napada Rusije

Ukrajinski tenkovi u gradu Armjansku
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
24.02.2022.
u 12:03

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu s kopna, iz zraka i s mora, što je najveći napad na drugu državu u Europi nakon Drugog svjetskog rata i potvrda najvećih strahova Zapada

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu s kopna, iz zraka i s mora, što je najveći napad na drugu državu u Europi nakon Drugog svjetskog rata i potvrda najvećih strahova Zapada. Stižu vijesti o napadima i ubijenima, a Zapad je osudio Putinov potez te se najavljuju sankcije protiv Rusije. 

U studiju Večernjeg lista sa stručnjacima ćemo pratiti razvoj situacije.

14.10 - Moje je mišljenje da je Biden jedan od najvećih krivaca za ovo što se događa u Ukrajini. Rusi su prije mjesec dana poslali pismo u kojem su tražili jamstvo da se osjećaju sigurnima. Kakav odgovor su dobili? Nikakav. Napominje da je Ukrajina žrtva, ali da to nije rat između Ukrajine i Rusije već je u neku ruku rat između Sjedinjenih država i Rusije. - Mislimo li da će oko mira pregovarati Zelenskij i Putin ili Joe Biden i Putin, odnosno američki ministar vanjskih poslova s ruskim ministrom vanjskih poslova? Iz Ukrajine će doći samo promatrači i koji će klimati glavom - rekao je novinar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab.

13:00 - Putinu se nema što više ponuditi. Ne može se narušavati suverenitet niti jedne zemlje. Rusija mora to poštivati - smatra jedini Hrvat u Bundestagu Juraj Juratović.

- Što se tiče sankcija, gospodin Scholtz je rekao da ništa nije tabu. Sve varijante će biti stavljene na stol kako bi se Putin spriječio. Njemačka će kao članica NATO-a i EU biti  konstruktivna oko svega oko čega će se savez složiti. Činjenica je da mi želimo spriječiti rat. Sad se pokušava vršiti utjecaj na Putina. Mislim da ćemo dati sve da se Ukrajini pomogne. Ne mislim da će NATO krenuti u vojne akcije, ali ako će povrijediti granice neke naše članice da je taj otpor moguć - navodi Juratović.

12.00 - Situaciju u Ukrajini i Rusiji komentirao je i Gordan Akrap.

- Nadam se da ovo nije uvod u Treći svjetski rat iako stoji ta teza da Rusija nije napala samo Ukrajinu već i NATO. A ako dođe do provokacije prema članicama NATO saveza ta organizacija će sigurno odgovoriti. Rat nitko ne može dobiti i nikome se ne isplati. U slučaju toga Rusiji će nametnuti takve sankcije da se neće moći gospodarski oporaviti. I Hrvatska bi osjetila posljedice, ali ne tolike. Ono što Rusija čini je neprihvatljivo, a Putin je izgubio živce i napao suverenu državu - rekao je Akrap.

11.58 - Večernjakov urednik Robert Bubalo smatra da ruski presjednik Vladimir Putin ima tri cilja, a to je uništiti ukrajinsku infrastruktura i to primarno vojnu. Drugi je kazniti Ukrajinu, a treći je uplašiti Zapad.

- Europskim vođama su jako zavezane ruke zbog energetske ovisnosti. SAD-u je pak Rusija daleko. Što pak Zapad može napraviti osim sankcije? Vidimo da su te sankcije bile kozmetičke. Europa će tu gospodarski jako nastradati. Prva žrtva je Ukrajina, a druga je Europa - komentirao Večernjakov urednik Robert Bubalo.
 

11.56 - Ruska vojska je moćnija i jača, omjer snaga je otprilike 3 na prema 1 u korist Rusije. Na kopnu, u zraku i na tlu. Ja sam bio posljednji ministar obrane koji je posjetio Ukrajinu i Krim. Tada se nije moglo niti u snu pretpostaviti da bi moglo doći do prave vojne invazije na zemlju Ukrajinu koja je međunarodno priznata. Ovo je rusko nasilje, nije mi jasno što je u glavama tih ljudi - komentirao je Ante Kotromanović, bišvi ministar obrane RH.

11.00 - U tijeku je sastanak Sjevernoatlantskog vijeća nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu. Agresija koja nije doživljena kao agresija na jednu zemlju, nego agresija na sigurnosni poredak u Europi. Takav je barem doživljaj iz Bruxellesa. Pogotovo je takav doživljaj u NATO-u gdje ovo doživljavaju kao Putinov nasrtaj na mir u Europi - navodi Večernjakov novinar Tomislav Krasnec i dodaje kako se oko 12 sati očekuje obraćanje glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Plejada
Plejada
06:35 26.02.2022.

"Analiza stručnjaka" je čitanje sa papira onoga što su zapadne gazde napisale. Ne postoji više nezavisno novinarstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije