PREMIJER IZ VIROVITICE

Plenković o cijenama plina: 'Pripremamo paket mjera, neće biti tako velikih povećanja'

Varaždin: Premijer Plenković posjetio Špancirfest
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/2
Autori: Hina, Večernji.hr
30.08.2024.
u 13:52

"Vlada je tu, naša politika je jasna, tako velikih povećanja kako su hipotetski izračunata jučer neće biti. Fazno ćemo popuštati mjere. U završnoj smo fazi konzultacija. Reći ćemo točno kakve će biti subvencije", kazao je Plenković

Premijer Andrej Plenković najavio je da bi Vlada idućega tjedna mogla predstaviti subvencije kada je riječ o cijeni struje i plina te ustvrdio da tako velikih poskupljenja, koja proizlaze iz Herinih jučerašnjih odluka, neće biti. Upravno vijeće regulatorne agencije Here, naime, u četvrtak je utvrdilo nove cijene plina u javnoj opskrbi, a neslužbene računice pokazuju da bi plin građanima početkom listopada mogao poskupjeti od 20-ak do 30-ak posto, a hoće li to poskupljenje ipak biti manje i koliko, ovisit će o mjerama Vlade.

Na upit novinara nakon sjednice Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije hoće li rasti cijene plina sukladno izačunu Here, Plenković je poručio da neće te podsjetio da je Vlada najavila da priprema novi paket mjera za borbu protiv krize. "Vlada je kroz zadnje tri godine, od jeseni 2021. kada se počelo s paketima mjera, učinila napor da cijena energenata, prije svega struje i plina za građane, mikro, male, srednje i velike poduzetnike, za naše općine, gradove, županije, za dječje vrtiće, škole, fakultete, bolnice, domove za starije, praktički ostane ista", kazao je Plenković, dodavši da se time očuvala socijalna kohezija te spriječilo da energetska kriza ima šire ekonomske i socijalne posljedice.

"Sada smo u 2024. godini, kontekst anomalija koje su postale na tržištu više nije onakav kakav je bio tada. Mi ćemo fazno i postupno popuštati mjere, što znači da ćemo i dalje pomagati građanima i gospodarstvu, samo ne u obuhvatu kako smo imali do sada. U završnoj smo fazi naših konzultacija i ja ću, ako to dogovorimo, već možda idućega tjedna uoči sjednice Vlade, nakon još nekoliko razgovora, kazati točno kakve će biti subvencije i kada je riječ o struju i plinu", rekao je Plenković. Ustvrdio je i da neće biti tako velikih povećanja kakva su 'hipotetski jučer izračunata'. 

Osvrnuo se i na uvođenje poreza na nekretnine, rekao je da je želja Vlade da time mladi dođu do priuštivog stanovanja. "Imamo situaciju da imamo oko 600.000 praznih stanova, kuća u Republici Hrvatskoj. Cijena nekretnina i najma je visoka", poručio je. "Ovo je jedna sveobuhvatna reforma, pažljivo ćemo osluhnuti svaku reakciju", dodao je.

VEZANI ČLANCI:

Odgovarajući na pitanja o najavljenom uvođenju poreza na nekretnine, Plenković je rekao i da postoji ideja da se prihod od poreza na nekretnine dijeli između središnje države i lokalnih jedinica, "naravno više u korist lokalnih jedinica". "Ali evo dopustite još koji dan konzultacija pa ćemo onda izaći s prezentacijom u javno savjetovanje", izjavio je predsjednik Vlade.

Odgovorio je i predsjedniku Zoranu Milanoviću, koji je ranije danas poručio da se premijer Plenković boji letjeti helikopterom. "Dugo ga nije bilo. To je teško poraženi kršitelj Ustava kojeg smo pomeli s političke scene. Sad se pravi nevješt i očito sada, kako dolazi jesen, nakon što se vozao vojnim resursima, nastoji to po metodi pila naopako prebaciti na nekoga drugog. Naravno da se ne bojim voziti helikopterom, ja sam se u vojnom helikopteru vozio nekoliko puta", kazao je Plenković. 

"Neki komentatori koji misle da je korištenje vojnih resursa za vožnju po redovitim ili privatnim aktivnostima bilo koga od nas normalno, rade debile od cijele hrvatske javnosti. Koristiti vojne helikoptere nema nikakve potrebe, nema nikog u službi sigurnosti ni mojoj ni njegovoj tko će nam to savjetovati, to je laž. Em lažu, em se rugaju, em bahato koriste resurse i sredstva poreznih obveznika…", dodao je. "Tu sramotu treba maknuti s Pantovčaka, da hrvatske institucije normalno funkcioniraju. Doviđenja, aut, ne zanimate nas", nastavio je premijer.

Kazao je da je Milanović potopio SDP. "Srećom, postoje druge stranke, postoji HDZ. Dragan Primorac to naglašava. Naglašava spremnost na suradnju", rekao je Plenković, dodajući da će Primorac pobijediti na izborima i da će usmjeriti hrvatsku prema Zapadu. "Milanović je proruski orijentiran", kazao je premijer u nekoliko navrata. 

Nije želio otkriti za koga navija na unutarstranačkim izborima u Domovinskom pokretu. "Ja sam po 150. put rekao da se ne miješamo ni u čije stranačke procese. Mi to gledamo, promatramo. Ključno je i jedino bitno i da su Penava i Radić vrlo jasno u komunikaciji sa mnom rekli da će oni čvrsto i snažno podržavati parlamentarnu većinu i vladu neovisno o rezultatima izbora", rekao je.

Premijer Plenković rekao je u petak da će Hrvatska i dalje imati najsnažnije zrakoplovstvo u ovom području Europe te da hrvatski i srbijanski Rafalei neće biti isti, u reakciji na odluku susjedne zemlje da nabavi francuske borbene zrakoplove.  Francuski predsjednik Emmanuel Macron u dvodnevnom je posjetu Srbiji na poziv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a u sklopu njegovog posjeta u četvrtak je potpisan ugovor o kupnji 12 novih borbenih zrakoplova Rafale vrijednih 2,7 milijardi eura.

Plenković je rekao novinarima u petak da odluka Srbije pokazuje da je hrvatska kupnja Rafalea bila "sjajna, strateška, obrambena, politička, financijska odluka". "Kupili smo avione koji su digli naše hrvatsko zrakoplovstvo i dali su dosad jednu neviđenu obrambenu sposobnost za razliku od Srbije koja nije članica NATO-a, a Hrvatska je članica NATO-a. Oprema i sustavi koje imaju hrvatski Rafalei sigurno neće biti isti ni na tom nivou kao što će biti Rafalei koje će Francuska isporučiti Srbiji", rekao je Plenković. 

Objašnjava da je Srbija potpisala sporazum samo s proizvođačem aviona, tvrtkom Dassault Aviation, a da je Hrvatska to učinila i s dvije tvrtke koje se bave opremom i naoružanjem i poručuje da su "te razlike vidljive". "Politički razumije" nastojanje Macrona da odmakne Srbiju od Rusije i približi je Europskoj uniji, ali smatra da će Hrvatska i dalje imati najsnažnije zrakoplovstvo u regiji. 

"Što se nas tiče, mi smo i dalje jednako snažni i imat ćemo i dalje najsnažnije zrakoplovstvo u ovom području Europe, a to je od Njemačke do Grčke", rekao je Plenković.  Hrvatska je krajem 2021. kupila dvanaest rabljenih Rafalea za 1,13 milijardi eura. Prvih šest stiglo je krajem travnja ove godine, a ostali se očekuju početkom 2025.

FOTO Luksuzno zdanje koja će promijeniti izgled Šibenika: Početna cijena 7000 eura, iza svega stoji bogati Ukrajinac

Varaždin: Premijer Plenković posjetio Špancirfest
1/33

Komentara 12

IZ
ivan.zorger
13:01 30.08.2024.

Lažljivac. Svako povećanje imamo radi onih kojima on služi i izdaje hrvatske interese

EJ
ejStef
12:42 30.08.2024.

Ukidaju se subvencije, uvode se novi porezi, a smanjenje drugih poreza kojim se hvale je i više nego simbolično. Uglavnom, ništa novo, samo se gleda kako, kome i koliko uzeti da bi se moglo podijeliti uhljebima. Pri tome niti su javne službe efikasnije, niti je usluga građanima kvalitetnija, ništa. Samo rastu prava i primanja, ništa drugo, građani koji rade u privatnom sektoru su i dalje građani trećeg, četvrtog ili petrnaestog reda, zajedno s poduzetnicima... Dva puta se u kampanjama pričalo o smanjenju opće stope PDV-a koja je među najvećim, no do toga nije došlo, imali smo 2 povećanja. A proračun, koji je bio pun i moglo se to napraviti, iskoristio se za dijeljenje novca što direktnim korisnicima, što interesnim grupama... Uz sve to, od infrastrukture je napravljeno malo, nešto cesti, no energetika ništa, željeznice isto i sl. Poslovanje sve birokratiziranije i skuplje, porezna presija sve veća. Političari i dio u javnim strukturama sve bogatiji, a gospodarstvo sve gora struktura. Sada su još odlučili jače nagaziti turizam, jer uhljebi hoće još, nikad zadovoljni...

Avatar mr.sc.Vaso
mr.sc.Vaso
12:35 30.08.2024.

čudi me da se nije pohvalio da diže plaće za 8 EUR

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije