Nastavlja tradiciju

Valentino svladao "grif", već vrti stucke k'o od šale

\'valent2_anp_sis_210111\'
Antun Petračić/VLM
24.01.2011.
u 16:54

Apsolvent telekomunikacija želio bi se oblikovanjem gline baviti profesionalno

Ipak neće izumrijeti čuveno petrinjsko lončarstvo, tradicionalni obrt nekada osobito razvijen u Novoj cesti, sadašnjoj Gajevoj ulici. Na drugoj strani grada, u predjelu Kaniže, odvojku Kolareve ulice, naime, u obradu gline ozbiljno i savjesno, uz puno volje i upornosti, zakoračio je Valentino Valent, 25-godišnji apsolvent telekomunikacija na Prometnom fakultetu u Zagrebu.

Mašti na volju

Garažu roditeljske kuće pretvorio je u radionicu, spremište i izložbeni prostor stotinjak dosad izrađenih keramičkih suvenira, kiparskih ukrasa i uporabnih predmeta.

– Privlači me likovnost, naginjem umjetnosti, volim oblikovanje zemlje, papira, plastike, cvijeća i zelenila, uređenje vanjskog i unutarnjeg prostora. Javio sam se 2009. za savjete i poduku Mateju Stanešiću, zadnjem petrinjskom lončaru, ali nije me primio jer je već imao nekoga na praksi. No, nisam se pokolebao, ponovo sam došao lani i dobio osnovnu poduku i punu potporu – kaže Valentino.

Pun je hvale za svoga učenika i petrinjski majstor.

– Izuzetno je talentiran, istinski zainteresiran, vjerujem u njega. Pun je ideja, planova i projekata, pa sam mu bez razmišljanja iznajmio svoje staro lončarsko kolo – ističe M. Stanešić. Uz toga uglednog lončara s brojnim hrvatskim priznanjima i međunarodnim nagradama, Valentino je naučio osnove zanata, uhvatio osnovni "grif" centriranja gline na vrtećem kolu.

– Već su usklađeni rad ruku i nožno pokretanje vrtila, iako radije uključujem električni pogon. Uvježbao sam izradu stucke, toga temeljnog i najpoznatijeg suvenira petrinjskog lončarstva, a s glinom među prstima dajem mašti na volju za razne vrste i oblike posuda, vrčeva, instalacija. Želio bih se ovakvim umjetničkim obrtom u budućnosti baviti profesionalno, ali zasad mi je tek hobi. Ubrzo ću trebati i vlastitu električnu peć, do 1200 stupnjeva, kojoj cijena doseže 20.000 kuna – kaže ambiciozni mladić.

Uvelike ga podupiru roditelji Jadranka i Vlado, s kojima je otvorio obrt Lončarstvo val, a s djevojkom Lanom osnovao Udrugu Otisak za očuvanje petrinjske tradicije i starih običaja.

Otisak pun ideja

– U Otisku je 20-ak mladih kreativnih članova, punih ideja i želja za afirmacijom. Za financiranje naših originalnih projekata natjecat ćemo se kod fondova EU – ozbiljne namjere iznosi predsjednik udruge Valentino Valent.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije