U SUKOBU INTERESA

Varaždinski gradonačelnik namještao poslove prijateljima?

Goran Habuš
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
30.05.2014.
u 11:27

Iz Grada Varaždina su priopćili kako odluku o pokretanju postupka protiv gradonačelnika od 16. svibnja nisu dobili, već su o njoj doznali iz medija

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša zbog sumnje u moguće pogodovanje osiguravateljskoj tvrtki Optimarisk.

Rodbinske veze

Postupak je pokrenut na temelju prijave osobe čiji je identitet poznat Povjerenstvu, a koje prijavitelju jamči anonimnost.

U prijavi se navodi kako je Habuš svojim vezama i utjecajem koji je imao kao gradonačelnik pomogao tvrtki Optimarisk, u kojoj udio ima Drago Vlašić, brat tadašnjeg pročelnika za komunalni sustav Vlade Vlašića, da sklopi poslove s Gradom te da je na taj način Optimarisku osigurano 100.000 kuna.

Prijavitelj ističe kako je gradonačelnik Habuš bez provedbe javnog natječaja pozvao sva trgovačka društva u vlasništvu Grada Varaždina da stupe u poslovni odnos s Optimariskom. Nadalje, u prijavi se navodi kako je tjedan nakon imenovanja Vlade Vlašića pročelnikom, Goran Habuš bez javnog natječaja potpisao ugovor o poslovnoj suradnji za posredovanje s trgovačkim društvom Optimarisk s ciljem objedinjavanja javne nabave.

Nakon toga, Optimarisk je sklopio ugovore o osiguranju od odgovornosti za osobna vozila u visini od 206.225 kuna uz nepoznatu proviziju. U prijavi se navodi kako je gradonačelnik G. Habuš isticao da su tim postupkom ostvarene uštede, no kako to nikada nije dokumentirano. Uz to, prijavitelj upozorava kako Grad prijašnjih godina nije sklapao ugovore o osiguranju putem posrednika koji ostvaruju proviziju.

Prijavitelj ističe i kako je Habuš blizak s pročelnikom Vladom Vlašićem te podsjeća kako je ovaj obnašao dužnost pročelnika iako nije plaćao komunalnu naknadu, a podsjetimo, mnogo prašine podiglo se i kada je Habuš Vladu Vlašića bez javnog natječaja postavio na čelo Varkoma, prije čega je uz trošak od milijun kuna s te pozicije “maknut” dotadašnji direktor Tomislav Kezelj.

Cijenu njegove smjene otkrio je tada Večernji list.

Više se puta očitovao

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa razmotrilo je prijavu te od Habuša zatražilo očitovanje. Iako je to bilo još 16. svibnja u Gradu su nam kazali tu odluku nisu dobili, već su o njoj doznali iz medija.

U priopćenju su istaknuli kako se gradonačelnik Habuš već u nekoliko navrata očitovao Povjerenstvu vezano za slučaj Optimarisk.- Inače, prema članku 42. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, za dokazani sukob interesa sankcije su opomena, obustava isplate dijela neto mjesečne plaće i javno objavljivanje odluke Povjerenstva - zaključno su poručili iz Grada Varaždina.

>> Habuš i dalje bez rješenja za bale, oporba hitno traži nove izbore

Komentara 8

US
Uman SS
18:13 31.05.2014.

Ruku na srce - ovaj je 100x gori od Čehoka. Krade, pijančuje i NE RADI NIŠTA !

DU
Deleted user
14:03 30.05.2014.

A kada ce se sukob interesa i nepravilnosti poceti nazivati kriminalom i lopovlukom....ili tako ljepse zvuci ha

DE
Dejan1000
12:17 30.05.2014.

Pocelo je odmotavanje klupka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije