UMRO PREDRAG FRED MATIĆ

Heroj Vukovara i političar čiji je život bio poput scenarija za film

Zagreb: Savjetnici predsjednika RH u Uredu predsjednika
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
1/14
23.08.2024.
u 18:09

"Njegova politička ostavština očitovat će se u uljuđenom društvu dijaloga i razumijevanja. Uvijek britak na jeziku, iskren, hrabar, direktan, pošten i beskrajno duhovit"

Vukovarac i jedan od vukovarskih heroja obrane Predrag Matić Fred (62), inače umirovljeni brigadir Hrvatske vojske, preminuo je u petak u bolnici. Matić je zbog komplikacija povezanih sa žuči posljednjih tjedana bio u bolnici. Od njega SDP danas oprostio dirljivom objavom. 'S dubokom tugom opraštamo se od našeg Predraga Freda Matića, zastupnika u Europskom parlamentu, odlikovanog dragovoljca Domovinskog rata, hrvatskog ratnog vojnog invalida i umirovljenog brigadira HV-a. Srce ovog istinskog domoljuba, borca za prava žena, kucalo je za poštenu i pravednu Hrvatsku.

Njegova politička ostavština očitovat će se u uljuđenom društvu dijaloga i razumijevanja. Uvijek britak na jeziku, iskren, hrabar, direktan, pošten i beskrajno duhovit, Fred je znao čuti druge, ali i gurati svoje. I u tome je čar politike, demokracije i civiliziranog društva. Ono što je mnogima samo prazno slovo na papiru, naš Fred je provodio u djelo. S njim ništa nije bilo lažno, pa tako ni ideja da ideja da zajedno možemo do boljeg društva. Nastavit ćemo našu zajedničku borbu, jer Fred će uvijek biti s nama i uz nas. Naš prijatelj. Naš kolega. Naš ratni heroj. Hvala ti na svemu!'', poručili su.

Matić je rođen u Požegi, ali je osnovu i srednju školu završio u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje. Poznato je kako je završio dvogodišnji studij na Pedagoškom fakultetu u Osijeku te tako stekao zvanje nastavnika razredne nastave. Do 1990. godine radio je u vukovarskim osnovnim školama, kada otvara obrt. Tako je i dočekao 1991. godinu i početak agresije na Vukovar i Hrvatsku. Matić se početkom rujna priključio braniteljima na Trpinjskoj cesti gdje je uništio devet oklopnih vozila JNA. U Vukovaru je bio do posljednjeg dana te je, s obzirom na to da je većina zapovjednika ili stradala ili ranije izašla iz Vukovara, bio jedan od onih kojih su u posljednjim trenucima zapovijedali obranom Borova naselja.

Sa slomom obrane Vukovara Matić je završio u logorima u Srbiji. Devet mjeseci bio je zatočen u tri srpska logora, u Stajićevu, Sremskoj Mitrovici i Nišu. Život mu je bio poput scenarija za film. O događanjima tijekom rata u Vukovaru objavio je i ratni roman pod nazivom "Ništa lažno" gdje je progovorio iz prvoga lica o svemu što se događalo u Vukovaru, ali i u logorima. Roman "Ništa lažno" doživio je sedam izdanja, a preveden je i na španjolski jezik te se smatra jednom od najčitanijih knjiga iz Domovinskog rata. Dobitnik je devet državnih odlikovanja, među ostalim Reda kneza Domagoja s ogrlicom, Reda Nikole Šubića Zrinskog, Reda hrvatskog Križa te Reda hrvatskog pletera.

>> GALERIJA Predrag Fred Matić kroz godine

Zagreb: Savjetnici predsjednika RH u Uredu predsjednika
1/26

 

Poslije liječenja i povratka Matić 1994. godine postaje šef Ureda općih poslova Kabineta načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske. Tijekom idućih godina radio je i kao šef Kabineta ministra hrvatskih branitelja, potom kao glasnogovornik Glavnog stožera OS RH, savjetnik ministrice hrvatskih branitelja, da bi 2010. postao savjetnik predsjednika Ive Josipovića za branitelje. S pobjedom Kukuriku koalicije Matić postaje ministar branitelja, a za te četiri godine često je govorio da su mu bile teže nego rat. Novinare je vodio i u logor Stajićevo, gdje mu je cilj bio postaviti spomen-ploču, ali u tome nije uspio.

POVEZANI ČLANCI:

Dok je bio ministar veliku buru u javnosti izazvala je njegova odluka o objavi Registra hrvatskih branitelja. Za vrijeme njegova mandata u Savskoj ulici u Zagrebu dio nezadovoljnih branitelja postavio je šator koji je tamo bio 555 dana, odnosno sve dok s vlasti nisu pali njihovi tada zakleti neprijatelji predsjednik Ivo Josipović i Vlada tadašnjeg premijera Zorana Milanovića. Na novinarske upite hoće li, ako SDP opet pobijedi, ponovno preuzeti Ministarstvo branitelja, Matić je uvijek odgovarao da mu tako nešto ne pada na pamet, da mu je to četverogodišnje iskustvo bilo sasvim dovoljno, ali i da je to vrijeme bilo pakao za njega i njegovu obitelj.

Nakon ministarskog iskustva Matić 2016. postaje saborski zastupnik, što je bio do 2019. godine, kada je na euroizborima izabran za eurozastupnika. U lipnju je ponovno izabran za eurozastupnika. Nažalost, nekoliko tjedana kasnije započinju njegovi zdravstveni problemi zbog kojih je u petak i preminuo.

Tijekom svoga političkog djelovanja Matić je postao prepoznatljiv po oštrom jeziku i tome što nikada nije štedio svoje političke protivnike. Vrlo često su se njegove izjave prepričavale, a najčešća mu je meta bio HDZ. U Vukovaru se u više navrata govorilo kako postoji mogućnost i da se kandidira za gradonačelnika Vukovara, ali do toga nikada nije došlo.

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 110

LI
liberta
19:29 23.08.2024.

O mrtvima sve najbolje. Nemožeš vjerovati da na smrti neki rade svoju promociju.

AL
Aleluja
19:28 23.08.2024.

Heroj? Heroj kojeg je vojna policija izvukla iz podruma u kojem se skrivao sa ženama i djecom dok su svi drugi muški bili na crti obrane. Heroj, kojem nikad više nakon razmjene nije palo na pamet da se ponovno uključi u obranu RH, ali je zato pokupio sve moguće povlastice i prava, uglavnom neosnovano i protuzakonito. Pokojni Marko Babić, njegov zapovjednik iz Vukovara je sve o njemu rekao, sapienti sat.

Avatar Carlton
Carlton
20:53 23.08.2024.

Heroj? Heroji su oni koji su se nakon razmjene zarobljenika vratili u svoje postrojbe i nastavili braniti Hrvatsku. Fred je otišao u svoj užicani stan u Zagrebu i rata više vidio nije, osim na televiziji. Čovjek je imao 2 mjeseca sudjelovanja u ratu koji je trajao 5 godina. Dok su se heroji borili on je po Zagrebu skupljao povlastice. Po meni on je ratni profiter, a ne heroj. Pokoj mu duši.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije