Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOVI ANALITIČARI:

Što možemo zaključiti iz Plenkovićevog govora? 'Pokušava zadržati pažnju na njihovoj kampanji'

Zagreb: Govor Andreja Plenkovića na 20. Općem saboru HDZ-a u KD Vatroslav Lisinski
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/48
17.03.2024.
u 14:19

Premijer Plenković se minimalno referirao na Milanovićev potez što je odraz nastojanja da se umanji značaj događaja te pokuša zadržati pažnja na njihovoj strategiji kampanje

Posve očekivano, smatraju Večernjakovi politički analitičari, prošao je nedjeljni govor premijera Andreja Plenkovića na 20. Općem Saboru HDZ-a. Premijer se tako u svom govoru ponovno osvrnuo na rezultate Vlade pod njegovom palicom u protekla dva mandata, kao što je to činio i ranije, a što su primijetili i analitičari, usprkos činjenici da hrvatskom političkom scenom trenutno vlada opći kaos najavom Zorana Milanovića da izlazi na parlamentarne izbore. 

- Svjesni da na hrvatskom političkom tržištu, uz dužno poštovanje prema drugim strankama, ne postoji druga opcija koja ima ovako široku zastupljenost i rasprostranjenost i koja ima povjerenje naroda da upravlja Vladom i 15 županija, gradovima i općinama... To znači da našu snagu projiciramo na svim razinama u svim dijelovima zemlje, a to ne može nitko osim HDZ-a - poruka je koja je stizala iz vrha HDZ-a. 

Analitičarka Ankica Mamić tako smatra da je Plenković i tonom i porukama govor prilagodio činjenici da se radi o izvještajnom saboru stranke, zbog čega je upravo bio naglasak na postignućima. 

- Tako je i ton njegova izlaganja, kao što je i sam rekao, bio umjeren. Ipak, svome vrlo vjerojatno unaprijed pripremljenom govoru dodao je nekoliko poruka kojima se jasno želio distancirati od načina vođenja politike predsjednika Milanovića i pozicionirati se kao njegovu suprotnost. Sam kraj govora, snažnije i odlučnije, iskoristio je za mobilizaciju i poziv članovima i simpatizerima stranke da izlaskom na izbore osiguraju još jednu pobjedu HDZ-u. Tako je s ciljem poziva na jedinstvo uputio u svom govoru i poseban pozdrav Tomislavu Karamarku kao svom prethodniku na čelu HDZ-a - objasnila je, na što se Dragan Bagić nadovezao:

POVEZANI ČLANCI:

- Minimalno se referirao na Milanovićev potez što je odraz nastojanja da se umanji značaj događaja te pokuša zadržati pažnja na njihovoj strategiji kampanje.

Tonči Tadić pak je nešto oštriji, navodeći kako ''HDZ posve očekivano nudi stabilnost i postojanost, umjesto Milanovićeve revolucije''. 

- Uz to se posve logično pozivaju na svoje rezultate: Pelješki most, rast BDP, rast kreditnog rejtinga, rast plaća, itd i to uspoređuju s rezultatima Milanovićeve vlade. U svakom slučaju nitko ne jamči mobilizaciju HDZ i birača HDZ kao što može Milanović. Bez Milanovića u SDP-u kampanja Peđe Grbina bi se temeljila na viziji budućnosti. Međutim sa Milanovićem u igri se sve neizbježno vraća na uspoređivanje ove i Milanovićeve vlade - od Lex Perković nadalje - smatra Tadić.

>> FOTO Od mladog lava SDP-a, do 'velike divlje mačke': Pogledajte kako se mijenjao Zoran Milanović 

Zagreb: Govor Andreja Plenkovića na 20. Općem saboru HDZ-a u KD Vatroslav Lisinski
1/23

Komentara 53

BO
BozeSacuvaj
14:30 17.03.2024.

Dosta je skoro u komadu 10 godina vlasti HDZ..neka se odmore od krađe i upropaštavanja Hrvatske sa rastjerivanjem mladih i doseljavanjem Filipinaca,Napalaca i Indijaca...uništili su Slavoniju vise nego srbi 90-tih a da ne pišem o megalomanskoj plkački gdje god se okrenem

BR
Brandfackel2
14:34 17.03.2024.

Još od razmirica između Koče Popovića i Save Kovačevića nismo imali ovako izražene razmirice među crvenom braćom.

ZA
zagabria4
14:41 17.03.2024.

Adz je kao dobro posložena mafijaška organizacija, veze to nema sa demokracijom. Nisu zaslužni za ništa čime se hvale, troše tuđe novce, grade mostove tuđim projektima novcima i izvođačima. Nesumnjivo da će njihovi 'vojnici' izaći na izbore kao i uvije, naročito nakon zadnjeg potkupljivanja povišicom. No račune će im pomrsiti rijeka nezadovoljnih koji će ovaj puta izaći na izbore jer ovo je prevršilo mjeru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije