OPĆI SABOR HDZ-A

Plenković: 'Ovo nam je došlo kao naručeno! Milanovićeva Vlada je bila najgora u povijesti Hrvatske'

Zagreb: Govor Andreja Plenkovića na 20. Općem saboru HDZ-a u KD Vatroslav Lisinski
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/57
17.03.2024.
u 12:06

Podsjetimo, kada je predsjednik Republike Zoran Milanović u petak objavio datum održavanja izbora i svoju kandidaturu, Andrej Plenković bio je u posjetu Osječko-baranjskoj županiji, gdje je na skupu u Vinkovcima komentirao novonastalu situaciju

Odlukom predsjednika Zorana Milanovića da će se parlamentarni izbori održati 17. travnja stranke su doznale da za predizborne kampanje neće imati puno vremena, stoga se moraju brzo pokrenuti. Danas u 10 sati počinje Opći izvještajni sabor Hrvatske demokratske zajednice na kojemu će oko 1750 stranačkih izaslanika raspravljati o izbornom programu HDZ-a, a očekuje se i da će predstaviti slogan stranke.

Članovi stranke iza 9 sati počeli su pristizati pred Koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski u kojoj se održava izvještajni sabor. Okupili su se i reporteri, ali i policijski službenici. Osim predstavljanja slogana i izbornog programa, očekuje se da će Andrej Plenković predstaviti izvješće o radu stranke od 2022. do 2024. godine, navodi se na službenoj stranici HDZ-a. Stigao je i predsjednik stranke Andrej Plenković koji je odmah po dolasku poručio okupljenim novinarima - "Mi pobjeđujemo". Kada je upitan što misli o Milanoviću i očekuje li da predsjednik da ostavku, kazao je "Ne znam. Svejedno. Zašto? Zato što ćemo pobijediti. Bitna je poruka HDZ-a i sigurnost za Hrvatsku".

Skup je počeo pozivanjem Andreja Plenkovića na pozornicu, što je stranka pozdravila velikim pljeskom, a dok je dolazio okružen ministrima svirala je pjesma Eye of the Tiger. Po putu je morao zastati svakih nekoliko koraka kako bi se rukovao sa stranačkim kolegama, zbog čega je pjesma počela svirati od početka. Kada je premijer došao do pozornice, klapa je izvela hrvatsku himnu, nakon čega je započela minuta šutnje za Franju Tuđmana, za poginule u Domovinskom ratu te za poginule članove HDZ-a. Prvo su govorili predstavnici ogranaka HDZ-a i prijateljskih organizacija, zatim čelnici HDZ-a te na kraju i sam Plenković kojeg je dvorana pozdravila ovacijama i skandiranjem. Nakon pozdrava prisutnima, naročito obitelji Tuđman, nastavio je govoriti o tome kakva je "čast i odgovornost" voditi HDZ, ali i državu, u proteklih nekoliko godina protkanih krizama.

- Svjesni da na hrvatskom političkom tržištu, uz dužno poštovanje prema drugim strankama, ne postoji druga opcija koja ima ovako široku zastupljenost i rasprostranjenost i koja ima povjerenje naroda da upravlja Vladom i 15 županija, gradovima i općinama... To znači da našu snagu projiciramo na svim razinama u svim dijelovima zemlje, a to ne može nitko osim HDZ-a - ustvrdio je.

- Ulazimo u novi izborni ciklus. Vidjeli ste da je Milanović odredio jedan dan koji je u tradiciji hrvatske kulture, navikli smo ići na izbore srijedom, poduzetnici će isto biti oduševljeni - nastavio je sarkastično, ističući kako ova odluka stavlja dijasporu u nepravedan položaj. - Na hrvatskoj političkoj sceni dogodio se još jedan važan trenutak. Pokušavam vidjeti je li primijetio itko od analitičara. Središnji odbor SDP-a imao je samo jednu poruku - Grbin nije predsjednik SDP-a, a Milanović nije predsjednik Republike. To je sve što ću reći o ovom presedanu jer nama s obzirom na naše rezultate i postignuća nisu problem politički konkurenti - kazao je.

- Mi smo zainteresirani za funkcioniranje institucija, jačanje gospodarstva, djelovanje u krizama, pomoć onima kojima je takav intervencionizam nužan, a tu izlazimo na izbore s iskustvom kakvo nitko drugi nema. Pokušao sam razabrati u kakvoj smo katastrofi kao država i kao narod, i onda sam shvatio da je u Hrvatskoj stvarno katastrofa, jer smo u našem mandatu izgradili Pelješki most - zaključio je, nabrajajući postignuća za vrijeme posljednjeg mandata.

- Sigurno je katastrofa da smo nakon dva razorna potresa izvukli 2,5 milijarde bespovratnih sredstava za obnovu, to je isto katastrofa. Nedvojbeno je katastrofa da smo počeli voditi računa o odgovornom upravljanju javnim financijama. Ali najgore je za hrvatsku kada kreditni rejting sustavno i ozbiljno dižeš i dovedeš ga na investicijski kreditni rejting na najvišoj razini u povijesti Hrvatske - nastavio je inzistirati na sarkazmu, ističući da se stranka naročito potrudila biti "katastrofalna" na području vanjske politike.

- Pred vratima smo OECD-a, jedine organizacije kojoj se još nismo priključili. Siguran sam, a o tome ću više kasnije, da ćemo i taj cilj ostvariti za dvije godine. Ovo govorim da razumijemo kako opozicija, legitimna parlamentarna ili ovi koji glume da su na jednoj funkciji, da u biti nemaju niti jedan argument. Svi argumenti su na našoj strani, mi tu slabe točke nemamo. Govore o HDZ-u istu i jedinu tezu, kada bi se mi svi pogledali u ogledalo da bi pisalo 'korumpirani izdajnici'.

POVEZANI ČLANCI:

- U današnjem kontekstu ići na novi demokratski test nama predstavlja zadovoljstvo. Na izbore idemo puni samopouzdanja, sigurni u ono što smo učinili ali i u ono što želimo učiniti za naše građane, i na taj način pokazati smjer kako da se naša zemlja razvija u budućnosti - kazao je Plenković.

- Ovo nam je došlo kao naručeno - nema boljega za HDZ da uspoređujemo naša postignuća i postignuća Milanovićeve Vlade, pa to je bila najgora Vlada u povijesti Hrvatske. Reći ću samo par podataka: U mandatu SDP-a prosječna plaća je porasla 24 eura u 4 godine, u našem za 450 eura. Mi smo vidjeli da su oni mirovine povećali za 12 eura, a u našem za 220 eura... - nastavio je.

- Ovakvih podataka je na pretek, samo sam htio ukazati kolika je razlika između nas i njih i koliko je ovo dobra prilika za građane da razmisle hoće li svoj glas dati onima čiji su rezultati bili nikakvi, ili onima koji su našli riješenja za sve probleme u posljednjih osam godina. To je poruka koju danas šaljemo iz Lisinskog - podctao je Plenković.

Što se tiče programa za izbore, najavio je da će nastaviti s politikom modernog suverenizma u nasljeđu Franje Tuđmana. Želi da Hrvatska ima konkuretno gospodarstvo i znanost, da napreduje u digitalizaciji, želi vitalnu Hrvatsku i demografsku obnovu kao temeljno pitanje društva, te nastaviti politiku ravnomjernog razvoja zemlje, transparentne institucije, borbu protiv korupcije. - tu smo da radimo zakonito, za Hrvatsku i spriječavamo koruptivna djela - naglasio je. Nadalje, želi i novu stambenu i zdravstvenu politiku, održivu Hrvatsku koja ubrzano prelazi na obnovljive izvore energije, te suverenu Hrvatsku.

- Cijelo vrijeme smo vodili politiku u kojoj skromnije obećavamo, a djelima nadiđemo obećanja. Zato smo odlučili reći da ćemo u sljedeće četiri godine dosegnuti 80 posto prosječne razvijenosti unutar EU, jer što idemo više, to ne ide tako brzo kako je išlo, ali morat ćemo se truditi. Jednako tako ćemo prvi put dovesti Hrvatsku na investicijski kreditni rejting koji počinje slovom A. Prosječnu mjesečnu neto plaću dovest ćemo na minimalno 1600 eura mjesečno, a minimalnu bruto plaću na 1250 eura mjesečno. Osigurat ćemo svakom djetetu mjesto u vrtiću, jer smo ih do sada obnovili 500, a podijelili smo ugovore za dodatnih 300. Djeca moraju imati sustav obrazovanja, a to znači daljnje investiranje u obrazovnu infrastrukturu u koju ćemo uložiti više od 2 milijarde eura. Ono što je posebno važno, s obzirom da je u srži naših vrijednosti hrvatska obitelj, za svako rođeno dijete majke će dobivati godinu dana mirovinskog staža a dobna granica za mirovinu također će se smanjiti za godinu dana po djetetu - najavio je Plenković, kao i novi rast mirovina, veće kapacitete LNG terminala na Krku, povećanje udjela recikliranja...

Nakon Plenkovićevog govora predstavljen je i novi slogan HDZ-a - "Za sve izazove".

POVEZANI ČLANCI:

Jandroković: Bez vas članova ne bi bilo ovih rezultata

Prvi je riječ preuzeo Krunoslav Katičić koji je predložio radno predsjedništvo i pozvao članove na pozornicu, uz još jedan gromoglasni pljesak.Nakon toga je izvijestio da su sjednici pristupili gotovo svi pozvani članovi stranke, a zatim je mikrofon predao Plenkoviću.

Na dnevnom redu su usvajanje poslovnika, pozdravni govori, izvješće glavnog tajnika o djelovanju stranke, izlaganje predsjednika Sabora i Tome Medveda, zatim izvješće Andreja Plenkovića, panel rasprava te usvajanje zaključaka. Dnevni red je brzo prihvaćen, a usvojen je i poslovnik o radu na koji nije bilo primjedaba, nakon čega je započela glazbena pauza.

Na pozornici se izmjenjuju govornici i videopozdravi čelnika stranaka diljem svijeta koje podržavaju rad HDZ-a. Čelnik Europske pučke stranke obratio se okupljenima video vezom kako bi zaželio sreću u nadolazećoj kampanji i izborima. "Trebaju nam čelnici koji će gledati naprijed. To EPP nudi. Ne predavanje, slušanje. Ne prazne slogane, stvarne promjene" kazao je.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović komentirao je datum izbora, za koji je rekao da ima cilj spriječiti dijasporu u glasovanju. - Hrvati BiH nisu dijaspora, oni su jednakopravan konstitutivni narod - naglasio je i zaradio gromoglasni pljesak. Poručio je da organizacija glasovanja neće biti problem jer će biti proglašen neradni dan.

- Najviše pozdravljam članove HDZ-a kojima želim zahvaliti na svemu što čine za stranku, hvala vam na svakom metru koji ste prešli za HDZ, bez vas ne bi bilo ovih rezultata - započeo je svoje obraćanje Gordan Jandroković, nastavivši o postignućima HDZ-ove Vlade među kojima su izgradnja Pelješkog mosta, ulazak u Schengen, izgradnja LNG terminala, te podizanje plaća i mirovina kao i razna socijalna prava.

- Tko su naši politički protivnici? Imamo nekakvu Grbinovu koaliciju od 11 političkih opcija. Nemaju zajednički program niti zajedničke vrijednosti, jedino što ih povezuje je mržnja prema HDZ-u, prema svima vama. Mi se ne možemo načuditi koliko zlobe, uvreda i kleveta ide na naš račun, i ljudi će to prepoznati. Prepoznat će i nehomogenost i svađe. Splitski SDP za Puljka govori da diktatorski upravlja Splitom. Krešo Beljak rastjerao je HSS i on kao stranka gotovo više ne postoji. Postoji Fokus koji se kao zalaže za privatno poduzetništvo. Pa kakva je to koalicija? Što bi oni napravili sutra da dođu na vlast? - zapitao je i zaradio pljesak.

- Budući da su svjesni koliko su slabi, jer ankete pokazuju da će HDZ uvjerljivo pobijediti, iz očaja idu angažirati kandidata koji nije kandidat. Angažiraju predsjednika Republike koji je spreman kršiti ustav kako bi naškodio HDZ-u. Uzeli su njega, iako nije Bog zna kaj, ali je i takav bolji od Peđe Grbina, koji je mali političar ali veliki čovjek, pa sa svih strana viri njegovo neznanje - zaključio je Jandroković.

Ministar Tomo Medved govorio je o povijesti HDZ-a, naglašavajući kako stranka i danas slijedi ideje Franje Tuđmana i drži se desnog centra. - Temelj samostalne RH jesu hrvatski branitelji, pobjeda u Domovinskom ratu, i naš utemeljitelj dr. Franjo Tuđman. Upravo zato ću vas podsjetiti s čime smo se suočili na početku mandata - kazao je, nastavivši o odnosu institucija prema braniteljima. Oporbi je poručio kako "ovo nije vrijeme za prodavanje magle", referirajući se na ratne sukobe i klimatske promjene koje "zahtjevaju stabilnost, snažne institucije i sposobno vodstvo" naglasio je, dodajući da je HDZ pokazao kako te tri stavke ispunjava.

Podsjetimo, kada je predsjednik Republike Zoran Milanović u petak objavio datum održavanja izbora i svoju kandidaturu, Andrej Plenković bio je u posjetu Osječko-baranjskoj županiji, gdje je na skupu u Vinkovcima komentirao novonastalu situaciju uz pomoć semafora na kojemu je bilo napisano 3:0, aludirajući na treću pobjedu HDZ-a.

- Sad kad su maske pale, do kraja se razotkrio i vratio se u SDP koji je toliko slab i očajan da čak i njega poraženog, lošeg gubitnika iz 2016. vraća sebi na izbornu listu. To pokazuje nepostojanje integriteta čelnika SDP-a. 17. travnja Svjetski je dan cirkusa, idemo na izbore svjesni što je odabrao onaj koji je sam sebi raspisao izbore, a u Rusiji kreće trodnevlje ruskih izbora kada će birati samo Putina. Pozivam na ujedinjenje u jedinstvenoj političkoj utakmici. Ne želimo biti oni kojima će šapu na ramenu držati Rusija – kazao je Plenković u Vinkovcima.

GALERIJA HDZ skup u Osječko-baranjskoj županiji

Zagreb: Govor Andreja Plenkovića na 20. Općem saboru HDZ-a u KD Vatroslav Lisinski
1/14

 

Ključne riječi

Komentara 132

EB
Em-Be.123
11:38 17.03.2024.

Kleptokrati i srebroljupci i lažni domoljubi na okupu....

DU
Deleted user
10:42 17.03.2024.

Tigar je bio i 91. Doduše ne u Tigrovima nego je brzinom divlje mačke sprašio za Pariz.

Avatar Crni labud
Crni labud
09:52 17.03.2024.

Hoće li Puppy biti gost iznenađenja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije