SASTANAK NA VRHU

Večernji doznaje: Zelenski dolazi idući tjedan u Dubrovnik

Zelensky Says Russia Should Attend 2nd Ukraine Summit - Kyiv
Foto: ABACA/ABACA
1/2
01.10.2024.
u 14:08

Plenković je ponovio da će Hrvatska nastaviti pružati kontinuiranu političku, gospodarsku, humanitarnu i vojnu podršku ukrajinskom narodu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dolazi Dubrovnik sljedeći tjedan na summit Ukrajine i zemalja jugoistočne Europe, neslužbeno doznajemo. Skup na vrhu najavljen je ranije, a potvrđen je kad se premijer Andrej Plenković u rujnu sastao s ukrajinskim predsjednikom u Kijevu. Inače, to je bio Plenkovićev treći posjet toj zemlji od početka ruske agresije 2022.
Plenković je detaljnije o summitu govorio intervjuu Bloombergu prije nekoliko dana.

– Osnovna poruka koju želimo poslati je solidarnost i potpora Ukrajini od skupine zemalja koje imaju povijesne veze s ukrajinskim narodom. Želimo ih podržati u njihovim naporima za slobodu i teritorijalnu cjelovitost, ali jednako tako želimo vidjeti kako možemo osigurati da ukrajinsko gospodarstvo funkcionira dobro u okolnostima koje su često vrlo teške – dodao je.

Plenković je ponovio da će Hrvatska nastaviti pružati kontinuiranu političku, gospodarsku, humanitarnu i vojnu podršku ukrajinskom narodu. Dodao je da je na europskoj razini Hrvatska sudjelovala u donošenju odluke o pružanju pomoći vrijedne 50 milijardi eura u sljedeće četiri godine, što je potpora koja uistinu pomaže Ukrajini da funkcionira u trenutku kada je većina njezinih resursa usmjerena na obranu i vojsku. Usto je kazao kako smatra da je upravo ruski predsjednik Vladimir Putin bio najveći promotor proširenja EU, koja je u lipnju pristala otvoriti pregovore s Ukrajinom i njezinim manjim susjedom Moldavijom o članstvu u europskom bloku.

FOTO Prosvjed umirovljenika u Zagrebu

Zelensky Says Russia Should Attend 2nd Ukraine Summit - Kyiv
1/35

Komentara 6

Avatar VargaiBoric
VargaiBoric
15:14 01.10.2024.

Anemični se igra Tita i misli da je neki faktor u svijetu. Btw jel kepec dolazi s vojnim transporterom svog gazde ili francuskim airbusom?

Avatar IvanR
IvanR
14:29 01.10.2024.

Štetocine oba.

ST
strahimir
14:50 01.10.2024.

Drgi gost, dobro nam došao !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije