TOPLIJE OD PROSJEKA

Velika prognoza: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje ovaj mjesec, brojni će se iznenaditi

hladnoća
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/4
03.11.2020.
u 14:24

Trenutačno aktualne sezonske prognoze ukazuju na temperature više od prosjeka i na početku zime. Naravno, to ne znači da neće biti povremenih jačih prodora hladnoće, s njima i snijega.

Danas je pretežno sunčano te iznadprosječno toplo vrijeme. Još prijepodne po kotlinama Like mjestimice je magla, a na sjevernom Jadranu niski oblaci.

Vjetar na kopnu je slab i umjeren jugozapadni, uz obalu Jadrana sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom iznosi od 17 do 22 °C, piše DHMZ.

Početak studenog obilježilo je vrijeme “bez studeni”, štoviše, iznadprosječno je toplo. Iako će sutra i tijekom četvrtka zahladnjeti, i dalje se nastavlja bez izraženije hladnoće u studenom.

U idućem tjednu temperature će i dalje biti u okvirima višegodišnjeg prosjeka, čak i malo iznad u Dalmaciji. U dijelovima unutrašnjosti bit će, pak, tek malo hladnije od prosjeka.

Nakon prve polovine studenog, izgledne su nešto hladnije prilike diljem unutrašnjosti, i do 1 stupanj hladnije, u odnosu na višegodišnji prosjek. Zahladnjet će i na Jadranu, osobito sjevernom i u unutrašnjost Dalmacije, dok bi se duž obale temperature i dalje mogle održati dosta sličnima višegodišnjem prosjeku, navodi N1

U posljednjem tjednu studenog, dugoročna prognoza ponovno ukazuje na toplije prilike, osobito u Dalmaciji. U većem dijelu zemlje temperature bi trebale biti u okvirima višegodišnjeg prosjeka.

Studeni bi tako mogao završiti kao topliji od prosjeka.

Što se oborine tiče, na kopnu bi uglavnom trebala biti u granicama normale, uspoređujemo li s višegodišnjim prosjekom. Duž obale su izglednija odstupanja, pa bi oborine do sredine mjeseca moglo biti i manje od prosjeka.

Podsjetimo da će sutrašnja promjena uglavnom zaobići obalu pa možete računati na nesmetanu jesensku gnojidbu vinograda. Nakon 15.11. moglo bi biti više oborine od prosjeka, na malom dijelu obale, izglednije u Gorskom kotaru i Lici, u tjednu od 16-22.11.

U posljednjem tjednu studenog količina oborine trebala bi diljem zemlje biti u okvirima višegodišnjeg prosjeka.

Trenutačno aktualne sezonske prognoze ukazuju na temperature više od prosjeka i na početku zime. Naravno, to ne znači da neće biti povremenih jačih prodora hladnoće, s njima i snijega.

Moram naglasiti da je riječ o dugoročnoj prognozi koju treba uzeti s dozom opreza.

Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
18:00 03.11.2020.

vrući studeni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije