ZA VEČERNJI TV

Poznati hrvatski astronom o svemirskim okršajima: 'Nadzirat će Mjesec jer od tamo može krenuti napad'

Kina lansirala mikrosatelit
Foto: Jin Liwang
1/4
11.11.2023.
u 12:08

"Znamo da su hakeri napali centre i kontrole satelita. Čak i kad je krenuo rat u Ukrajini, hakeri su napali ruski centar i njihove satelite, bili su isključeni neko vrijeme", ustvrdio je Korado Korlević za Večernji TV

Astronom Korado Korlević gostovao je u studiju Večernji TV-a te komentirao jesu li izgledni svemirski okršaji, odnosno ratovi. "Postoji nešto što zovu 'svemirske snage, ali to je trenutno jedno zezanje. Nitko nema sredstva za nešto tog tipa napraviti", kazao je uvodno. Na pitanje postoji li svemirsko naoružanje, istaknuo je: "Da, postoji. Ne na način na koji bi se moglo zamisliti jer postoje međunarodni ugovori 60-ih godina potpisani da se neće ta proliferacija oružja širiti u svemir. Postoje špijunski sateliti, postoje neka oružja, tipa lovci špijunskih satelita ili uništivači satelita, ali to nije razvijeno do te mjere da možemo reći: 'Ovo je novo bojište'. Na svu sreću da nije tako. Da nije tih 60-ih godina to potpisano, gore bi zbilja bilo svega". 

"Tako da, recimo da nije onako očajna situacija kakva bi mogla biti, ali da su svi shvatili da je to onaj sljedeći korak, radi se jako na tome", kaže. Govoreći o trenutnoj situaciji na tom području, ističe kako nitko neće javno obznaniti takve informacije s obzirom na to da one spadaju u "najtajnije tajne". 

"Ono što možemo znati su projekti razvoja prije nego što su osnovane američke svemirske snage prije par godina. Znači, znamo da će napraviti sustav nadzora, da će biti sigurno nadzor oko Mjeseca jer je Mjesec jedno mjesto od kuda može krenuti napad. Jako je komplicirana situacija. Trenutno su špijunski sateliti vrh vrhova onoga što treba napraviti, bez njih svi su slijepi i gluhi", 

VEZANI ČLANCI:

Jako se malo zna, kako kaže, o tome je li bilo pojedinih bitki. "Znamo, recimo, da se jedan kineski špijunski satelit približio američkom špijunskom satelitu. Izgleda da ga je proučavao i slikao. Svi su oni pucali na svoj satelit, ne možeš na tuđi jer je onda frka", tvrdi. 

09.11.2023., Zagreb - Gost Vecernji TV Korado Korlevic sa novinarkom Petrom Balijom. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

"Sigurno se radi na sustavima za ukrasti tuđi satelit. Znamo da su hakeri napali centre i kontrole satelita. Čak i kad je krenuo rat u Ukrajini, hakeri su napali ruski centar i njihove satelite, bili su isključeni neko vrijeme", ustvrdio je te pojasnio kako to predstavlja veliki problem te kako se sustav potom treba resetirati. 

VIDEO Polarna svjetlost snimljena sa Sljemena

Komentara 6

Avatar Behemot
Behemot
14:58 15.11.2023.

Mjesec je ključna odskočna točka za osvajanje Svemira. Pravo je čudo i nepoznanica zašto već 50 godina nema gore postaje i brodogradilišta svemirskih brodova.

ST
stelladimare
15:36 11.11.2023.

Rusi prave vlastiti internet za zemlje BRICS-a, "jedinstveni inkluzivni kiberneticki prostor'', u kojem ce prevladavati tradicionalne vrijednosti i dobrota, u skladu sa civilizacijskim dostignucima po mjeri covjeka. --- Sve vise svijeta je odusevljeno BRICS-om, oni spasavaju nasu civilizaciju od pomora ljudskoga roda, zato sto su ovi ljudozderi na Zapadu unistili svijet i unakazali covjeka do neprepoznatljivosti, ucinili Zonbie od ljudi. PS. - Kolapsirao kreditni rejting Amerike. Agencija za kreditni rejting Moody's im sasjekla rejting iz "stabilan" u "negativan.'' . Ovo znaci i kraj rata u Ukrajini, ali Zeleni je rekao da ce ga Europa uzgajati ako mu Amerika ne da vise novce.

CH
chemica
13:07 11.11.2023.

Nekad su Rusi držali do potpisanog. Kad nešto potpišeš, za sva je vremena. Ne možeš se izmotavati da je to potpisao onaj nekada davno prije tebe pa se to tebe ne tiče. Temelji pravednog međunarodnog poretka kojeg je Rusija danas odlučila uništiti kršeći sve moguće sporazume.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije