IZGUBIO SUPRUGU, DJECU I UNUKA

VIDEO Novinar Al Jazeere u eteru pratio napade na Gazu pa saznao da mu je poginula obitelj

Palestinians work to rescue people at the site of an Israeli strike on a residential building in Gaza City
Foto: Stringer/REUTERS
1/15
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.10.2023.
u 22:33

"Njihov dom bio je meta u kampu Nuseirat u središtu Gaze, gdje su potražili utočište nakon što su raseljeni zbog početnog bombardiranja u njihovom susjedstvu", navodi se u priopćenju Al Jazeera Media Networka

Supruga, sin, kći i unuk Waela Dahdouha, šefa dopisništva Al Jazeere Arabic u Gazi, ubijeni su u izraelskom zračnom napadu. Dahdouh je snimljen u bolnici, gdje su bila tijela članova njegove obitelji. Po izlasku je kazao: "Jasno je što se dogodilo. Riječ je o nizu ciljanih napada na djecu, žene i civile".

"Ovo je ‘sigurno’ područje o kojem je govorila okupacijska vojska", dodao je. Neki članovi njegove obitelji, uključujući unuku, preživjeli su napad na kuću u kojoj su boravili u izbjegličkom kampu Nuseirat, piše Al Jazeera

Mohamed Moawad iz Al Jazeere kazao je kako je Dahdouh vijest o smrti obitelji primio dok je u eteru pratio udare na Gazu. Prema Al Jazeeri Arabic, Dahdouhov sin Yehia je ozlijeđen, a liječnici su morali izvesti hitan zahvat kako bi sanirali ozbiljnu ranu na njegovoj glavi. Zahvat je morao biti obavljen u bolničkom hodniku, a liječnici su se mučili s pronalaženjem odgovarajućih instrumenata. U konačnici, ranu su mu morali zaštiti nekirurškim koncem. 

"Neselektivni napad izraelskih okupacijskih snaga rezultirao je tragičnim gubitkom Dahdouhove supruge, sina i kćeri, dok je ostatak njegove obitelji zatrpan pod ruševinama", navodi se u priopćenju Al Jazeera Media Networka.

"Njihov dom bio je meta u kampu Nuseirat u središtu Gaze, gdje su potražili utočište nakon što su raseljeni zbog početnog bombardiranja u njihovom susjedstvu, nakon poziva premijera Netanyahua svim civilima da se presele na jug", dodaje se.

Govoreći iz Gaze, Al Jazeerina reporterka Youmna Elsayed rekla je: “Srceparajuće je izvještavati o Waelovoj obitelji i vidjeti koliko je slomljen". Dodala je kako je on ostao u Gazi unatoč svim prijetnjama i upozorenjima te nije stao s radom 19 dana zaredom. "Nije htio otići", istaknula je. 

VEZANI ČLANCI:

Netanyahu: Izrael priprema kopnenu invaziju na Gazu

Izrael priprema kopnenu invaziju na Gazu, rekao je premijer Benjamin Netanyahu u televizijskom obraćanju u srijedu, no odbio je iznijeti bilo kakve informacije o operaciji i kad bi do nje trebalo doći. Rekao je da će odluku o tome kad bi snage trebale ući u palestinsku enklavu, koju kontrolira islamistički pokret Hamas, trebao donijeti poseban vladin ratni kabinet, u kojemu je i čelnik jedne od centrističkih opozicijskih stranaka.

"Već smo ubili tisuće terorista i ovo je samo početak", rekao je Netanyahu. "Istovremeno, pripremamo se za kopnenu invaziju. Neću reći kad, kako ili koliko. Neću također govoriti o različitim kalkulacijama koje provodimo, a kojih je javnost uglavnom nesvjesna, a tako i treba ostati."

Izrael danima intenzivno bombardira gusto naseljenu Gazu nakon Hamasova napada 7. listopada u kojem je stradalo 1400 ljudi. Više od 6000 Palestinaca ubijeno je u bombardiranju, prema ministarstvu zdravstva Gaze. Netanyahu, koji dosad nije preuzeo odgovornost za sigurnosne propuste koji su doveli do Hamasova napada, rekao je da će svi uključeni odgovarati.

"Skandal će se u cijelosti istražiti", rekao je. "Svatko će morati objasniti, ja također. No do toga će doći tek nakon rata."

Ranije, Wall Street Journal izvijestio je da se Izrael složio s odgodom invazije na Gazu, dok SAD ne rasporedi svoju proturaketnu obranu u regiji.

Reuters je u ponedjeljak izvijestio da je Washington savjetovao Izraelu da odgodi kopneni napad na Pojas Gaze i da Katar, koji posreduje s palestinskim milicijama, drži obaviještenim, s obzirom na to da nastoji osloboditi više talaca i pripremiti se na mogući širi regionalni rat.

Ključne riječi

Komentara 14

HO
homofobic
01:30 26.10.2023.

Izraelcani " neselektivnim" napadima na Hamas nanose puno zrtava civilima. Hamas je s e l e k t i v n o napao i poubijao c i l j a n o izraelske civile a vojnici su nastradali jer su se slucajno nasli na putu. Neka mi netko pojasni sta je manje eticno ili vise zlocinacki!

ST
Stvarnost
06:16 26.10.2023.

Humanitarna katastrofa ovo me podseca na Hitlera ubiti 100 ljudi za jednog nemackog vijnika samo su cifre dosta vece

HO
homofobic
01:38 26.10.2023.

U ljudskoj povijesti, pa cak i novijoj, je uvijek bilo uobicajeno da pobjednik zauzme teritorij pobjedenoga i njime raspolaze kako mu se svidi. To je presedansko. obicajno pravo pa prema tome i medunarodno pravo! Sile pobjednice Prvog svjetskog rata su medusobom podjelile djelove Otomanskog Imperija i kreirale nove, nikada ranije postojane drzave. Sve drzave osim Izraela su doslovno specificirane da to budu drzave naroda koji na tom teritoriju zive a jedino za Izrael je specificno navedeno da ce to biti zidovska drzava! Ne vidim zasto se nacisticko antisemitske horde nakon 75 godina konacno ne pomire s stvarnoscu da je Izrael drzava Zidova!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije