izuzetno otrovno

VIDEO Pojavile se snimke: Koriste li Rusi zabranjeno fosforno streljivo?

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
22.03.2022.
u 21:46

To je kemijsko oružje zabranjeno prema Ženevskoj konvenciji

Na internetu se pojavio video koji navodno prikazuje zračne napade na ukrajinski grad Kramatorsk, koji se nalazi na istoku Ukrajine. Pojavili su se i razni drugi izvještaji o ruskim snagama koje navodno koriste zabranjeno fosforno streljivo u tom području, javlja Guardian.

Oleksij Bilošitski na svom Twitteru objavio je video koji navodno prikazuje bijeli fosfor koji gori u dodiru s asfaltom i to prepoznatljivim bijelim dimom. Uz video je napisao: 'Još jedan dokaz fosforne bombe koju koriste ruski vojnici'.

Upotreba bijelog fosfora kao oružja je zabranjena. To je kemijsko oružje zabranjeno prema Ženevskoj konvenciji jer je izuzetno otrovno i doslovno može spaliti kožu i kosti ako dođe u doticaj s čovjekom. Bijeli fosfor postaje lako zapaljiv na temperaturi zraka od 30 stupnjeva, a vatru koju stvara je teško gasiti. Organizacije i grupe za ljudska prava kritiziraju upotrebu takvog oružja u naseljenim zonama, jer mogu ubiti i izmrcvariti ljude spaljivanjem do kosti.

Ključne riječi

Komentara 4

JO
jorgen
21:56 22.03.2022.

"navodno prikazuje bijeli fosfor" - a snimka toliko uvjerljiva da može biti bilo što, plus zanimljivost da se snimatelj ne boji otrovanja fosforom. Kako loša propaganda, pa ovo definitivno šiša sve one pokušaje pokapanja sjevernokorejskih dužnosnika koji su zatim po pet puta uskrsnuli. Ovo čak šiša i američke priče o iračkom WMD-u kao i scenarije Bijelih kaciga u Siriji.

JM
Jmjm
04:10 23.03.2022.

Pricate gluposti,u ratu nije nista zabranjeno dok to ne dokazete,nitko nije dobio rat ako nije ubijao civile i to je jedina istina

Avatar nekakav
nekakav
07:00 23.03.2022.

kad je izrael bacao fosfor po palestincima, niste se zabrinjavali. izrael nije dozvolio da se o tome uopće i negdje raspravlja, amerikanac u un-u blokirao raspravu o tome. drugo, neki spominju kazetne bombe... ne, nisu zabranjene, već je preporuka da ih se ne koristi, neke zemlje potpisale sporazume da ih neće koristiti, neke nisu, nema nikakve obaveze. kad su ameri razorili raqqu u siriji, niste objavljivali snimke, a bilo je što za snimati. čemu dvostruka mjerila? naši i vaši? shvaćate da tu nema naših i njihovih?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije