VEČERNJI TV

VIDEO Ustavnopravni stručnjak o slučaju braće Mamić: 'Ovdje ostaje jedna velika enigma'

Osijek: Mato Palić, ustavni stručnjak
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/4
29.08.2024.
u 15:38

Po ovome proizlazi da braća Mamić nisu mogli izvući korist za sebe, već da ju je izvukao gospodin Vrbanović kojem je sud ukinuo presudu i vratio postupak na početak, poručio je Palić

Obrata u slučaju suđenja braći Mamić ipak nema. Europski sud za ljudska prava objavio je ovog četvrtka kako Zoranu i Zdravku Mamiću nije povrijeđeno pravo na pravično suđenje u prvom suđenju za izvlačenje novca iz Dinama, što samim time znači i da se njihova presuda ne može poništiti i vratiti na početak. Ovu odluku malo je detaljnije prokomentirao i ustavnopravni stručnjak Mato Palić koji je bio gost u današnjoj emisiji Večernji TV-a.

- Ova odluka me u jednom dijelu iznenadila, a u jednom i nije, sve zavisi koji segment je u pitanju. Ključno pitanje koje je bilo postavljeno je moguća povreda prava na pravično suđenje koja je zajamčena i Europskom Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i hrvatskim Ustavom. Mi imamo situaciju da je sudac primio od gospodina Mamića sat i time se kontaminirao za donošenje bilo kakvih odluka u predmetu koji se vodio u Osijeku, a koji je vezan uz izvlačenje novaca iz Dinama - objasnio je na samom početku Palić ono što se događalo. Kada se govori o Europskom sudu za ljudska prava, Palić kaže da je ''relativno teško'' prijeći prvu prepreku, a to je da oni ne odbace zahtjev u samom startu.

- Kad odluče ući u meritum onda je nekakva dosadašnja praksa da je uspjeh nešto veći nego kad vas odbace u startu. ESLJP je relativno šturo obrazložio neke argumente koje je iznio u ovom slučaju, a tu ostaje velika pravna enigma - ESLJP tvrdi kako ne može podnositelji, braća Mamić, izvući korist iz činjenice što on kontaminira pravosuđe i pokušava utjecati na suca davanjem mita, s čime bismo se mogli složiti. Međutim, s druge strane imamo situaciju da se gospodin Damir Vrbanović, protiv kojeg se vodio postupak zajedno s braćom Mamić, obratio Ustavnom sudu RH i njegova ustavna tužba je usvojena jer je sudac u odnosu na njega bio sporan jer je bio kompromitiran, dok u odnosu na braću Mamić nije bio sporan, s time da se radi o sucu koji je sudjelovao u postupku i braće Mamić i Vrbanovića.

- S logičkog aspekta je jako teško objasniti da je za neke sporan, a za druge nije. Po meni bi bilo puno lakše objasniti na način da ako jedan sudionik u postupku kontaminira suca, onda je taj sudac kontaminiran u odnosu na sve optuženike, a ne samo u odnosu na one koji kontaminiraju. Po ovome proizlazi da braća Mamić nisu mogli izvući korist za sebe, već da ju je izvukao gospodin Vrbanović kojem je sud ukinuo presudu i vratio postupak na početak. Ja tu pritom ne komentiram jesu li krivi ili nisu, o tome će odlučivati sud - dodao je.

Kolike su bile šanse da odluka bude drugačija?

POVEZANI ČLANCI:

- Teško je to procijeniti, ali šanse nisu bile velike ako gledamo sadržaj odluke Ustavnog suda koji je o tome odlučivao u sustavu od 13 sudaca, što radi samo iznimno u slučajevima bitnim predmetima. Oni su se pozivali na velik broj odluka ESLJP-a jer su znali da će se to pitanje raspravljati i tamo, ali je nejasna odluka u slučaju gospodina Vrbanovića - komentirao je.

Priča je tu završena, odgovorio je Palić na pitanje imaju li braća Mamić još kakve alate na raspolaganju u ovom slučaju, no kad je u pitanju drugi postupak protiv njih, ustavnopravni stručnjak kaže da bi bilo što prognozirati bilo - nezahvalno. 

Komentara 10

Avatar anlaser
anlaser
17:23 29.08.2024.

Nevezano za Mamiće ako je tu išta enigma onda je to Hrvatsko sudstvo !

JO
JozoM
17:30 29.08.2024.

Tko se slaže sa mišljenjem ovog stručnjaka?

HR
hrza
17:24 29.08.2024.

Nije to enigma. Namagarcili su vas sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije