BROJ I DALJE RASTE...

VIDEO Za ovo mjesto kažu da je 'žitnica Turske'. Prijeti mu katastrofa, otvorilo se 2600 ogromnih vrtača

Ilustracija
Luka Stanzl/PIXSELL
08.09.2024.
u 11:51

Više od 2.600 vrtača na turskoj ravnici Konya predstavlja ozbiljnu prijetnju za poljoprivredu i stambena područja, a njihov broj raste zbog suše i prekomjerne upotrebe podzemnih voda.

Ravnica Konya u Turskoj, poznata kao "žitnica zemlje", suočava se s naglim porastom broja vrtača. Ove vrtače, koje variraju u veličini, ugrožavaju poljoprivredne aktivnosti i sve su bliže stambenim područjima. Prema najnovijim podacima, njihov broj je premašio 2.600, a glavni uzrok su suša i nekontrolirana upotreba podzemnih voda.

Najviše pogođeni okruzi uključuju Cihanbeyli, Yunak, Kulu, Sarayönü i Kadınhanı, koji su poznati po visokim prinosima žitarica. Uprava za katastrofe i hitne slučajeve (AFAD) i Centar za istraživanje vrtača na Tehničkom sveučilištu Konya pomno prate razvoj situacije i traže preventivne mjere, javlja Euronews.

Prema trenutnim podacima, vrtače se sada kreću prema kritičnijim lokacijama, kao što su naseljena područja, energetske investicijske zone i područja s visokom poljoprivrednom aktivnošću, za razliku od ranijeg pojavljivanja u uglavnom izoliranim područjima. Stručnjaci ističu da će vrtače uvijek postojati, ali ljudska aktivnost doprinosi njihovom sve većem broju.

VEZANI ČLANCI:

FOTO Jedan od najljepših dvoraca nadomak Zagreba ima jezivu povijest, godinama je trunuo, a sada čeka renesansu

Ilustracija
1/48
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije