otvoren 8.DORF

Vinkovačkoj likovnoj publici predstavilo se devetero mladih umjetnika

DORF
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/5
06.03.2014.
u 21:40

Projekt ARTisFACT čini devet mladih umjetnica i umjetnika s područja Vinkovaca, koji su netom završili svoje likovno-umjetničko obrazovanje na čak pet različitih akademija

U okviru 8. DORF-a Festivala dokumentarnog rock filma, koji je večeras i otvoren, u vinkovačkoj Galeriji likovnih umjetnosti Slavko Kopač, večeras je otvorena izložba devetero mladih likovnih umjetnica i umjetnika iz Vinkovaca uz jednog iz Komletinaca. Zajednička vinkovačka izložba je nastala kao projekt ARTisFact kojega je vodio vinkovački akademski slikar i profesor na Umjetničkoj likovnoj akademiji u Osijeku, Marko Šošić. Što je i zašto ARTisFACT, pojašnjeno je u predgovoru neobičnog, ali zanimljivog kataloga u kojemu su predstavljeni mladi umjetnici.

Projekt ARTisFACT čini devet mladih umjetnica i umjetnika s područja Vinkovaca, koji su netom završili svoje likovno-umjetničko obrazovanje na čak pet različitih akademija, piše u katalogu. Kako se radi o mladim autoricama i autorima, od kojih su se tek pojedini pojavili na likovnoj sceni, ovom izložbom će se predstaviti u okviru Projekta ARTisFACT. Iako se njihova umjetnička ideja i produkcija prostire od figurativnog do apstraktnog, akademskog i konceptualnog, pri čemu su i teme kojima se inače bave isto tako različite, u ovom projektu ih okuplja isti motiv - muzika i film, kao poruka i kao medij sam za sebe. Devet mladih autora, Domagoj Burilović, Martina Đerđ, Vjekoslav Filipović, Ksenija Jurišić, Ivan Matančević, Ivan Miletić, Slavica Salak Balenović, Nikolina Starčević Vorgić i Zoran Šimunović nova su i potencijalna snaga, kojima se nudi odgovornost da na sebe počnu preuzimati umjetnički segment Grada.

Zajednička tema s devet različitih interpretacija u akvarelu, ulju, klasičnoj i digitalnoj grafici, video uradci i instalacije, predstaviti će ovaj bogati likovni opus u suvremeni(ji)m medijima, s kojima se publika susrela tek mali broj puta do sada.

Izbornik Marko Šošić, akademski slikar osmislio je prvo okupljanje i predstavljanje mladih umjetnika.

- Većini im je ovo prvi javni nastup i prvi iskorak među galerijske konzumente, nekima i prvo poznanstvo s ostalim članovima Projekta. Ovakva "umjetna" tvorevina kao što je ARTisFACT, okupljena je s ciljem izvedbe zajedničke izložbe, a to je uvijek izazov, kako zbog motivacije pojedinih autora, tako i zbog različitih umjetničkih poetika koje imaju - kaže Marko Šošić.

Večeras je u vinkovačkom Gradskom kazalištu Joza Ivakić otvoren 8. DORF na kojemu će poklonici glazbenih dokumentaraca do nedjelje vidjeti 17 hrvatskih i stranih filmova, niz predstavljanja knjiga, izložbi, a moći će sudjelovati u panel raspravama o temama vezanim za filmove koji će biti prikazani na ovogodišnjem DORF-u. Nakon svečanosti otvaranja, premijerno su prikazani filmovi sa Film it LouD radionice i dokumentarac hrvatske autorice Željke Kovačević "Živim u Barakama".

>> U Vukovaru započeo trodnevni filmski program, došao i Leon Lučev

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije