Novo rješenje

Više od 30.000 hrvatskih građana koristi e-cigarete, no većina ih nakon korištenja odlaže na krivo mjesto

Foto: Shutterstock
1/2
03.09.2024.
u 11:51

Unatoč činjenici da se značajan dio duhanskih umetaka kao i većina komponenti bezdimnih uređaja, uključujući jednokratne e-cigarete, mogu reciklirati, najčešće završavaju gdje ne bi smjele – u miješanom komunalnom otpadu.

E-cigarete sadrže baterije i druge elektroničke komponente koje mogu sadržavati štetne tvari poput litija. Ako se ne recikliraju pravilno, ove komponente mogu uzrokovati zagađenje i predstavljati opasnost u postrojenjima za obradu otpada, poput rizika od požara. Uz to, bacanjem e-cigareta u komunalni otpad propušta se prilika za recikliranje ovih materijala i smanjenje potrebe za proizvodnjom novih sirovina, što dodatno štiti okoliš.

Oko 30.000 hrvatskih građana koristi e-cigarete, a u Americi svake sekunde 4 e-cigarete završe u smeću. Problem je posebno izražen u zemljama s velikim brojem korisnika, gdje se procjenjuje da milijuni e-cigareta svake godine završe na odlagalištima. Ovaj trend ima značajne ekološke posljedice zbog toga što e-cigarete sadrže plastiku, metale i kemikalije koje se ne razgrađuju lako i mogu uzrokovati onečišćenje okoliša.

 

Program recikliranja odsad dostupan u Hrvatskoj

Od sada je moguće reciklirati iskorištene bezdimne uređaje, e-cigarete i duhanske umetke, zahvaljujući inicijativi Philipa Morrisa Zagreb, koji je pokrenuo jednostavan program prikupljanja i recikliranja jednokratnih e-cigareta, iskorištenih uređaja za grijanje duhana i duhanskih umetaka svojih brendova u 13 gradova diljem Hrvatske s ciljem smanjenja utjecaja bezdimnih proizvoda na okoliš. Kroz Kružni program upravljanja otpadom iz bezdimnih proizvoda Philip Morris Zagreb usmjeren je na smanjenje količine otpada koji stvaraju takvi proizvodi, recikliranjem i energetskom oporabom.

Foto: Shutterstock

“Dio naše globalne vizije budućnosti bez duhanskog dima uključuje odgovorno upravljanje utjecajem bezdimnih proizvoda na okoliš. U okviru tog nastojanja, uveli smo Kružni program upravljanja otpadom od bezdimnih proizvoda i u Hrvatskoj, a koji omogućuje odgovorno postupanje sa starim uređajima i umetcima”, izjavila je Ivana Staneković Šavor, rukovoditeljica razvoja strategije i  voditeljica projekta Kružnog programa u Hrvatskoj tvrtke Philip Morris Zagreb.


Kako funkcionira program?

Posjetom najbližem odabranom prodajno-servisnom mjestu, moguće je predati stari uređaj za grijanje duhana i preuzeti besplatnu vrećicu za povrat duhanskih umetaka, kao i vrećicu za povrat jednokratnih e-cigareta Philip Morris brendova. Vrećicu je moguće vratiti na jedno od 20 odobranih prodajno-servisnih mjesta u 13 gradova diljem Hrvatske. 

Prikupljene uređaje za grijanje duhana Philip Morris Zagreb šalje u centar za recikliranje, gdje se dijelovi koji se mogu reciklirati odvajaju i podvrgavaju procesu recikliranja, dok se ostali materijali energetski oporabljaju. U odnosu na duhanske umetke, duhan i metalni dio vraćenih umetaka će se reciklirati, a ostatak će se energetski oporabiti. 

Cilj je maksimalno iskoristiti resurse pri čemu se, primjerice, čak 93% udjela materijala u jednokratnim vape uređajima može reciklirati i ulazi u postupak recikliranja nakon povrata. 

 

Globalni ciljevi koji vode budućnosti bez duhanskog dima 

Budućnost bez dima, uz adresiranje utjecaja na okoliš, cilj je tvrtke Philip Morris International, vodeće međunarodne duhanske tvrtke, koja je od 2008. godine u razvoj bezdimnih proizvoda uložila 12,5 milijardi dolara. Pri tome je cilj PMI-ja da svi novi bezdimni elektronički uređaji koji će biti predstavljeni na tržištu od kraja 2025. imaju certifikat eko dizajna. 

Eko dizajn obuhvaća svaki aspekt životnog ciklusa proizvoda, od odabira materijala i nabave do proizvodnje, distribucije, upotrebe i upravljanja na kraju životnog vijeka. Također, vodi se računa o uštedi energije, smanjenju potrošnje prirodnih resursa i produljenju životnog vijeka proizvoda obzirom na dostupne materijale, elektroniku i mehaničke komponente. U ambalaži se teži upotrebi primarno obnovljivih i reciklabilnih materijala. Plastična folija oko pakiranja jednokratnih bezdimnih proizvoda i sekundarno kartonsko pakiranje dizajnirani su za recikliranje. Smanjujući materijal za pakiranje, veličinu, volumen i težinu, tvrtka na taj način dodatno smanjuje ugljični otisak.

Foto: Shutterstock

„Nove tehnologije donose brojne prednosti u naš svakodnevni život, ali s njima dolazi i odgovornost za upravljanje njihovim utjecajem na okoliš. Inovativni proizvodi, osim što su korisni, mogu biti i održivi ako od samog početka uzmemo u obzir njihov cjelokupni životni ciklus, uključujući i osmišljavanje rješenja za pravilno upravljanje otpadom. Upravo takav pristup primjenjujemo u razvoju naših bezdimnih proizvoda kako bismo punoljetnim pušačima ponudili, iako ne bez rizika, manje štetne alternative od cigareta i to nastojimo učiniti na način koji je održiviji za okoliš,“ zaključila je Darija Jurica Vuković, rukovoditeljica regulatornih poslova i održivosti tvrtke Philip Morris Zagreb.

 

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Philip Morris Zagreb.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije