ZAGAĐENJA IZ SUSJEDNE BOSNE I HERCEGOVINE

Više od milijun kuna za mjerenje zraka u Slavonskom Brodu

20.04.2009.
u 10:29

Sve učestalije optužbe građana Slavonskog Broda o onešišćenju zraka zbog rada Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu susjedne BiH polučile su i peticiju kojom se traži od nadležnog ministarstva poduzimanje hitnih koraka u sprečavanju ove ekosituacije.

Tim je povodom i ministrica Marina Matulović Dropulić primila delegaciju Grada Slavonskog Broda na čelu s gradonačelnikom Mirkom Dusparom koji su joj uručili peticiju, dok je ona izvijestila o svim poduzetim radnjama u vezi s postavljanjem mjerne postaje za kakvoću zraka te drugim postupcima vezanim uz početak rada Rafinerije u Bosanskom Brodu zbog kojega se u susjednom Slavonskom Brodu stalno osjeća smrad.

Više od godinu dana Ministarstvo vanjskih poslova poduzima korake za dobivanje informacija o radu Rafinerije u Bosanskom Brodu, objasnila je ministrica. Najavljeno je kako će se i dalje tražiti informacije u duhu dobrosusjedske međudržavne suradnje o stvarima zaštite okoliša, s obzirom da BiH nije potpisnica Espoo konvencija.

Za županijsku postaju za mjerenje kakvoće zraka Brodsko-posavska županija osigurala je 250.000 kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 600.000 kuna, a Grad Slavonski Brod treba osigurati 250.000 kuna, objasnili su u ministarstvu.

Gradnja te postaje u nadležnosti je Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda. Državna postaja za mjerenje kakvoće zraka planirana je za 2010. godinu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije