IZ ISTE ŽUPANIJE

Slučajevi 'posrnulih' HDZ-ovaca na istoku Hrvatske: Neki bivši ministri gulili krumpir, a neki će u zatvor

Foto: Kolaž/Pixsell
1/5
24.09.2024.
u 17:34

Razgovarali smo na ovu temu i s nekim mještanima s krajnjeg istoka Hrvatske koji napominju kako tu treba uvijek praviti razliku od čovjeka do čovjeka jer nisu svi isti.

Vukovarsko – srijemska županija je više od 30 godina, od provedenih prvih demokratskih izbora, jedna od najčvršćih i najsigurnijih utvrda HDZ-a u Hrvatskoj. U prilog tome govore i izborni rezultati koje iz izbora HDZ ostvaruje u najistočnijoj hrvatskoj županiji koja je slijedom toga u raznim vladama koje je vodio HDZ dala i niz ministara i državnih tajnika. Bilo je tu, a ima ih i danas, koji su puno toga za stranku odrađivali iz sjene ne eksponirajući se previše u medijima.

Međutim, u isto vrijeme također godinama unazad događa se i da neki od čelnika HDZ-a iz Vukovarsko – srijemske županije imaju manjih ili većih problema sa zakonom te da njihova imena pune novinske stupce. I danas se mnogi sjećaju predsjednika županijskog HDZ-a i ministra poljoprivrede Petra Čobankovića koji je u aferi Planinska priznao da je pomagao bivšem premijeru Ivi Sanaderu u nezakonitim radnjama prilikom kušnje zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu te se potom nagodio za kaznu dobrotvornog rada.

Tako su ga mediji snimili kako guli krumpir u pučkoj kuhinji Caritasa. I slučaj sada već bivšeg predsjednika županijskog HDZ-a i ministra obrane Maria Banožića radi prometne nesreće u kojoj je smrtno stradala jedna osoba završit će se na sudu. Odmah poslije nesreće premijer Andrej Plenković je smijenio Banožića koji se niti kao ministar nije baš proslavio. Nakon prometne nesreće doznalo se i da je Banožić u vrijeme nesreće imao alkohola u krvi (0,20 promila) ali i da je na privatnom vozilu s kojim je skrivio nesreću pravio i određene preinake. Na sudu će završit i bivša ministrica EU fondova Gabrijela Žalac kojoj će se sudit za aferu vjetroelektrane ali i da je svoje privatne troškove podmirivala sredstvima ministarstva i europskih fondova.

>> FOTO Teška nesreća Marija Banožića u studenom prošle godine

1/17

Kod nje je zanimljivo da se u slučaj uz DORH uključio i Europski ured javnog tužitelja (EPPO). Radi dvije prometne nesreće koje je skrivio, pri čemu je u obje imao alkohola u krvi, ostavku je dao i bivši župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić. On je prije dužnosti župana obnašao i dužnost načelnika Općine Andrijaševci ali i direktora Šumarije Vinkovci. I ime bivšeg gradonačelnika Županje Davora Miličevića i saborskog zastupnika se više puta provlačilo kroz medije i to zato što je kupovao veće količine kulena, kobasice, slanine i drugih slavonskih delicija od jedne mesnice u Županju za koju se sumnja da joj je upravo Miličević jedan od suvlasnika. Slučaj je završio na Povjerenstvu za sukob interesa, a Miličević je izgubio na prošlim lokalnim izborima u utrci za gradonačelnika Županje.

Međutim, zato je ubrzo poslije toga zbrinut u Vukovarsko – srijemsku županiju gdje obnaša dužnost pročelnika Upravnog odjela za pravne poslove i opće poslove. Posljednji u nizu od jačih HDZ-ih igrača iz Vukovarsko – srijemske županije, koji je imao ili ima problema sa zakonom, je sada već bivši gradonačelnik Otoka i saborski zastupnik Josip Šarić. Njega USKOK tereti da je službenom bankovnom karticom Grada Otoka plaćao privatna putovanja, a koristio je i za obitelj i prijatelje i tako proračun oštetio za najmanje 243.800,25 kuna. Uz spomenute osobe mediji su pisali i o nizu drugih načelnika i gradonačelnika iz reda HDZ-a koje se prozivalo i optuživalo za najrazličitije stvari.

Razgovarali smo na ovu temu i s nekim mještanima s krajnjeg istoka Hrvatske koji napominju kako tu treba uvijek praviti razliku od čovjeka do čovjeka jer nisu svi isti. Međutim, bilo je i onih koji su govorili kako je vjerojatno to radi zraka, vode, posljedica rata, hrane…

- HDZ je najjača politička opcija u županiji što pokazuju i naši izborni rezultati. Ovo što se spominje je činjenica ali i pokazatelj da nitko nije iznad zakona zato što je član stranke ili obnaša neku dužnost. Kao aktualni predsjednik HDZ-a Vukovarsko – srijemske županije pozvao bih sve naše članove, a posebno one koji su na nekim dužnostima, da svoj posao rade kvalitetno i odgovorno. Isto tako pozvao bih i pravosudna tijela da također svoj posao rade kvalitetno bez obzira o kome se radi. Nitko ne može biti iznad zakona i to moraju svi znati i tako se ponašati – rekao je predsjednik županijskog HDZ-a Ivan Bosančić. 

Komentara 3

PA
pan-am
18:26 24.09.2024.

Tko krade ne boji se gladi !

SI
Sivooki
17:54 24.09.2024.

Super. No, da bi članak bio uvjerljiv, lijepo bi bilo napisati i koji su pokrenuti postupci završili oslobađajućom presudom, iako su ljudi bili razlačeni do iznemoglosti. Također, lijepo bi bilo čitati članak u kojemu su pobrojani SDPovi dužnosnici , IDSovi, GLASovi,......koji su, nekim čudom, završili na sudu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije