VREMENSKA PROGNOZA

Teška noć u Dalmaciji: U ponoć je ovaj grad mjerio čak 35 stupnjeva! Danas za dio Hrvatske crveni alarm

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL/DHMZ
1/2
29.07.2024.
u 07:49

"Toplinski val. Maksimalna temperatura > 34°C; Minimalna temperatura > 26°C. Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama", navode.

Državni hidrometeorološki zavod najavio je visoke temperature u ponedjeljak. "Pretežno sunčano, ujutro u unutrašnjosti s umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a poslijepodne i umjeren sjeverozapadnjak. Najviša temperatura od 27 do 31, na sjevernom Jadranu i u Dalmaciji između 32 i 37 °C", navode. Meteoalarm je proglašen za dio Hrvatske. Žuti meteoalarm, odnosno da je vrijeme potencijalno opasno proglašeno je za kninsku regiju, zapadnu obalu Istre, Kvarner, sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju, što zbog visokih temperatura, a što zbog jake bure. Narančasti meteoalarm, što znači da je vrijeme opasno, proglašeno je za riječku regiju i Velebitski kanal. Vrijeme će biti izuzetno opasno na području splitske i dubrovačke regije, zbog čega je tamo proglašen crveni meteoalarm.

"Toplinski val. Maksimalna temperatura > 34°C; Minimalna temperatura > 26°C. Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama", navode.

Crveni meteoalarm u splitskoj i dubrovačkoj regiji dolazi nakon posebno vruće noći koju su podnijeli stanovnici Dalmacije. Naime, u nedjelju navečer bura je zapuhala na Jadranu, a vjetar je bio praćen rastom temperature zraka, što znači da je bura imala fenski učinak. U Baškoj Vodi je u ponoć zabilježeno je čak 35 Celzijevih stupnjeva, piše Dalmacija Danas. Fenski učinak bure jasno se vidi na primjeru Žrnovnice, gdje bura stiže s Mosora. Temperatura se bila snizila na 25°C kad je pao mrak, a vlaga je bila 75 posto. Kad je zapuhala bura, temperatura je porasla na 32°C, a vlaga pala na 41 posto, navode.

VEZANI ČLANCI: 

DHMZ za utorak najavljuje sunčano, danju vrlo toplo i vruće. "Vjetar na kopnu većinom slab, tek mjestimice umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će umjerena i jaka bura s olujnim udarima postupno slabjeti te će poslijepodne nakratko okrenuti na sjeverozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura od 14 do 19, na Jadranu od 20 do 26°C. Najviša dnevna temperatura od 26 do 31, na Jadranu od 31 do 35°C", stoji u prognozi.

FOTO Hrvatsko selo duhova koje legenda veže uz najpoznatijeg engleskog kralja

1/20

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije