Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJELAZNO RJEŠENJE

Vlada imenuje šefove tvrtki i nadzornih odbora bez natječaja

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
25.11.2016.
u 21:07

– Osobno sam za to da se uprave biraju na natječajima, a da se u NO-e imenuju osobe od povjerenja – rekao je Goran Marić

Vlada se domislila kako ubrzati kadroviranje u javnim i državnim tvrtkama tako što će bez provođenja natječaja na najdulje šest mjeseci imenovati nove uprave i članove NO-a.

Natječaji koji su pokrenuti u mandatu Oreškovićeve Vlade sada su obustavljeni. Premda je premijer Andrej Plenković rekao da je riječ o tranzicijskom rješenju i da će se natječaji provesti, resorni ministar Goran Marić ne krije da će oni koji budu privremeno imenovani najvjerojatnije na tim pozicijama ostati odnosno i biti odabrani na natječajima.

On tvrdi da će privremeni direktori morati zadovoljiti kriterije koji će se tražiti na natječajima, a ubrzani postupak objašnjava paralizom sustava jer su članovi 22 nadzorna odbora, sukladno Zakonu o primopredaji vlasti, svoj mandat stavili na raspolaganje, a mandati uprava 12 poduzeća su istekli.

– Četrdeset osam je tvrtki od strateškog interesa za RH, a u većini je poslovanje ugroženo. Članovi onih uprava kojima nisu istekli mandati, a dobro rade svoj posao, ostat će na svojim funkcijama – poručio je jučer ministar Goran Marić. Takva odluka koju je Vlada jučer donijela i kojom se zaobilaze natječaji i ubrzava procedura ne čudi jer je to i važno političko pitanje. Članovi Predsjedništva HDZ-a već su negodovali jer punih godinu dana otkad je HDZ na vlasti u javnim poduzećima nisu smijenjeni kadrovi Zorana Milanovića.

Štoviše, članovi Predsjedništva i šefovi županijskih organizacija žalili su se Plenkoviću da SDP-ove uprave i dalje kadroviraju, odnosno u javnim poduzećima zapošljavaju svoje ljude. Glavna teza HDZ-ovaca bila je da HDZ u godinu dana nije preuzeo vlast jer su na raznim pozicijama i dalje SDP-ovi i HNS-ovi ljudi.

Drugo, od pojedinih članova Vlade stizale su neformalne informacije da bi direktore trebalo politički imenovati, a ne provoditi natječaje. Što bi posebno imalo smisla za članove nadzornih odbora poduzeća jer je ionako riječ o Vladinim predstavnicima koje se isključivo politički kadrovira.

I natječaji za uprave poduzeća zapravo su samo farsa jer se stranački odlučuje koji će direktor preuzeti koje poduzeće. Natječaji tim kadrovima onda samo daju dodatni legitimitet iako je u startu jasno da će baš odabrani biti izabrani na natječajima.

Goran Marić jučer je rekao da je Hrvatska jedina članica EU koja je sama sebi naredila da članove nadzornih odbora bira na natječajima.

– To je paralizirajuća odluka, ali da je sada mijenjamo, bili bismo prozvani za netransparentnost. Osobno sam za to da se uprave biraju na natječajima, a da se u NO-e imenuju osobe od povjerenja – rekao je Marić.

Ne isključuje mogućnost da će se sustav biranja mijenjati u tom smjeru. Ministra su novinari pitali je li točno da se u središnjici HDZ-a već naveliko lobira za nove direktore, na što je odgovorio da kod njega nitko nije lobirao.

Jedan član Vlade jučer nam je rekao da ne zna ništa o tome kako će se kadrovirati u državnim tvrtkama pa ni u onima u njegovu resoru. Nepoznanica je tko će ostati, a tko otići. Kaže da će o tome odlučivati ministar Goran Marić.

Članove NO-a i uprava u strateškim tvrtkama imenuje Vlada na prijedlog Ministarstva državne imovine. Za očekivati je da će resorni ministri ipak imati utjecaj na imenovanja u “svojim” tvrtkama. Ipak, u stranačkom smislu imenovanja neće proći bez Plenkovićeva amena.

>> Evo tko je imenovan i razriješen na zatvorenom dijelu sjednice Vlade

Komentara 8

DU
Deleted user
21:30 25.11.2016.

Vlada će imenovati šefove a nakon toga ide natječaj. Više od 90% će ostati. Pitanje je čemu priredba s natječajem.

TH
than
21:28 25.11.2016.

Nista novoga u banana drzavi. SKH, desni i lijevi vladaju i ponasaju se isto.

Avatar oliver 7
oliver 7
21:44 25.11.2016.

I ja sam slobodan ....moze bilo koji drzavn

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije