nakon razornih potresa

Vlada odlučila: Turskoj i Siriji upućuje se pomoć u ukupnoj protuvrijednosti od preko milijun eura

Aftermath of the deadly earthquake in Hatay
Foto: KEMAL ASLAN/REUTERS
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.02.2023.
u 17:15

Republici Turskoj Vlada šalje materijalnu pomoć prema iskazu potrebnih materijalnih sredstava koje je dostavila Turska putem nadležnih EU tijela, a koja obuhvaća hranu, šatore, krevete, vreće za spavanje, deke, grijalice te medicinsku i sanitetsku opremu

Vlada Republike Hrvatske na telefonskoj sjednici donijela je odluke kojima upućuje pomoć Turskoj i Siriji nakon razornih potresa, u ukupnoj protuvrijednosti od preko milijun eura. Republici Turskoj, kako je priopćeno, Vlada šalje materijalnu pomoć prema iskazu potrebnih materijalnih sredstava koje je dostavila Turska putem nadležnih EU tijela, a koja obuhvaća hranu, šatore, krevete, vreće za spavanje, deke, grijalice te medicinsku i sanitetsku opremu, u ukupnoj protuvrijednosti 819.601,50 eura.

Sirijskoj Arapskoj Republici, dodaje se, upućuje se pomoć financijskim doprinosom u iznosu od ukupno 200.000,00 eura, i to 100.000,00 eura putem Hrvatskog Caritasa i 100.000,00 eura putem Hrvatskog Crvenog križa.

Podsjetimo, više od 19 tisuća ljudi, prema posljednjim informacijama, poginulo je u razornim potresima koji su u ponedjeljak pogodili Tursku i Siriji. Spasioci su u utrci s vremenom da pronađu preživjele ispod ruševina na tisuće uništenih kuća i zgrada.

Okupljeni na samitu u Bruxellesu, čelnici Europske unije, koja početkom ožujka organizira donatorsku konferenciju za Tursku i Siriju, minutom šutnje odali su počast žrtvama potresa. Poslali su pismo turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu u kojem su izrazili "solidarnost" s turskim narodom i ponudili povećanje pomoći Turskoj.

EU je poslao prvu pomoć Turskoj nekoliko sati nakon potresa na zahtjev Ankare, no Unija je u početku ponudila tek minimalnu pomoć Siriji putem postojećih humanitarnih programa zbog međunarodnih sankcija koje su na snazi od početka građanskog rata 2011. godine. Damask je u srijedu službeno zatražio pomoć od EU-a, a Komisija je zatražila od država članica da pomognu Siriji. Sirijci trebaju "apsolutno svega" u smislu pomoći, rekao je u četvrtak posebni izaslanik Ujedinjenih naroda Geir Pedersen na brifingu u Ženevi.

Turska je objavila da radi na otvaranju još dva granična prijelaza sa Sirijom kako bi se omogućilo dostavu pomoći. "Iz humanitarnih razloga planiramo i otvaranje graničnih prijelaza s regijama pod vladinom kontrolom", rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. Pedersen je rekao da će ti prijelazi koje nije odobrio UN biti teški za korištenje UN-u, ali "države članice mogle bi ih naposljetku koristiti".

Situaciju na terenu otežava jako hladno vrijeme. U turskom gradu Gaziantepu temperature su u četvrtak pale na 5 stupnjeva ispod ništice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije