Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Vlagu, neprijatelja zdravlja i doma, možete pobijediti samo na jedan način

Shutterstock
13.01.2024.
u 08:00

Vlaga u domu neprijatelj je vašem zdravlju, ali i prijetnja vašoj imovini. Čak niti redovito prozračivanje životnog prostora ne može pobijediti ovoga opasnog protivnika pa razmislite o trajnom rješenju – ugradnji ventilacijskog sustava.

Ako je vlažnost u vašem domu previsoka ili preniska, prije svega stvara neugodne uvjete za život, ugrožava vaše zdravlje, ali može i trajno oštetiti vašu imovinu. Visoka razina vlažnosti u domu stvara kondenzaciju koja potom uzrokuje pojavu plijesni, dok je niska razina vlažnosti povezana s brzim širenjem virusa poput prehlade, gripe pa čak i Covida-19.

Zašto je teško regulirati razinu vlage u domu?

Vlažnost je koncentracija vodene pare prisutne u zraku pa će tako, primjerice zimi, dok grijemo svoj životni prostor, razina vlažnosti biti ispod normalne i zark će biti suši, ali naše dnevne aktivnosti kao što je kuhanje, sušenje rublja, ili topla kupka i tuš vjerojatno prouzročiti porast vlažnosti. Kako svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da je u zatvorenim prostorima za ljudsko zdravlje idealna vlažnost u rasponu 30 do 60 posto, očito ju je prilično teško regulirati.

Sve vrijednosti koje prelaze ovaj raspon mogu nanijeti štetu vašem zdravlju, ali i oštetiti vašu imovinu, i to na razne načine.

Jedan od najvećih problema jest – razvoj plijesni

Ove mikroskopske gljivice nalaze se posvuda oko nas, ali u vlažnim prostorima pronalaze savršene uvjete za rast. Pljesan se očituje u bijelm ili sivim mrljama koje se pojavljuju na površinama poput zavjesa za tuširanje, prozorskih pragova ili pločica, dok je plijesan crne ili tamnozelene boje i može prodirati dublje u građevinski materijal.

Foto: LUNOS

Plijesan je prije svega opasna jer može prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme, poput astme kod djece, te je uzročnik alergija.

Ako se ne kontrolira, plijesan počinje uništavati i površine na kojima se širi jer je riječ o vrsti gljivice koja postupno razgrađuje materijale. Primjerice, zidovi i prozori vašeg doma pogodno su mjesto za kondenzaciju, pogotovo u hladnijem razdoblju godine, a problem će se očitovati “bubrenjem” i ljuštenjem boje na zidovima. Da, estetski dio možete riješiti, ali samo privremeno – ako iznova obojite zid. Međutim, problem viška vlage i dalje ostaje, i uskoro ćete ponovno morati posegnuti za bojom i kistom.

Foto: Shutterstock

Prozračivanje pomaže, ali nije trajno rješenje

Naše svakodnevne aktivnosti – pranje i sušenje odjeće, tuširanje ili kupanje, kuhanje, pa čak i disanje, stvaraju vlagu, a probleme s vlagom u domu privremeno možemo riješiti redovitim prozračivanjem prostora u kojem živimo. Međutim, zimi, pogotovo za iznimno niskih vanjskih temperatura, nakon prozračivanja (a preporučuje se prozračivanje nekoliko puta dnevno po 15-ak minuta), prostor je potrebno ponovno zagrijavati, što troši čak 30 posto više energije.

Rješenje za bolju kvalitetu stanovanja

Kako biste se riješili vlage u svome domu, prostorije trebaju konstantnu protočnost zraka, što je jedino moguće osigurati ugradnjom kvalitetnog ventilacijskog sustava. LUNOS je dizajnirao i ima u ponudi sofisticirane ventilacijske sustave koji se jednostavno montiraju, a možete ih ugraditi na starije kuće i u novogradnju, čak i zimi.

Decentralizirani sustav funkcionira prema načelu podtlaka, a u prostorije se ugrađuju dovodi zraka koji osiguravaju stalan dotok svježeg zraka, kao i ventilator, koji neprekidno odvaja potrošeni zrak iz prostorija. Ovi ventilacijski sustavi ne samo što uklanjaju vlagu nego omogućavaju optimalan omjer CO2, čime zrak koji dišete u stanu postaje kvalitetan i pogoduje vašem zdravlju.

Suvremena tehnologija, ugrađena u LUNOS ventilacijske sustave, automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, a dovodi u stan svježi, filtrirani zrak. Kako problem nečistog zraka i vlage više ne “rješavate” prozračivanjem, ne morate niti ponovno zagrijavati prostor u kojem boravite pa će vaša ušteda energije biti čak 30 posto. Osim što je ovakvo pročišćavanje zraka potpuno lišeno uporabe ikakvih kemikalija, ovim sustavom možete kontrolirati razinu vlage u stanu, ali i omjer CO2, što vam omogućuje kvalitetniji zrak, a time i život.

Foto: LUNOS

Ako ste od onih koji se brinu o svome zdravlju, LUNOS ventilacijski sustav je odgovor na vaše potrebe.

Sadržaj nastao u suradnji s LUNOS-om.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije